CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Copyright:
CinemaZone.dk - Foto: Kasper C. Larsen
 
Mere info
Zhang Yimou: Biografi

Født i Xian i 1950
Søn af forhenværende Kuomintang-officer
1966 afbrudt skolegang og tvungent landarbejde
1978 optaget på Beijings filmakademi
1982 afgik fra akedemiet og medlem af den såkaldte ’Femte Generation’.
1994 arbejdsforbud af myndighederne


Instruktør Filmografi:

1987: De Røde Marker
1989: The Puma Action
1990: Jo Dou
1991: Under den røde lygte
1992: The Story of Qui Ju
1994; To Live
1995: Shanghai Triaden
1995: Lumière and Company
1997: Keep Cool
1999: Not One Less
1999: Vejen hjem

Læs også...
Nyheder:
16-02-05:
Ziyi Zhang til Oscar-fest
21-12-04:
Hug til House of Flying Daggers i Kina
15-12-04:
Yimou har ikke tid til Oscars
20-04-04:
Yimous nye Hero
12-02-03:
Mexicansk jagt på Hollywoods gulddreng
20-01-03:
Hero på vej mod Titanic-rekord
30-12-02:
Hero sætter ny box office-rekord
30-11-02:
Trailer og website for Hero
18-09-02:
Zhang Yimou i København
27-03-02:
Zhang Yimou vil ikke til Hollywood
07-02-02:
Yimou skuffer og udebliver
16-01-02:
Yimou til Berlin
20-06-01:
Gong Li i Sun Zhous Train
17-06-01:
Zhang Yimou skal promovere Kina som OL-vært
20-04-01:
4 nye asiatere
01-03-01:
Zhang Yimou og Jackie Chan i samarbejde
 
Anmeldelser:
01-12-06:
Min lange rejse
02-02-06:
Balzac og den lille kinesiske skrædderinde
10-03-04:
Cause - Birth of Hero
25-03-03:
Happy Times
06-12-02:
Ikke een mindre
13-06-01:
Vejen hjem
01-12-00:
Vejen hjem
28-11-00:
Xiu Xiu - pigen der blev glemt
25-10-00:
Ikke een mindre
 
Artikler:
15-02-03:
Berlinale 2003: Årets vindere
10-02-03:
Berlinale 2003: The Buzz #2
05-12-02:
Premiereinterview: Yimou Zhang
04-02-02:
Berlinale 2002: Verdensfilm
11-05-01:
Filmriget i midten
 
Portræt: Yimou Zhang
 
I kamp for kulturen
 
Skrevet den 1/12-2000 af Kasper Christoffer Larsen
 
 
I vesten elsker kritikerne Yimou Zhang, men i Kina betragtes mange af hans film som kunstnerisk søgte og politisk suspekte. Yimou selv siger, at han kæmper for at skabe en ny kinesisk filmtradition i en tid der hærges af markedskræfter og vulgarisme.

Under optagelserne til Vejen Hjem
Kulturrevolution
Yimou Zhang oplevede Mao’s Kulturrevolution, der officielt blev udråbt i 1966, på sin egen krop. Universiteter og skoler lukkede og man sendte folk på arbejde på landet i revolutionens navn. Yimou led denne skæbne sammen med tusinder af andre unge frem til 1975. Under det, der skulle have været landlig idyl, men for de fleste var meningsløst tvangsarbejde, udviklede han interesse for fotografering og i 1977 bestod han adgangsprøven til Pekings filmakademi med glans. Alligevel kunne han ikke optages, da aldersgrænsen til skolen var 22 år. Yimou, der på det tidspunkt var 27, måtte appellere afgørelsen til Kulturministeriet, forklarende at han havde spildt 10 år på Kulturrevolutionen. Yimou blev optaget, afgik fra akademiet i 1982 og er i dag en af Kinas vigtigste nulevende instruktører.

Vulgariteten i Kina
Yimou er lige nu aktuel med det højromantiske drama Vejen hjem, der sammen med Not One Less bevidst modarbejder en, ifølge Yimou, stigende tendens i den kinesiske filmverden, nemlig markedets boom af kommerciel vulgarisme: ”Det kinesiske samfund har ændret sig så stærkt, at de fleste mennesker føler sig fortabte. Kinesisk film afspejler denne udvikling. I dag dominerer det frie marked alt og vores kultur er gået tabt. Instruktører, der engang ville skamme sig over at have deres navn på disse film, er i dag stolte over det. Det er en trist sag, og jeg spekulerer på, om folk virkelig kan lide den slags film. (…) De to sidste film, jeg har lavet (de to førnævnte – red.) er en modreaktion på denne tendens – de går imod markedets logik.”


”Kinesisk film skulle ikke tillade sig at være påvirket så meget af Hollywood”
De to film er langt fra ens, men er bl.a. lavet udfra samme ide om at fortælle realistiske og vedkommende historier fra nutidens Kina uden nødvendigvis at kræve større budgetter, som f.eks. i den tidligere Shanghai Triaden fra 1995. ”Jeg tror på, at publikum vil acceptere dem, da de rammer seeren med virkelige følelser”. Og filmene er blevet godt modtaget. Not One Less vandt Den Gyldne Løve på Venedig Film Festival i 1999 og den seneste Vejen hjem tog Sølvbjørnen på Berlin Film Festival 2000. Yimou har ikke kæmpet forgæves for sit ønske om at skabe en selvstændig moderne kinesisk filmkultur.

Den Femte Generation og censuren
Yimou er en del af den generation, der som de første udgik fra akademiet i 1982. Mange af disse producerede marginale kunstfilm og søgte væk fra den hidtidige melodramatiske opbygning af film og eksperimenterede bl.a. med at fragmentere deres værker i små enheder. Filmene, der i begyndelsen ofte var rettet mod intellektuelle og studerende, tog udgangspunkt i Kulturrevolutionens stupiditet og kommenterede den politiske og kulturelle kontekst i et samfund, der ofte censurerede værkerne bort. Yimou fik selv arbejdsforbud af myndighederne i 1994, hvilket dog ikke har forhindret ham i at fortsætte sine mange produktioner.
 
Næste side
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Rune
25-6-2006 13:36
.. Og vi kan jo nævne, at Yimou åbenbart ikke er faldet i så dårlig jord hos regeringen, da han er blevet udpeget til at producere OL i 2008

Peder Oksbjerg
23-10-2004 23:14
En udmærket og overskuelig artikel om kinas store instruktør/fotograf,men jeg synes også han bør omtales for sit store show han har iscenesat i byen Yangshuo ved floden Li. Der er ca. 600 medvirkende. Floden og bjergene bruges som kulisser i en kaskade af lys og lyd. En fantastisk oplevelse at overvære.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Hero:
 
Hero
Premiereinterview: Yimou Zhang
Filmriget i midten

Quiz
Hvilken film spiller Djimon Hounsou ikke med i?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google