CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Læs også...
Nyheder:
17-06-03:
Animeret rumopera fra Daft Punk
11-08-01:
Gorillaz imponerer Spielberg
 
Anmeldelser:
21-08-02:
Monsters, Inc.
20-03-01:
Antz
20-03-01:
Prinsen af Egypten
23-11-00:
Toy Story 2
 
Artikler:
03-06-04:
Animationsliniens afgangsfilm ’04
11-06-02:
Filmskolens animationslinie: Digitalitet til tiden
06-04-01:
Lerets mester - Nick Park
 
DreamWorks animation
 
- den nye institution
 
Skrevet den 26/6-2001 af Lisa Brygger
 
 
Da Hollywoods nyeste studie i midten af 1990'erne så dagens lys, fik det ikke den store modtagelse, som man havde regnet med. Filminstruktør og producer Steven Spielberg, tegnefilmguru Jeffrey Katzenberg og musikmongul David Geffen var bagmændene bag DreamWorks SGK, der dog hurtigt vandt terræn, specielt takket været deres nye animationsafdeling. Cirka to år efter selskabets fødsel væltede først Antz, derefter Prinsen af Egypten biografsalene verden over. Den lidt tvivlsomme start og et lidt ujævnt 1997 var et overstået kapitel og lige siden har DreamWorks oplevet succes på succes.


Fra tradition til nytænkning
Jeffrey Katzenberg er manden, der står til det meste af æren bag fænomenet. Katzenberg havde i mange år arbejdet for Disney-studierne, og havde været med til at lave så succesrige film som Løvernes Konge (94), Skønheden og udyret (91) og Aladdin (92), men da Disney ikke ville give ham den stilling, han eftertragtede, begynde han at kigge andre steder for at finde en passende arbejdsplads. Resten er historie. Men hos DreamWorks ville Katzenberg dog ikke bare kopiere den hitsikre tegnefilms-tilgang han havde benyttet hos Disney; han ville tage tegnefilmen til nye højder!

Nye muligheder
Prinsen af Egypten blev påbegyndt i 1994 som noget af det første DreamWorks foretog sig, men det ville tage fire år at få den lavet, så i mellemtiden blev der eksperimenteret med andre former for animation. Mus i eget hus var en af Dreamworks første film. Det er ikke en tegnefilm, men computereffekter blev benyttet, hvilket også galt for Paulie, hvor hovedpersonen nu ikke var en mus, men en papegøje. Small Soldiers var den trejde film i DreamWorks række af 'børnefilm'. Den blev rent faktisk et mindre hit og benyttede sig stort af computereffekter, noget som Katzenberg var med til at bringe ind i tegnefilmverdenen med Skønheden og Udyret, hvor mange scener var afhængige af computeren, der nu ikke længere kunne undværes. Disney var naturligvis ikke de første til at bruge computereffekter, men de havde pengene til at benytte sig af de nye metoder, og Katzenberg tog ideen om, at konstant at udvide måderne at lave animationsfilm med sig til DreamWorks.


Kampdygtig konkurrence
Disneys Toy Story (95) var den første tegnefilm i spillefilmslængde, der var 100% computerskabt, Antz blev den næste. Med premiere i oktober 1998 slog den Disneys tilsvarende 'bille-historie' A Bug's Life med nogle få uger. Disneys film havde kostet en del mindre og havde til gengæld indtjent dobbelt så meget som Antz, men DreamWorks fik tydeligt bevist, at de sagtens kunne hamle op med den gamle tegnefilmsinstitution. Og så kom Prinsen af Egypten.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jeppe
30-1-2006 10:34
jeg synes det er en flot side om dreamworks

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet DreamWorks animation:
 
Vejen til El Dorado
Chicken Run
Antz
Prinsen af Egypten
Josef - drømmenes konge
Den danske Shrek

Quiz
I hvilken film af Emir Kusturica spiller Johnny Depp en af hovedrollerne?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google