CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Mean Creek er som skrevet ikke med i konkurencen om en guld palme. Deimod er Jacob Aaron Estes med i konkurencen om at få den prestigefyldte Camera d'Or pris.
Denne pris gives til den bedste debutfilm, der er blever screenet på festivalen, og går altså på tværs af de forskellige programmer og filmserier.

Sidste år vandt den danske instruktør Christoffer Boe den eftertragtede Camera d'Or pris for filmen Reconstruction.

Hvis nogen undrer sig over, der pludselig er 19 film i hovedkonkurencen, er det fordi den næsten 3 timer lange vin-dokumentar Mondovino røg med i 11. time.

Links
Festivalens hjemmeside
Filmens hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
23-05-04:
Cannes '04: Guld-palmen til Michael Moore
 
Anmeldelser:
19-12-05:
Mean Creek
 
Artikler:
18-05-04:
Cannes '04: Sprængfarlig film
 
Cannes '04: Stor, lille film
 
Mange af de mest interresante film i Cannes finder man udenfor mediehypet. En af disse er den amerikanske independentfilm ”Mean Creek”. CinemaZone.dk mødte filmens instruktør Jacob Aaron Estes.
 
Skrevet den 17/5-2004 af Martin Pedersen
 
 
Mens hele filmverdens øjne er rettet mod de 19 film der konkurrerer om den gyldne palme, kører den gamle tradition Dirctors’ Fortnight parallelt med det officielle program. Directors’ Fortnight blev startet i 1968 af de franske instruktøres forbund med det formål at fremme kunstnerisk og økonomisk uafhængighed i filmbranchen. De film der bliver vist i denne kategori er derfor oftest mindre independent film, der ikke har et stort filmselskab i ryggen.
De fleste af sådanne film kommer desværre sjældent i dansk biografdistribution, og vil man se dem må man en tur ind på internettet og finde steder, hvor man selv kan købe dem. Engang imellem sker det heldigvis, at et dansk distributionsselskab tør tage chancen. En af de film der i år vises i Directors Fortnight, og som kommer til Danmark, er filmen Mean Creek. Filmen er allerede blevet vist på Sundance Film Festival, og høstede en del roser hos de amerikanske filmanmeldere. CinemaZone.dk mødte filmens instruktør Jacob Aaron Estes til en snak om ungdomsfilm, og om at have en far der er bøsse.

Jacob Aaron Estes foran palmer i Cannes. Hans film kan ikke vinde nogen, til gengæld er den rigtig god.
Copyright:
CinemaZone.dk - Foto: Martin Pedersen
En skæbnesvanger tur
Mean Creek foregår i en lille by i staten Oregon. I denne lille flække bor drengen Sam, men desværre også hans plageånd – den tykke George. George er over Sam for et godt ord, og en dag bliver det for meget for Sam. Han beder sin storebror om hjælp, og sammen med dennes venner udtænker de en plan, der skal få George til at stoppe drillerierne. En tur op ad floden er første skridt i planen, men det hele eskalerer ud af de unges hænder, og hvad der startede som en lærestreg ender i katastrofe.
”Jeg ville fortælle en historie, dels om hvordan ting der starter som noget dårligt kan gå hen og blive rigtig, rigtig dårligt. De her børn har deres forskellige ting at rode med, men de er på ingen måde onde eller ekstremt udsatte. De mister bare kontrollen med situationen, og det får nogle ubehagelige konsekvenser.” Den unge instruktør trækker på skuldrene og fortsætter: ”På den anden side er filmen et forsøg på at forstå, hvad der er inden i de børn, der altid moppede. Jeg blev selv moppet, og havde tit lyst til at gøre alt muligt imod ham der moppede mig. Heldigvis gjorde jeg ikke noget der endte i en situation som i filmen.”

Bøsse som far
En af grundene til Jacob Estes selv blev drillet var på grund af hans far. Han var bøsse, og selvom de levede i et progressivt miljø, var der stadig nogen der ”kunne få ondt i røven”, for at bruge en af instruktørens egne udtryk, ”men dem der ikke kunne accepterer det var dem der blev republikanere. Kan man forvente andet?”
Jacob Estes har fået lidt af ungdomsvreden tilbage. ”Hvorfor skulle man ikke få lov at leve sammen hvis man elsker hinanden. Dem der ikke kan forstå det skal holde deres kæft. Det er det eneste der er at sige om det.”

En ny Brad Pitt?
Mean Creek ligner ikke nogen af de ungdomsfilm, vi er vant til at se i Danmark. Enten er det absolut tåbelige film som Lizzie McGuire, eller også er det voyeuristisk som de ekstreme Larry Clark-film>Ken Park, Bully, Kids og den slags. Forskellen mellem Mean Creek og den første type teenagefilm er åbenlys. De har intet med en virkelighed at gøre, men er blot et salgbart glansbillede af naive drømme. Forskellene mellem de sidstnævnte og Jacob Estes film er sværere at beskrive, selvom de i allerhøjeste grad er til stede.
”Jeg beundrer Larry Clarks film, men de er mere en græsk tragedie i bund og grund. Min film handler om at blive voksen. De ekstreme teenagefilm, handler måske mere om ting som selvdestruktion og had, bare set udfra børn.”
Det er rigtigt, at Mean Creek omhandler en hel anden type unge. Den type der nok trods alt udgør 95% af den amerikanske middelklasses unge. Ikke onde, ikke ekstreme, bare søgende efter en accept fra omgivelserne. Filmen er derfor på ingen måde ekstrem i hverken sit udtryk eller stil. Den fortæller stille og fint en lille stor historie, og man suges med ind. Grunden til dette ligger selvfølgelig også i skuespillet.
”Jeg er virkelig glad for min caster,” siger Jacob Estes. ”Vi fandt frem til seks fantastiske unge skuespillere, og også indbyrdes fungerede de. Hvilket jo nok er en af grundene til, de gør det så godt.”
De gør det virkeligt godt, og især Scott Mechlowicz (der spiller den hårde Marty – den af storebrorens venner, der vil tage lærestregen længst ud) er et navn, vi godt kan begynde at lægge mærke til. Han har samme aura og udstråling som de helt store stjerner. En ny Brad Pitt – ikke utænkeligt.

Naturen som medspiller
Et aspekt af filmen, der er med til at skabe denne stemning, er naturen. Rejsen op gennem floden er skildret med en masse billeder af vand der løber, årer i floden osv.
”Rejsen op ad floden har to funktioner. På den ene side tager den de unge et sted hen, hvor kun deres egen moral gælder. Et sted de ikke kan flygte fra. På det mere symbolske plan repræsenterer floden den evige fremdrift – ’the nature of things keep on going’. Jeg ville gerne lave en tidløs film, og udover det faktum at den er filmet på digital kamera, synes jeg også, det er lykkedes.”
Der er på ingen måde noget moraliserende over Jacob Estes film. På nærmest impressionistisk vis betragter den sine skæbner. Ingen indgriben eller snagen i de unges liv. Blot en fin skildring af en af de mest afgørende ting i det at blive voksen. Nemlig den pludselige eksistens af hændelser vi ikke kan glemme natten over. Ting der sker, og som vi for altid vil være mærket af. Det er det Mean Creek dybest set handler om.
Den danske premiere er endnu ikke helt fastlagt, men danske biografgængere – i alle aldre – kan godt være glade for, at film som Mean Creek engang imellem kommer til Danmark.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
V.J.
26-8-2004 20:40
Jeg har læst meget om filmen Mean Creek på nettet og tænkt på hvornår den kommer til DK, og som fan af skuespillerne Trevor Morgan og Rory Culkin glæder jeg mig utrolig meget til at se den når den kommer!!

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Cannes 2004:
 
Cannes '04: Guld-palmen til Michael Moore
Cannes '04: Førstepris til dansk kortfilm
Cannes '04: Frederikke Aspöck - En dansker i vrimlen
Cannes '04: Brasiliensk roadmovie om Che Guevara
Cannes '04: Konkurrencen i sin sidste fase
Cannes '04: Sprængfarlig film
Cannes '04: Shrek på den røde løber
Cannes '04: Kusturicas fantastiske fabel
Cannes '04: Brad Pitt i fastelavnstøj
Cannes '04: Det store cirkus
Faglig strid truer festivalen i Cannes
Cannes 2004 i stærk opstilling
Almodóvar åbner årets Cannes-festival

Quiz
Hvem spillede den unge 'trophy wife' i The Big Lebowski?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google