CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Copyright:
UIP
 
Mere info
George Washington (84 – tv-serie)
Witness (85)
Salvation! (87)
Prison (88)
Fresh Horses (88)
Leatherface: Texas Chainsaw Massacre III (90)
Young Guns II (90)
The Reflecting Skin (90)
Tripwire (90)
Once In a Blue Moon (90 – tv)
The Indian Runner (91)
Ruby Cairo (93)
Boiling Point (93)
The Young Americans (93)
Two Small Bodies (93)
Ewangelia wedlung Harry’ego (93)
Carlito's Way (93)
Desert Lunch (94)
Floundering (94)
The Crew (94)
American Yakuza (94)
Fjenden i dybet (95)
Black Velvet Pansuit (95)
The Prophecy (95)
The Passion Darkly Noon (95)
Gimlet (95)
Albino Alligator (96)
The Portrait of a Lady (96)
Daylight (96)
Vanishing Point (97 – tv)
G. I. Jane (97)
La Pistola de mi hermano (97)
A Perfect Murder (98)
Psycho (98)
A Walk on the Moon (99)
28 Dage (00)
Ringenes herre - Eventyret om ringen (01)
Lord of the Rings: The Two Towers (02)
Lord of the Rings: The Return of the King (03)

Læs også...
Nyheder:
19-11-04:
Jackson i Lord of the Fans
10-06-04:
Viggo M i Cronenberg-film
11-03-04:
Viggo Mortensen i Spaniens dyreste film
03-04-02:
McGregor i Borgias-film
06-03-02:
LOTR blandt verdens mest indtjenende
12-02-02:
13 Oscar-nomineringer til Ringenes Herre!
06-01-02:
LOTR: $350mio. på 14 dage
29-12-01:
Ringenes herre blander sig i den danske jul
20-12-01:
E.A. bag Ringenes herre-spil
 
Anmeldelser:
10-12-04:
Ringenes herre - Kongen vender tilbage - Special Extended Edition
18-11-03:
Ringenes herre - De to tårne - Special Extended Edition
18-12-02:
Ringenes herre - De to tårne
06-08-02:
Ringenes herre - Eventyret om ringen
20-12-00:
28 Dage
17-05-00:
A Walk on the Moon
 
Artikler:
19-12-01:
Peter Jackson: Fra splatterkonge til Ringenes herre
17-12-01:
Ringenes Herre – en legende bliver til
17-12-01:
Ringenes Herre – en legende begynder
 
Viggo Mortensen
 
Mere spændende end de fleste!
 
Skrevet den 14/12-2001 af Lisa Brygger
 
 
Han startede filmkarrieren i midten af 80’erne, men det tog ham over ti år at slå igennem, oven i købet i en af Ridley Scotts svageste film. Med den meget omtale, der blev om G.I Jane, fik Viggo Mortensen en hel del mere opmærksomhed - herhjemme primært fordi vi opdagede det velkendte efternavn.
Født i USA af en amerikansk mor og en dansk far, der arbejdede som forretningsmand og derfor også rejste meget, voksede Viggo op flere steder rundt omkring på kloden, og han har tillige boet i Danmark i en del år, da han var i 20’erne. De mange sprog, han har haft adgang til, har da også smittet af på hans arbejde, og han er rigtig god til diverse accenter.


Den langsomme start
Det gik sløvt med karrieren de første år. Små biroller i lavbudget-film med et par enkelte mainstream-undtagelser, Peter Weirs Witness og Geoff Murphys Young Guns II, hvor William L. Petersen (som Pat Garrett) dog med en gevaldig opsang får sørget for at gøre Viggo meget lille. Så gik det lidt bedre med at få opmærksomhed i Sean Penns The Indian Runner. Filmen blev til gengæld overset ligesom hans næste, Ruby Cairo, hvor han spillede Andie MacDowells forsvundne mand.
Ingen af actiondramaerne Boiling Point og The Young Americans gjorde meget for hans karriere, rollerne var ikke de mest udfordrende, så det er ikke mærkeligt, at han i stedet begyndte at bruge tid på ting ved siden af filmene.
Viggo Mortensen har både udgivet bøger og plader og er også gået i gang med et par filmmanuskripter.

Noget stort på vej
Med Brian De Palmas Carlito's Way blev han pludselig mere synlig. Som den rullestolsramte Lalin lagde folk pludselig mærke til hans talent, og rollerne blev langsomt større. I 1995 var han en del af et større cast i Tony Scotts actionthriller Fjenden i dybet, og generelt var han begyndt at lave film med større skuespillere. I 1997 blev det tillige til endnu en actionfilm. Rob Cohens Daylight gav Viggo Mortensen endnu mere plads end sædvanligt, og han var nu efterhånden blevet for stor til at ignorere. Og så fulgte G.I Jane.
Hvis ikke hans sammenbidte præstation som den lede Master Chief John James Urgayle i den militære hyldestfilm gjorde det, så gav Andrew Davis' thriller A Perfect Murder i hvert fald udslag. Som Gwyneth Paltrows kunstnerisk anlagte, men også moralsk fordærvede elsker blev Viggo stemplet som sex-symbol, hvilket det lille indie-drama A Walk on the Moon også hjalp med at sømme fast.


Væsentlig rolle i verdens største film
Som Aragon i filmatiseringen af en af verdens mest læste og elskede bøger bliver Viggo Mortensen nu svær at komme udenom, ligegyldig hvor lidt man kender til amerikansk film. Men man skal nok ikke regne med, at han derfor kun begynder at lave store kommercielle film. Med over 30 film på CV’et og de fleste af dem næsten totalt ukendte, er der noget, der tyder på, at det ikke er berømmelse, Viggo Mortensen søger. Nok snarere muligheden for at eksperimentere og samtidig arbejde for at få råd til at lave sin egne ting. Han har flere gange haft muligheden for at spille sikkert og udelukkende lave mainstreamfilm, men det har han aldrig gjort - og det er da værd at lægge mærke til.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (7 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Mette
7-9-2007 19:14
Jeg har set Hidalgo - (fantastisk film) og ja, jeg er helt enig viggo kan det der med heste.
Han er en fantastisk skuespiller, han laver nogle skide go'e film, fx. 28 days, hidalgo, ringenes herre, G.I Jane o.s.v. Jeg elsker ham bare, han er helt vidunderlig.. jeg mener hvordan kan han være så berømt, men stadig have et privatliv? jeg forstår det bare ikke.. Nå men I Love Viggo! <'3

TINA
16-3-2006 14:48
Viggo han er bare for sej!!! Han er en god rytter og forstår hesten... Det er der ikke mange skuespillere der gør... Hvis i ikke har set Hidalgo så GØR det...!! det er en af de bedste film jeg nogen sinde har set lige efter Ringenes herre selvfølgelig HE HE.... SE DEN... ellers går i glib af noget...

TINA
16-3-2006 14:48
Viggo han er bare for sej!!! Han er en god rytter og forstår hesten... Det er der ikke mange skuespillere der gør... Hvis i ikke har set Hidalgo så GØR det...!! det er en af de bedste film jeg nogen sinde har set lige efter Ringenes herre selvfølgelig HE HE.... SE DEN... ellers går glib af noget...

jkcarlo
14-9-2004 23:55
man kan ikke argumentere for noget som helst ud fra tysk syncronisering
alle skuespillere falder i værdi, når de begynder at tale syncroniseret tysk
det er en kendsgerning

HKO
20-6-2004 01:30
Selvfølgelig er Viggo et meget smukt menneske, men tænk jer nu om: Grunden til at han bliver liggende i baghovedet som en af de mest intense og fantastiske skuespillere, og til at man rammes direkte i solar plexus, bliver blød i knæene og dum i hovedet, når man oplever ham i en film, er da hans stemme!!
Jeg vil bevise min pointe ved at opfordre jer til at se en af hans film synkroniseret med tysk tale: Han forbliver dårende dejlig at kigge på, men den euforiserende virkning - som han ellers plejer at udøve - udebliver. (Bortset fra når han lige stirrer ind i kameraet.. hvilket må beløbe sig til at hans magi sidder i stemmen og øjnene..)
I øvrigt er filmen 'portrait of a lady' helt fantastisk, han spiller overfor Nicole Kidman, og selv om den samlede tid, hvor VM er på lærredet måske ikke er særlig lang, så gør han sin rolle kæmpestor..

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Kongen vender tilbage:
 
Ringenes herre - Kongen vender tilbage
Ringenes herre - De to tårne - Special Extended Edition
Ringenes herre - Eventyret om ringen - Special Extended Edition
Ringenes Herre – en legende begynder
Ringenes Herre – en legende bliver til
Peter Jackson: Fra splatterkonge til Ringenes herre
Elijah Wood

Quiz
Afslut denne apokalyptiske forudanelse fra The Omen: ” From the eternal sea he rises/Creating armies on either shore/Turning man against his brother..."?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google