CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Copyright:
UIP
 
Mere info
Filmografi:

Mystic Pizza (88)
Rising Son (90 - TV)
School Ties (92)
Geronimo: An American Legend (93)
The Good Old Boys (95 - TV)
Courage Under Fire (96)
Glory Daze (96)
Chasing Amy (97)
The Rainmaker (97)
Good Will Hunting (97)
Saving Private Ryan (98)
Rounders (98)
Dogma (99)
The Talented Mr. Ripley (99)
Titan (00)
The Legend of Bagger Vance (00)
Finding Forrester (00)
Borderline (00)
Ocean's Eleven (01)
Jay and Silent Bob Strike Back (01)
The Third Wheel (01)
The Majestic(01)
The Bourne Identity (02)
Gerry (02)
Confessions of a Dangerous Mind (02)

Links
Unofficial Matt Damon Internet Fan Club
Complete Matt Damon Site
Matt Damon Fan Page

Læs også...
Nyheder:
17-05-01:
Damon og Van Sant
09-08-00:
Nyt fra Kevin Smiths kommende film
28-06-00:
Travle Damon
09-06-00:
Burton og Damon laver Abernes Planet
 
Anmeldelser:
27-08-02:
Ocean's Eleven
29-08-01:
Borderline
29-08-01:
The Legend of Bagger Vance
20-04-01:
The Legend of Bagger Vance
13-11-00:
Dogma
06-10-00:
Titan A. E.
02-10-00:
The Talented Mr. Ripley
 
Matt Damon
 
Skuespiller med mere
 
Skrevet den 11/4-2001 af Lisa Brygger
 
 
Matt Damon startede sin karriere sikkert men langsomt. Han lavede den ene udmærkede film efter den anden og fik en smule opmærksomhed og rosende ord for det, men det var først da hans egen gamle historie om en arbejderklassedreng med ufattelig høj intelligens blev filmatiseret, at han for alvor slog sit navn fast. Og siden gennembrudet med Good Will Hunting er der ingen, der har kunnet stoppe ham.

Matt Damon startede sin karriere som så mange andre skuespillere. Han lavede teater i skolen og blev så bidt af det, at han valgte at gøre det til sin karriere. Hans første film var Mystic Pizza, der blev optaget ikke langt fra barndomshjemmet i Massachusetts. I hans anden film blev det også kun til en lille rolle som Brian Dennehys søn i TV-filmen Rising Son, men i hans tredje film hjap lidt på det. School Ties var en af den slags film, der blev lagt mærke til. Den var ikke noget stort hit, men den havde Brendan Fraser, Chris O'Donnell og så Damon i de tre store roller. Han spillede en rig møgunge, der bliver temmelig fornærmet på Frasers figur, da denne snupper hans kæreste – og gjorde det rigtig godt.


Den langsomme start
I den politiske actionwestern Geronimo: en amerikansk legende spiller han overfor Jason Patrick, der havde hovedrollen, Robert Duvall og Wes Studi. Damon var god som den unge løjtnant, der også var filmens fortæller og allerede her viste han sine følsomme sider frem. Umiddelbart efter fortsatte han linien i Courage Under Fire. Filmen er dog i dag bedst kendt i Damon-kredse, som filmen hvori han nærmest satte livet på spil ved at tabe cirka 20 kilo på den mest usunde maner. Damon havde naturligvis ikke råd til en ernæringsekspert, så han holdt næsten op med at spise frem til et tidspunkt i optagelserne, hvor hans karakter var blevet skræmmende tynd. Trods den radiakale fysiske ændring var det stadigt hans skuespil der var det iøjenfaldende. Damon fik også chancen for at arbejde sammen med Denzel Washington, som han skulle have drevet (næsten) til vanvid ved kontant at rende rundt og citere Washingtons replikker fra Malcolm X.

Stilhed før stormen
Damons to næste film bød på meget små roller. Det var vist mest fordi vennen Ben Affleck havde en hovedrolle i Glory Daze, at Damon lige kiggede forbi og fik en minirolle, og det samme gjaldt for cameoen i Chasing Amy. Kevin Smith og Scott Mosier, som lavede Chasing Amy, var med-producenter på en film kaldet Good Will Hunting, som var i præ-produktion på det tidspunkt, hvor Chasing Amy blev indspillet.
Med The Rainmaker kom endelig Matt Damons første hovedrolle. Som den unge advokat Rudy Baylor viste Damon sine intense evner og fik samtidig listet de romantiske toner i samspillet med Claire Danes. Instruktøren var Francis Ford Coppola og de øvrige medspillerne var rutinerede gutter som Danny DeVito, Mickey Rourke og Jon Voight. Et faktum, der garanteret også har spillet ind.

Damon med Robin Williams i Good Will Hunting
Endelig!
Med sin 10. film fik den nu 27-årige Damon endelig sit store gennembrud. Tilbage i collegetiden på Harvard havde han skrevet en historie om en intelligent rod fra arbejderklassen, og siden havde han sammen med vennen Affleck omskrevet historien, som de to i et par år havde prøvet at få filmatiseret. Endlig fik de hul igennem og fandt Miramax og Gus Van Sant, og ved premieren i december måned 1997 bragede de igennem med Good Will Hunting, der blev et kæmpehit, både hos kritikerne, hos publikum og senere ved diverse prisuddelinger. Filmen vandt to Oscars, Robin Williams fik den i kategorien bedste mandlige birolle, og Damon og Affleck fik den for bedste originale manuskript.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Ocean's 11:
 
Ocean's Eleven
George Clooney
Brad Pitt
Julia Roberts
Steven Soderbergh

Quiz
Hvilke af følgende film har Søren Pilmark ikke været med i?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google