CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg
Mere info
The Ring
Japan, 1998
Instruktør: Hideo Nakata
Manuskript: Hiroshi Takahashi efter roman af Koji Suzuki
Skuespillere: Nanako Matsushima, Hiroyuki Sanada, Miki Nakatani, Yuko Takeuchi, Hitomi Sato
Musik: Kenji Kawai


The Ring 2
Sequel
Japan, 1999
Instruktør: Hideo Nakata
Manuskript: Hiroshi Takahashi
Skuespillere: Miki Nakatani, Kyoko Fukada, Yuko Takeuchi, Nanako Matsushima, Hiroyuki Sanada, Kyoko Fukaoa
Musik: Kenji Kawai

Ring 0: The Birthday
Prequel
Japan, 2000
Instruktør: Norio Tsuruta
Manuskript: Hiroshi Takahashi
Skuespillere: Yukie Nakama, Seiichi Tanabe, Yoshiko Tanaka, Kumiko Aso.
Musik: Schinichiro OgataLæs også...
Nyheder:
17-03-05:
Nakata bag genindspilning af The Eye
08-10-02:
Hollywood sluger Nakata nr. 4
 
Anmeldelser:
10-10-03:
Dark Water
17-05-02:
The Ring II
28-09-01:
The Ring
20-07-01:
Audition
 
Artikler:
04-02-02:
Berlinale 2002: Verdensfilm
 
Trilogien The Ring
 
”Play in the brine and goblins will be thine…”
 
Skrevet den 8/4-2001 af Kasper Christoffer Larsen
 
 
Gyserfilm…Hvorfor piller vi næse og griner overbærende til nogle og sidder sammenkrøllet i et hjørne med tæppet over næsen til andre? Kan man tage gys alvorligt som et voksent menneske, og hvad skal vi i det hele taget bruge dem til?
Den japanske trilogi, der består af The Ring, The Ring 2 og Ring 0 – The Birthday, giver dig få svar, men spørgsmålene springer frem efter at have stiftet bekendtskab med en af de mest skræmmende gyserfilm til dato, der vises på dette års Natfilm Festival.


Bestseller af Japans svar på Stephen King
Det startede i 1995 med en bestseller af Koji Suziki, Japans svar på Stephen King. Selvfølgelig resulterede den hårrejsende bog ’Ringu’ også i en tv-film af samme navn. Men der skulle ikke gå lang tid, før man så kvaliteterne i historien om de forbandede video-bånd, der på underfundig vis afliver sine tilskuere, og finpudsede historien til det store lærred. Filmen The Ring fra 1998 blev et kæmpe box-office hit i Japan og senere i resten af Asien, og i dag har Steven Spielbergs DreamWorks købt rettighederne til det amerikanske ’re-make’. Amerikanerne får imidlertid svært ved at leve op til den japanske version, der vandt både Brussel International Festival of Fantasy og Sitges International Film Festival i 1999.

Luk øjnene
Den væsentligste grund til trilogiens succes, findes i instruktørens og manuskriptforfatternes forståelse for, at det virkelige gys opstår, når vi ikke ved, hvad vi frygter og derfor trækker afsløringer af enhver detalje langt ud i det pinefulde. Her er næsten intet blod, ingen hurtige klip eller billige chokeffekter. Gyset opstår, som Lars von Trier behændigt gjorde opmærksom på efter hvert afsnit af sin tv-serie Riget, når vi lukker øjnene og vender hovedet den anden vej. Så snart vi har set Frankenstein, er han ikke så uhyggelig længere – og når vi har fået forklaret hans baggrund, løfter vi knap øjenbrynene, men griner overbærende med fortiden, der blev chokerede over hans make-up-ar i panden. Med andre ord handler det om forskellen mellem angst og frygt. Vi frygter noget, vi ved hvad er – et besøg hos tandlægen, at blive ramt af en bil i et kryds etc. Men angsten opstår som regel om natten ved synet af en skygge, du kun synes du så eller en lyd der kun måske var osv. The Ring rammer dig direkte i angsten og lader behændigt frygten hvile til dem der er til Nightmare on Elm Street.


Ringen starter
The Ring er som de fleste klassiske gys simpelt opbygget og lyder måske ikke af meget ved et referat – i så fald bedrager skinnet: En journalist optages af vandrehistorien – the urban legend, som de kaldes – om en grynet videooptagelse af ukendte signaler, der viser nogle umiddelbart usammenhængende billeder af en mystisk kvinde, der reder sit hår i et spejl, en mand med hovedet skjult der indikerer en retning, folk der slæber sig langs jorden og en afsidesliggende brønd. Efter at have set det mystiske minuts billeder modtager tilskueren et telefonopkald, der fortæller, at han kun har en uge tilbage. En gruppe skoleelever har set båndet og dør af uforklarlige årsager som spået præcis en uge efter med et skrækindjagende udtryk i ansigtet. Vores heltinde, journalisten, ser selvfølgelig også optagelsen og søger hjælp hos sin ex-mand for at nå til bunds i gåden. Slutningen skal ikke afsløres, men filmens titel får mening i mysteriets delvise opklaring, der i filmens ånd ikke forklarer for meget og samtidig baner vej for efter- og forfølger.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Dødens ring:
 
The Ring II
The Ring
Audition

Quiz
Hvad var ”Sonny” Corleone’s fornavn?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google