CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Credits:

Originaltitel:
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2002

Instruktør:
George Lucas

Skuespillere:
Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi)
Natalie Portman (Padmé Amidala)
Hayden Christensen (Anakin Skywalker)
Ian McDiarmid (Palpatine/Darth Sidious)
Samuel L. Jackson (Mace Windu)
Frank Oz (Yoda)
Christopher Lee (Count Dooku/Darth Tyranus)
Temuera Morrison (Jango Fett)

Manuskript:
Jonathan Hales, George Lucas

Producere:
Rick McCallum

Fotograf:
David Tattersall

Klipper:
Ben Burtt

Komponist:
John Williams

Læs også...
Anmeldelser:
15-11-02:
Star Wars Episode 2 - Klonernes angreb
16-05-02:
Star Wars Episode 2 - Klonernes angreb
 
Artikler:
15-05-02:
Star Wars: Palpatine
15-05-02:
Star Wars: Grev Dooku
15-05-02:
Star Wars: Jango Fett & Boba Fett
15-05-02:
Star Wars: Introduktion
 
Star Wars: Anakin Skywalker
 
Slaven der blev Jedi-ridder - Jedi-ridderen, der blev Darth Vader
 
Skrevet den 15/5-2002 af Morten Skovgaard
 
 
Hvis du endnu ikke har set filmen og gerne vil overraskes af handlingen, så er det nok en god idé at vente med at læse artiklen.

Anakin med kvinden han ikke kan få (hende til venstre)
Selve figuren Anakin, der er hele Star Wars-universets omdrejningspunkt og som går hen og bliver en af dets største magtfaktorer nogensinde i form af Darth Vader, bliver uddybet fint i Star Wars Episode 2 - Klonernes angreb. Faktisk er det på mange måder en ganske anderledes oplevelse at gense de gamle film med materialet fra de nye film i baghovedet, eftersom Darth Vader er en langt mindre todimensionel figur og endda en skabning, man nu kan fatte sympati for pga. hans baggrund og Kejserens manipulation af ham lige fra barnsben, og ikke blot fordi Luke i Return of the Jedi trænger ind til hans gode side, lige før han dør. Hele Anakins liv er én stor fatalistisk løbebane, hvori han er født til at opfylde profetien om, at der skal komme en udvalgt og bringe balance i Kraften - blot ikke 'balance' i den umiddelbart positive forstand, Jedi-ridderne i både The Phantom Menace og Klonernes angreb opfatter ordet, men rent antalsmæssigt, når de to eneste tilbageværende Jedi-riddere efter Darth Sidious' udryddelse af ordenen er Obi-Wan Kenobi og Yoda, der må drage i eksil og leve som eneboere på fjerne planeter, og når Count Dooku, Sidious' elev, bliver dræbt, og Sidious tager Anakin/Vader som sin Apprentice - to onde og to gode.

En farlig dreng
I The Phantom Menace oplever man Anakin som et barn, der er født som slave, og som bliver konfronteret med livets barske realiteter, da han må forlade sin moder, som han sværger at komme tilbage og befri, og bliver centrum for hele Jedi-rådets og Senator Palpatines opmærksomhed. I Klonernes angreb er Anakin ikke langt fra at være en udlært Jedi-ridder, og han overgår allerede langt sin læremester, Obi-Wans, færdigheder. Obi-Wan har imidlertid allerede fra første møde sanset, at der var noget farligt ved Anakin (noget, han diskuterede indgående med Qui-Gon i The Phantom Menace, da denne ønskede at bringe drengen med til Jedi-rådet pga. hans tætte tilknytning til The Force), og forsøger af samme grund at holde igen med hans træning, da ingen - selv ikke Yoda - er i stand til at spå om Anakins fremtid.


Anakin er en arrogant og selvsikker ung elev, akkurat som Obi-Wan var det under Qui-Gons lederskab, og hans følelsesliv er én stor, kogende smeltedigel af skoldhed indestængthed. Hans stærke følelser for Amidala, der i Episode III vil føre til, at Luke og Leia bliver født, påvirker hans fokus under Jedi-træningen, og han må i løbet af filmen konstant kæmpe med sin umulige kærlighed og Amidalas tvetydige afvisninger - hun elsker ham ligeså højt, men er egentlig ikke helt klar over det, og kan heller ikke sætte sin Senatorstilling over styr ved at forføre en Jedi-ridder. Ydermere bliver det tydeligt, at Anakin ikke er den store demokratielsker, hun burde være, da han præsenterer hende for faretruende idealer om, at Republikken burde styres af én mægtig hersker, der effektivt kunne bringe retfærdighed til galaksen, udrydde slaveri og undertvinge onde kræfter. Diskussionen går over i smil og afvisende humor, men soundtrackets pludseligt mørkere toner viderebringer til fulde alvoren i Anakins filosoferen og synes nærmest at advare om fremtidige begivenheder.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Star Wars:
 
Star Wars Episode 2 - Klonernes angreb
Star Wars: Introduktion
Star Wars: Palpatine
Star Wars: Grev Dooku
Star Wars: Jango Fett & Boba Fett
Star Wars vinder weekenden

Quiz
Hvem spiller Julia Roberts’ bøsseven i My Best Friend's Wedding?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google