CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Den 11 januar 1927 samledes 36 Hollywood-hotshots på The Ambassador Hotel i Los Angeles og stiftede The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

$ $ $

Den allerførste Oscar-fest blev holdt den 16. maj 1929 i The Blossom Room på The Hollywood Roosevelt Hotel. Der blev uddelt 12 priser samt to special priser, og vinderne var blevet offentliggjort tre måneder inden.

$ $ $

Oscarshowet blev første gang sendt i tv i 1953, i 1966 blev det første gang vist i farver


(Matt Damon og Ben Affleck vandt Oscaren i 1998 for bedste originale manuskript)

Læs også...
Nyheder:
18-11-01:
Michael Jackson debuterer som instruktør
 
Betydningen af en Oscar
 
Oscar 2001
 
Skrevet den 22/3-2001 af Lisa Brygger
 
 
Han er 34 cm høj, vejer rundt regnet 4 kilo og er overtrukket med 24 karats guld. Han er verdens mest eftertragtede filmpris og bliver idag anset som et symbol på linie med Coca-Cola, Kelloggs og Nike. Han blev født i 1929, hans officielle navn er The Academy Award of Merit, men alle kalder ham Oscar.


Af Lisa Brygger

På søndag går det løs - de 23 priser skal uddeles til de velfortjente, men som alle ved er det ikke altid de 'rigtige', der modtager den gyldne statuette. Der er en lang række forhold, som spiller ind. Specielt over de sidste 10 år er der sket en gradvis ændring. I gamle dage, tilbage i Hollywoods gyldne æra, blev showet ikke vist i fjernsynet, så prisuddelingen var en mere indforstået begivenhed mellem filmfolkene, idag er det en salgsteknik. En film bliver i dag promotet på hvor mange Oscar-relaterede folk, der medvirker. Plakaterne bliver omkring foråret påklæbet Oscarmærkater som 5 x Oscar-vinder; nomineret til 4 Oscars og så videre. Men hvad betyder det egentlig at få sit navn nævnt efter den nervepirrende sætning: ... and the Oscar goes to... ?

Det handler om penge
Det forhenværende uafhængige filmselskab Miramax vejrede allerede i midten af 90'erne ekstra penge i Oscar-æren. Årene tidligere havde dystre og ubehagelige film som Ondskabens øjne, Unforgiven og Schindlers liste vundet, alle fra store studier, men det lille selskab Miramax havde stor tiltro til deres romantiske episke drama Den engelske patient, som havde været meget populær både ved billetlugerne (for en film af dens art) og blandt kritikerne, så Miramax satte alle sejl til og med godt resultat. Filmen vandt 9 Oscars ud af 12 mulige og gik 50 % op i indtægter ugen efter dens sejr (seks uger inden, da nomineringerne kom ud, steg dens indtjening med 100 %). Marketing har siden fået en helt anden betydning i filmbyen.


Det koster at vinde
Året efter var Miramax's Good Will Hunting nomineret og selvom den tabte stort til James Camerons lille film om en stor båd, så havde filmselskabet ikke tabt modet, og i 1999 triumferede de igen. Shakespeare in Love scorede 7 statuetter ud af 13 nomineringer - og slog Steven Spielbergs mesterlige Saving Private Ryan i den tungeste kategori, Bedste Film.
Om det var filmens varme budskab og lette tone, eller det skyldtes Miramax' stædige kampagne kan ingen svare på, men kigger man på sidste års insisterende Æblemostreglementet, der optrådte i 7 kategorier og dette års 5x nominerede Chocolat, som mange mener har svært ved at leve op til den hæder, kunne noget tyde på, at Miramax har indset den reelle markedsværdi i at kunne sætte Oscar-mærket på sit produkt, når den store aften er overstået. Men aggresiv promotion er ikke nok. Æblemostreglementet fik kun 2 ud af sine 7 nomineringer, og det er tvivlsomt om Chocolat overhovedet får nogen i år. Der er heldigvis også andre faktorer, der spiller ind hos de 6000 medlemmer af Akademiet.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Oscar 2001:
 
The Academy Awards
Oscar-odds
Dødt Oscar-løb
Oscar 2001 - set fra sidelinien

Quiz
Instruktøren Ridley Scott har i nyere tid instrueret både Gladiator, Hannibal og G. I. Jane, men hvilken af disse film har han også instrueret?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google