CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
 
Mere info
The Flamingo Kid (84)
Exterminator 2 (85)
Desperately Seeking Susan (85)
To Live and Die in L.A. (85)
Hannah and Her Sisters (86)
The Color of Money (86)
Off Beat (86)
Gung Ho (86)
Five Corners (87)
The Sicilian (87)
Do the Right Thing (89)
Catchfire (89)
Mo' Better Blues (90)
State of Grace (90)
Miller's Crossing (90)
Men of Respect (91)
Jungle Fever (91)
Barton Fink (91)
Mac (92)
Braindoctors (92)
Fearless (93)
Being Human (93)
Quiz Show (94)
Search and Destroy (95)
Unstrung Heroes (95)
Clockers (95)

Læs også...
Nyheder:
27-01-03:
Danske film indtager Rotterdam og Göteborg
05-12-02:
Dansk filminvasion i Sundance
10-03-02:
Turturro tager hovedrollen for Winding Refn
 
Anmeldelser:
27-10-04:
Secret Window
08-10-03:
Fear X
04-04-03:
Fear X
08-05-02:
Kold hævn
12-02-02:
The Man Who Cried
05-12-01:
Kærlighedens træk
03-07-01:
Company Man
06-06-01:
O Brother, Where Art Thou?
23-05-01:
O Brother, Where Art Thou?
14-02-01:
Spotlight (Illuminata)
06-09-00:
Summer of Sam
 
Artikler:
23-05-01:
Portrætartikel: Coen-brødrene
 
John Turturro
 
Den skæve særhed
 
Skrevet den 23/5-2001 af Lisa Brygger
 
 
Manden, der er blevet kendt for sit særprægede udseende og sit omfattende filmtalent, har ikke altid haft det så let med at finde de gode roller, som han vælter sig i idag. Han startede langsomt med de små skæve karakterer, da hans udseende skilte ham ud fra mængden af pæne unge mænd i begyndelsen af 80'erne.


Spike Lee
John Turturro arbejdede tidligt i karrieren sammen med både William Friedkin, Woody Allen og Martin Scorsese. Men det var Spike Lee, der i 1989 kom til at stå bag hans egentlige gennembrud. Do the Right Thing var Turturros 11. film og Lees 7., og filmen ændrede radikalt begges karrierer. Mo' Better Blues kom året efter og Jungle Fever i 1991. Tre store og succesrige film med Spike Lee, og Turturro var ikke længere en lille skuespiller, man ikke lagde mærke til. Han var da også perfekt i Lees New Yorkske univers. Turturro blev faktisk født i Brooklyn, så Lee kunne ikke have fundet en mere autentisk skuespiller. Netop her kom hans udseende ham til hjælp; han ligner en ganske almindelig kikset jødisk fyr fra Brooklyn, så det tog ham heller ikke mange af den slags roller, før han mestrede typen.

Coen-brødrene
I 1990 ramlede han sammen med en andet filmskaber-enhed, der også gav ham mulighed for at nå nye filmiske grænser. Coen-brødrenes elegante krimi-drama Miller's Crossing blev første konstallation af Turturro/Coen-samarbejdet. Hans rolle som den småirriterende Bernie Bernbaum blev introduktionen til nogle af hans bedste roller – i arenaen hos brødrene Coen. Allerede året efter kom det kommercielle gennembrud for den da 34-årige John Turturro. I Barton Fink spiller han den kriseramte forfatter af samme navn, der på vej til Hollywoods filmelitære top får skriveblokering. Også her spiller Turturro den jødiske lærde, ynkelige new yorker. En rolle han banker endeligt i hus med Robert Redfords filmversion af quiz-show skandalen fra amerikansk tv i slutningen af 50'erne.


Quiz Show
Herbie Stempel følte sig snydt for både pengene og berømmelsen, da han blev tvunget til at tabe i et stort tv-show, så den jævne mand blev voldsomt enerverende, da hans 'sag' endelig kom for lyset, og han fik lov at fortælle sin historie. De enerverende rolle har Turturro altid været god til, de er en del af hans faste galleri af roller. Da han ikke laver de store superelskerroller, men de små supplerende roller, får han aldrig rigtig chancen for at fremstå som den heroiske og stærke mandsperson, men er i stedet hensat til de mere ynkelige karakterer. Til gengæld spiller han kun sjældent uintelligent eller ubehagelig. Hans roller er ofte meget ligefremme, og da han ofte befinder sig i baggrunden i forhold til de egentlige hovedpersoner, hænger filmene sjældent på ham. Hans styrke ligger derfor i at hjælpe de andre spillere op i niveau ved at have overskud og overblik til at tilpasse sit spil efter dem.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet O Brothers:
 
O Brother, Where Art Thou?
Portrætartikel: Coen-brødrene
George Clooney
The Naked Man

Quiz
Hvem har instrueret den ubetalelige 'mockumentary' This is Spinal Tap?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google