CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
Kitano – Biografi

1947: Takeshi Kitano fødes d. 18 januar.

1965: Indskrevet på ingeniørhøjskolen i Meiji

1967: Forlader skolen og giver sig hen til hippielivet i Shinjuku

1972: Flytter til Asakusa, hvor han begynder at lære komedieskuespil, mens han arbejder som elevatorfører på Det Franske Teater, der er specialiseret i strip-tease. Senzaburo Fukami underviser Kitano i enkelte komedienumre.

1973: Begynder makkerskabet ’Two Beats’ med Jiro Kaneko, og optræder på Det Franske Teater under navnet ’Beat Takeshi’

1975: Debuterer på tv i programmet ’Raibaru Daibakusho’.

1980: debuterer som skuespiller i Makato-chan

1983: birolle i filmen Merry Christmas, Mr. Lawrence

Links
Uofficielt fan-site

Læs også...
Nyheder:
01-12-04:
Kitano i gang med Zatoichi 2!
24-02-04:
Kitano launcher NatFilm ´04
17-09-03:
Kitano vinder i Toronto
08-09-03:
Guldløve og debutantpris til russer i Venedig
27-01-03:
Kitano som blind fægtemester og massør
23-09-02:
Kitano på tv i aften
 
Anmeldelser:
21-09-04:
Zatoichi
11-06-02:
Brother
11-06-02:
Brother
25-12-01:
Brother
03-04-01:
Kikujiro
16-06-00:
Sonatine
 
Takeshi Kitano: Kunstens altmuligmand
 
Portræt
 
Skrevet den 4/4-2001 af Karsten Christian-Laursen
 
 
Takeshi Kitano er en af Japans mest markante nulevende kulturpersonligheder. Slog igennem som en del af stand-up komikerparret ’Two Beats’ i 70’erne, har nu 8 egne tv-programmer om ugen, har udgivet 60 bøger af både lyrik, prosa og essays, har præsenteret flere udstillinger af egne malerier, debuterede som skuespiller i 1980 og endelig som filminstruktør 9 år senere. Men provokatøren, revseren og kunstneren Kitano opfatter stadig tv-komikken som arbejde og film som en hobby. Begge dele er dog lige vigtige for den skabende proces.

Kitano bag kameraet
Ild og blomster
Takeshi Kitano fik sit store gennembrud med Hana-bi i 1997. Titlen er en opdeling af det japanske ’hanabi’, der betyder fyrværkeri. Hver for sig betyder ordene ild og blomster, og det er præcis de centrale symboler i, med få undtagelser, alle Kitanos film. På den ene side er de nemlig æstetiske kunststykker fulde af håb og på den anden oprørte, voldsomme og destruktive skæbnefortællinger. Eller sagt med andre ord: de handler om, hvad Kitano selv kalder for to sider af samme sag: livet og døden.

Pendulsvinget
”Efter Anden Verdenskrig har man i Japan beskæftiget sig alt for meget med parolen om, at livet skal leves her og nu, uden at være opmærksom på dødens realitet. For mig er døden lige så vigtig som livet”, har Kitano udtalt. ”Jeg betragter livet og døden som hver sin ende af pendulets svingning. Jo mere man bliver opmærksom på dødens tilstedeværelse, jo mere intenst kan man leve sit liv.” Med samme teori forklarer den 54-årige japanske instruktør forholdet mellem at lave seriøse film og tv-komik: ”For mig er komikeren og filmskaberen også de to ender af pendulet. Jo mere du svinger den ene vej, jo stærkere bliver du i stand til at svinge til den anden. Det er f.eks gennem tv og komedie, at jeg er i stand til at bibeholde min spontanitet, som er nødvendig for mig i filmene.”

Fra et af Kitanos mange tv-shows
Vold, kunst og humor
I stort set alle Kitanos film spiller ’yakuzaen’ (den japanske mafia) en større eller mindre rolle. Enten spiller Kitano selv en del af den, eller han bekæmper den som lovens lange arm. Filmenes kunstneriske kvaliteter opstår ofte i spændingsfeltet mellem den uhyre realistiske vold og de lange afventende og lydløse scener, hvor man ikke ved om det næste, der gives ud, er blomster eller øretæver. Kitano har også en særlig evne til at skære mange centrale passager ud og kun vise konsekvenserne, så man selv må forestille sig forløbet. Det er især dette forhold der skaber den underspillede og latente humor – den overspillede er Kitano imidlertid heller ikke bleg for og kan pludselig falde-på-halen, som en japansk udgave af Chaplin.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Mdshorit
19-3-2012 03:54
love this post especially as an rtsiat and someone interested in going to japan for a bit. i'm not quite sure about yayoi kusama's history but i think it's similar to murakami's statement about going elsewhere and then returning to japan.i'd love to hear more from everyone about other contemporary japanese rtsiats i'm afraid i'm a bit limited on this one kusama, murakami, nara, etc.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Takeshi Kitano:
 
Kikujiro
Sonatine

Quiz
Marguerite Viby – dansk films ukronede dronning i 1930’erne – er mor til en anden skuespillerinde. Hvem?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google