CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Filmografi:

Greetings (68)
The Wedding Party (69)
Sam's Song (69)
Hi, Mom! (70)
Bloody Mama (70)
Jennifer on my Mind (71)
The Gang That Couldn't Shoot Strait (71)
Born to Win (71)
Bang the Drum Slowly (73)
Mean Streets (73)
The Godfather: part II (74)
Taxi Driver (76)
1900 (76)
The Last Tycoon (76)
New York, New York (77)
The Deer Hunter (78)
Raging Bull (80)
True Confessions (81)
The King of Comedie (83)
Once Upon a time in America (84)
Falling in Love (84)
Brazil (85)
The Mission (86)
The Untouchables (87)
Dear America: Letters Home from Vietnam (87)
Angel Heart (87)
Midnight Run (88)
Jacknife (89)
We're No Angels (89)

Læs også...
Nyheder:
15-11-04:
De Niros instruktørprojekt røget i vasken
25-06-04:
Meryl Streep i mørket
04-09-03:
Bertolucci må klippe film om til USA
04-06-03:
De Niro hædres af AFI
07-12-01:
Robert De Niros nye filmfestival
09-07-01:
En giftig Brando
 
Anmeldelser:
17-12-02:
Showtime
14-06-02:
New York, New York
17-04-02:
The Score
06-11-01:
Mænd af ære
02-10-01:
15 Minutes
 
Artikler:
25-01-02:
Tómas Gislason: Subjektive penselstrøg, del 2
 
Robert De Niro
 
Et amerikansk filmikon
 
Skrevet den 6/4-2001 af Lisa Brygger
 
 
Fra hans første film Greetings i 1968 til hans nyeste film Mænd af ære, der har dansk premiere i denne weekend, har den 57-årige Robert De Niro givet filmverdenen noget ganske særligt. Han bliver konstant kaldt en af verdens bedste skuespillere, og han har da også 2 Oscars og yderligere 4 nomineringer, for ikke at tale om 1 Golden Globe (8 nomineringer i alt) samt 4 priser fra New York Film Critics Circle, 2 fra National Society of Film Critics, 2 fra National Board of Review, 2 fra Los Angeles Film Critics Association og de 6 gange han har været nomineret til en British Academy Award med som et skønsomt udpluk af det samlede læs priser. Robert De Niro er først og fremmest en vellidt, respekteret, anerkendt, dyrket og elsket skuespiller. 33 år efter sin første film er han tilmed gået hen og blevet en institution indenfor branchen.Han startede småt med Brian De Palmas tre komedier Greetings, The Wedding Party og Hi, Mom!, men han gjorde ikke væsentligt opmærksom på sig selv, før han lavede sin 9. film Bang the Drum Slowly og den efterfølgende gennembrudsfilm Mean Streets. Den betød også starten på et langt og rigt samarbejde med instruktøren Martin Scorsese.

Martin Scorsese
På 11 år laver de 5 film sammen Mean Streets, Taxi Driver, New York, New York, Raging Bull og The King of Comedy. Robert De Niro bliver Scorseses muse, og efter det intense samarbejde går, der kun 7 år, før de arbejder sammen igen med filmen Goodfellas, der hiver De Niro tilbage på det podie, han så småt var faldet ned fra i slutningen af 80'erne. Den før så farlige De Niro havde lavet en række ret bløde film, og derfor står Goodfellas så tydeligt frem på hans filmografi i den periode. Året efter udkommer Cape Fear, der ligeledes er instrueret af Scorsese, og her kommer De Niro helt op på fordums styrke. Pausen mellem Cape Fear og det foreløbigt sidste samarbejde, Casino, bruger de Niro på igen at slappe af i mindre film. De sidste 10-15 år har det virket som om, at Robert De Niro leverer de bedste præstationer i hænderne på Martin Scorsese.


På rutchebanetur med De Niro
Tidligere i karrieren beviste han en anderledes bredde i spillet. Han har arbejdet sammen med nogle af de rigtig tunge drenge indenfor branchen. Francis Ford Coppola i The Godfather II, Bernardo Bertolucci i 1900, Elia Kazan i The Last Tycoon og Sergio Leone i Once Upon a Time in America. Men allerede året efter Raging Bull begynder han at bløde op. I 1981 og 1984 laver han to film med instruktøren Ulu Grosbard True Confessions med Robert Duvall og Falling in Love med Meryl Streep, begge bliver pæne succeser, og De Niro, der har passeret de 40 år, begynder langsomt at tænke i mindre vrede baner.
Han spiller godt nok djævlen i Alan Parkers Angel Heart men ellers er tiden omkring den præget af harmløse små film, der ikke rigtig udfordrer den dygtige skuespiller.
Til gengæld er han efterhånden blevet så stor i filmbranchen, at han kan slippe afsted med de mindre spændende filmprojekter, De Niro gør dem interessante ved sin blotte tilstedeværelse og med 20 års erfaring og en masse forskellige roller er han altid interessant at iagttage, selv når han spiller på rutinen.

Debuten som instruktør
I 1993 instruerer han sin første film A Bronx Tale efter manuskript af kollegaen Chazz Palminteri, der får sit gennembrud med filmen. Indsatsen som monstret i Kenneth Branaghs filmatisering af Frankenstein skiller sig også ud fra mængden af filmene i den periode, men det er nu mere på grund af hans latex-forvrængede udseende i filmen.
Michael Manns Heat er til gengæld værd at lægge mærke til. Udover at det er en fremragende film og et imponerende ensemble stykke, spiller De Niro overfor en anden af de store stjerner fra hans egen tid, Al Pacino. Det er første gang de to spiller overfor hinanden, selv om de begge havde altafgørende roller i The Godfather II.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Meet the Parents:
 
Meet the Parents
Ben Stiller
NAC: Owen Wilson

Quiz
Hvilken film har Brian Helgeland, som sammen med Curtis Hanson adapterede L.A. Confidential, ikke skrevet manuskriptet til?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google