CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Copyright:
Walt Disney Studios Motion Pictures
 
Mere info
Filmografi:

Alien³ (92)
Seven (95)
The Game (97)
Fight Club (99)
Panic Room (02)

PLUS:

The Beat of the Live Drum (85)
Aerosmith: Big Ones You Can Look at (94, video)
Madonna: The Video Collection 93:99 (99, video)

Har instrueret videoer for:

Sting -
'Englishman in New York'

Steve Winwood -
'Roll With It' (88)

George Michael -
'Freedom'

Billy Idol -
'Rock the Cradle of Love'

Paula Abdul –
'The Way That You Love Me' (88)
'Straight Up' (89)
'Forever Your Girl' (89)
'Cold Hearted' (89)

Aerosmith -
'Janie's Got a Gun' (89)

Madonna
'Vogue' (89)
'Express Yourself' (89)
'Oh Father' (90)
'Bad Girl' (93)

Michael Jackson -
'Who Is It' (93)

Rolling Stones -
'Love Is Strong' (94)

Wallflowers -
'6th Avenue Heartbreak'

A Perfect Circle -
'Judith' (00)

Læs også...
Nyheder:
27-02-03:
Ny mand på umulig mission
22-04-02:
The Game som reality-TV i Sverige
15-04-02:
Den amerikanske Box Office skifter bane
08-04-02:
Stadig panik på toppen
02-04-02:
'Panik' på toppen
08-03-02:
Fincher instruerer M:I3!?
09-02-02:
Finchers nye thriller
07-09-01:
Fincher, Pitt & Del Toro i køkkenet
24-08-01:
Fincher instruerer Hard Boiled
14-01-01:
David Fincher i rummet
 
Anmeldelser:
12-04-02:
Panic Room
27-02-01:
Seven
10-05-00:
Fight Club
 
Artikler:
31-05-02:
Premiereportræt: Alejandro Amenábar
 
Premiereportræt: David Fincher
 
– Hollywood's Tyler Durden


(Advarsel: denne artikel afslører vigtige vendepunkter i Alien3, Seven, The Game og Fight Club.)

 
Skrevet den 12/4-2002 af Felix Drott
 
 
Med Seven bragede den tidligere reklame- og musikvideoinstruktør David Fincher i 1995 igennem som en af de mest lovende nye filmmagere i Hollywood. Fire år senere skabte han kontroversiel kult med det hårdtslående generationsportræt Fight Club, og når dette skrives er han aktuel med Panic Room, der røg direkte til tops på den amerikanske box office liste.

Se7en - filmen, hvis billedside ville danne skole
Generation Skywalker
David Fincher blev født 1962 i Denver, Colorado og voksede op i Marin County i det nordlige Californien. Allerede som 8-årig lavede han egne film, og han begav sig snart ind i filmbranchen med et job med at sætte film i kameraerne hos et animationsstudie. Som for så mange filmmagere i hans generation var George Lucas et forbillede, og den anden Star Wars-film, The Empire Strikes Back (Kershner, 1980), blev et skelsættende bekendtskab for den unge Fincher. Den udgjorde et skift i hans syn på filmkunsten og igangsatte en udvikling mod det, der skulle blive hans egen stil. Den 18-årige Fincher søgte derfor ansættelse hos Lucas’ effektafdeling Industrial Light and Magic, og under de fire år han arbejdede her, lykkedes det ham ikke alene at tilegne sig en enorm teknisk viden, der skulle blive afgørende for hans senere karriere, men også at deltage i skabelsen af trilogiens sidste film, Return of the Jedi (Marquand, 1983).

Fra effekter til reklamer
Finchers første projekt på ILM var den vellykkede men nærmest ukendte animationsfilm Twice Upon a Time (Korty, 1983), hvor han, krediteret for 'special photographic effects', arbejdede med den særlige Lumage-teknik. Samme år agerede han kameraassistent på det filmhold, der stod for optiske- og miniature-effekter på kassesuccesen Return of the Jedi, og 1984 var han matte-fotograf, en optisk teknik, der sammenkopierer to optagelser til ét billede, på Spielbergs Indiana Jones and the Temple of Doom.
Efter Temple of Doom forlod Fincher ILM for en karriere som reklameinstruktør, og i 1986 blev han sammen med bl.a. Dominic Sena en af grundlæggerne af selskabet Propaganda Films. Fincher blev snart kendt for sine nyskabende, formfuldendte og til tider provokerende reklamer som f.eks. det rygende foster i filmen for American Cancer Society. Og op gennem de tidlige 90’ere moderniserede han imaget for store brands som Coca-Cola, Nike (bl.a. Instant Karma- og Agassi-reklamerne), Pepsi, Levi’s og Budweiser. Under samme periode begav Fincher sig ind i musikvideo-industrien, hvor han vakte opsigt med sin visualitet i videoer for navne som Madonna (bl.a. 'Express Yourself'), George Michael, Billy Idol, Michael Jackson, Paula Abdul, Rolling Stones, Sting ('Englishman In New York') og ikke mindt Aerosmith, hvis video til 'Janie’s Got A Gun' udgør et forstudie til den 'lommelygtens æstetik', Fincher skulle dyrke i Seven (1995).

Om muligt var Alien3 endnu mere mørk end sine forgængere...?!?
Den uheldige debut
I 1992 fik David Fincher sin spillefilmsdebut med Alien3. De to første film i serien havde etableret deres instruktører, hhv. Ridley Scott og James Cameron, som to af Hollywoods tunge drenge. Men foromtalen af det tredie kapitel var negativ, der gik rygter om manuskriptproblemer, og man var skeptisk overfor reklameinstruktørens evner. Ved sin forsinkede præmiere fik filmen en kold modtagelse. Hverken publikum eller kritikere kunne finde mange forsonende træk i et værk, der langt fra kunne leve op til sine forgængere. Sigourney Weavers Ripley vågner op fra sin dvale på en forfalden industriel fængselsplanet blandt hærdede forbrydere, der ikke har set en kvinde i årevis. Det lykkes dog Ripley at vinde respekt hos lederen af den apokalyptiske kult, der har udviklet sig blandt fangerne, og den virkelige kamp kommer til at stå mod titlens alien, der naturligvis har fulgt Ripley på hendes rejse. Manuskriptet var klodset og fornyelserne få. Men hvad der blev fremhævet var instruktøren og filmens mise-en-scene. Om muligt var Alien3 endnu mere mørk end sine forgængere. Ikke alene er omgivelserne dystre, fugtglinsende og befriet for den high-tech, der dominerede kulisserne i de første to film, men også plottet indeholder en hidtil uset nihilisme. I filmens begyndelse dræbes den lille pige Newt, Ripley reddede i Aliens, snart opdager Ripley, at hun selv har en baby-alien i maven, og i en slutning, der virker lånt fra samme års Terminator 2: Judgement Day, må hun ofre sig selv for at ende alien-truslen en gang for alle (eller rettere, indtil man fik den gode idé at lave en fjerde film).
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Sooraj
19-2-2012 11:49
Hmm ..Good write-up, I'm nmarol visitor of one's web site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time. There is a time for departure even when there's no certain place to go. by Tennessee Williams .

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Fincher's Room:
 
Panic Room
Premiereportræt: Jodie Foster
Fight Club
Seven
Brad Pitt

Quiz
Hvem har skrevet romanen 'Vor mand i Havana', som blev en klassiker med Alec Guiness i hovedrollen?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google