CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Liv og levned:

Født: 1964
Opvokset: Los Angeles
Lever nu:New York City


Korte fakta

- I starten af 80’erne spillede Bret keyboard i et par New Wave-bands

- Hans skriverier er kraftigt influeret af: Hemingway, Joan Didion, Joyce, Flaubert og Dennis Cooper

- Bret Easton Elllis var 23 år, da hans første roman blev udgivet.


Romaner på dansk:

Under Nul (1985)
Uskrevne regler (1987)
American Psycho (1991)
Angiverne (1994)
Glamorama

Læs også...
Artikler:
10-05-01:
Den blodige arv
 
Bret Easton Ellis - American Psycho
 
- en morders håndbog
 
Skrevet den 7/6-2000 af Kim Dorff Hansen
 
 
Det var lige før den aldrig var blevet udgivet. At bedømme på den splittede anmelderskare ville dette have været både godt og skidt. ”Det er dybt perverteret, ondt og grusomt. Bestialsk ud over alle grænser. Kvalmende i sine indgående beskrivelser af uhyrlighederne, unødigt udpenslet, som kan give svage sjæle både bizarre og syge ideer.", skrev den amerikanske anmelder Holger Ruppert tilbage i 1991. De danske anmeldere var mere begejstrede: ”[...] en af de vægtigste og mest markante bøger, der er kommet ud af Amerika i lang tid. Bogen vil chokere os til live med sit ekstreme væsen.”, skrev Bo Green Jensen.
Bogen hedder American Psycho, forfatteren hedder Bret Easton Ellis – og et tilbageblik på den og hændelserne i forbindelse med udgivelsen for små 10 år siden er igen aktuelle i forbindelse med filmatiseringen.


Skønlitterær censur
Den unge Bret Easton Ellis, der i 1991 var 27 år, havde haft problemer med at finde et forlag, som ville lægge navn og papir til hans nye manuskript, der bar titlen American Psycho. På trods af talrige protester blev bogen ikke ramt af forbud men vakte i stedet stor furore i USA. Forlaget Simon & Schuster havde ellers betalt Ellis et forskud på 300.000 $ for manuskriptet (ca. 2 mio. Dkr.), men kun få måneder før udgivelsen fik forlaget kolde fødder og besluttede at stoppe bogen. Det var reaktionerne på de smagsprøver, som var sendt ud til offentligheden, der fik forlaget til at opsige kontrakten med Ellis. Bogen havde simpelthen vist sig for voldelig for flere anmeldere og feministiske grupper, som havde reageret skarpt mod bogens nøgternt beskrevne volds- og sexscener.

Trusler på livet
Efter kort tid fik Ellis solgt bogen til Random House, et andet stort amerikansk forlag, som hurtigt fik en paperback udgave på gaden. Bogen fik en meget hård medfart i den amerikanske presse, der blandt andet beskyldte forfatteren for at have blod på hænderne.
Ellis blev også personligt berørt af udgivelsen. Mens debatten var på sit højeste fik han mere end 10 trusler på livet, og i en TV-udsendelse blev han hængt ud som morder. Især den amerikanske kvindebevægelse var på barrikaderne mod bogen. De mente, at American Psycho var direkte kvindefjendsk, og at Ellis personligt måtte drages til ansvar for eventuelle forbrydelser begået med bogen som inspirationskilde. America's National Organisation of Women optalte endda antallet af mord og voldtægter, og brugte denne statistik som et vægtigt argument for, at bogen aldrig skulle nå en boghandel.
I Danmark var der ingen større debat forbundet med udgivelsen af American Psycho, der gled fint ind i tidens voldelige strømninger i kunsten. Enkelte anmeldere reagerede dog skarpt mod bogen. I dag nyder den nærmest status af klassiker herhjemme og udviklede sig til en best-seller på det amerikanske marked.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (5 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
vanillacoke
13-12-2006 16:26
Og ja, mange af de korte kapitler er ret så trivielle, men det er et virkemiddel som Ellis bevidst har valgt for at skildre hvor tomt og meningsforladt Patricks liv er.

Vanillacoke
13-12-2006 16:23
Har selv skrevet en større opgave om dette mesterværk. Alle der siger at Ellis er syg i hovedet på grund af American Psycho har ikke forstået noget som helst af den...


Martin
13-12-2006 15:07
Er selv lige gået i gang med at skrive om bogen, men til dags dato har jeg aldrig læst en så kvalmegivende bog. Det er et sandt mesterværk, som virkelig satte skup i den amerikanske presse.

Johnny Pepperoni
11-9-2006 10:06
Det er da en god nok bog, der er et fint lille angreb på den popkulturelle verden og alt hvad den står for. Den går da ganske vist lidt i tomgang hen imod slutningen. Hvad kunne du ikke li' ved den?

KarsteN
11-9-2006 08:34
jeg synes det er en dårlig bog han må være syg i hovedet ham der har skrevet den

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Massemordere:
 
Den blodige arv
Edderkoppens spind
Så få dog de får til at holde op
Hannibal
American Psycho

Quiz
Hvem spiller Brendan Frasers forældre i Blast From the Past?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google