CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Copyright:
UIP
 
Mere info
Narnia-trivia:


Der er en del kontroverser om hvilken rækkefølge, man skal læse de syv bøger i. Siden deres udgivelse i 1950-1956 er de nemlig også blevet udgivet i kronologisk rækkefølge.

Mange fans af serien mener dog, at man bør læse bøgerne således:

1. Bog 2: "The Lion, the Witch and the Wardrobe"
2. Bog 4: "Prince Caspian"
3. Bog 5: The Voyage og the Dawn Treader"
4. Bog 6: The Silver Chair
5. Bog 3: The Horse and His Boy"
6. Bog 1: The Magician's Nephew
7. Bog 7: The Last Battle

Disney er altså startet med 'den rigtige' første bog, som desuden også er blevet filmatiseret nogle gange før - dog blot til tv.

Læs også...
Nyheder:
28-01-05:
Narnia - nu med teaser-featurette
13-08-04:
Flere besøgende til Narnia
11-05-04:
Swinton bliver Narnia-heks
08-03-04:
Australske divaer i Narnia/Potter-film
03-03-04:
Narnia & Disney
22-12-03:
Løven, heksen og klædeskabet til New Zealand
10-12-01:
Mere magi – nu filmatiseres Narnia igen
 
Anmeldelser:
07-06-06:
Narnia - Løven, heksen og garderobeskabet
 
Artikler:
20-12-05:
Videointerview: Mød folkene bag Narnia
 
Interview med Andrew Adamson – instruktøren af Narnia
 
CinemaZone.dk har stillet instruktør Andrew Adamson en række spørgsmål i forbindelse med premieren på den første store Narnia-film.
 
Skrevet den 19/12-2005 af CinemaZone.dk
 
 
Det er Shrek-instruktøren Andrew Adamsons første rigtige spillefilm, og det er derfor ganske naturligt at høre lidt om hans tilgang til det enorme projekt.

Følte du dig på nogen måde intimideret over, at din første live action-spillefilm var dette gigantiske projekt?
AA: "Selvfølgelig gjorde jeg det. Jeg troede, at min første live action-spilefilm ville blive en enkel lille film, måske en sød lille indie-film. Men da denne mulighed dukkede op, kunne jeg ikke sige nej. Jeg har altid elsket bøgerne, og når man først starter, tackler man bare problemerne, når de dukker op - så bliver man ikke nær så overvældet."


Copyright:
UIP
Hvad var den største forskel mellem at instruere en animationsfilm og en rigtig spillefilm?
AA: "Begge dele handler om at fortælle en historie. Man finder den bedste måde at fortælle historien på, og så arbejder man med skuespillerne, og hele tiden forsøger man at skabe en visuel verden, hvori de kan eksistere. Jeg fandt en masse ligheder i de to meget forskellige miljøer. Den største forskel er, at i live action-film behøver du ikke at fortælle dine figurer, at de skal blinke, og med animationsfilm behøver du ikke at bekymre dig om vejret."

Narnia er et komplet univers. Hvilken del var den sværeste at visualisere?
AA: "Vinterlandskaberne var udfordrende, fordi vi blev nødt til at forestille os dem på settet og optagestederne. På grund af årstiderne var vi tvunget til at skyde indendørsscenerne først, hvilket var lidt farligt, da vi ikke vidste, om de senere ville matche med sneen udendørs (de fleste er filmet i Tjekkiet og Polen). Det skyldes [fotograf] Don McAlpine og [produktionsdesigner] Roger Fords talenter, at vi overhovedet kunne kreere en sammenhængende verden på trods af de skiftende årstider."


Copyright:
BVI
Hvad var det vigtigste at tage fra bogen og føre videre til filmen?
AA: "Det var vigtigt for mig at være tro mod historien og skabe en troværdig verden. Både i London, før de [børnene] kommer ind i Narnia, og i selve Narnia. Jeg ville gerne bringe det Narnia, jeg havde forestillet mig som barn, til live. Det var dog interessant, at da jeg genlæste bøgerne som voksen, var de faktisk mere enkle end jeg havde forestillet mig. Jeg indså, at som barn var Narnia en fuldstændig overbevisende verden. Jeg så det virkelig som et sted, hvor alle disse væsener eksisterede."

Synes du, at instruktøren skal være fan af bøgerne for at kunne lave en loyal konvertering, når det drejer sig om disse store filmatiseringer af fantasy-bøger – som Narnia-fortællingerne eller Ringenes Herre?
AA: "I sidste ende ved jeg ikke, om de behøver at være fans, men selvfølgelig skal en instruktør elske det materiale, han arbejder med. I mit tilfælde var det aldrig et problem, fordi jeg har været fan af bøgerne siden min barndom. Jeg mener også, at det absolut hjalp mig at have den barndomskærlighed til bøgerne at kunne trække på."

Hvad var den største udfordring for dig?
AA: "Jeg vil tro, at det var filmens store omfang. Den starter med at være et lille familiedrama under anden verdenskrig i London og ender med at være en episk rejse. Filmens format, fra lokationer over figurer til årstider, gjorde det teknisk meget besværligt og fysisk vanskeligt for hele filmholdet."

Hvilken scene fra bogen var den mest besværlige at overføre til film?
AA: "Det store slag var det mest teknisk udfordrende at lave. Der var utrolig mange elementer med: Både computeranimerede figurer, dukker, levende dyr, etc, og vi optog på et meget fjerntliggende sted, hvor vi måtte transportere alle enten med færge eller helikoptere. Og så sneede det!"

Resten af interviewet med Andrew Adamson kan læses ved at klikke på linket lige nedenunder:
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Maria ...
25-9-2006 21:08
Den mand er virkelig klog. Jeg er en meget stor fan af Andrew Adamson. Synes han er en fantastisk instruktør. Jeg har set hans interview på bonus matrialerne på Narnia filmene 3-4 gange. Jeg har læst mange interview her inde på nettet. Selv om de minder meget om hinanden. Men han er virkelig en god instruktør, at han ikke tænke så meget på sej selv, men om skuespillerne og alle de andre på holdet. Ja, han er bare god. Jeg håber han kommer til at lave mange film i framtiden.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Narnia:
 
Narnia - Løven, heksen og garderobeskabet
Videointerview: Mød folkene bag Narnia
Narnia - concept art fra Wetas workshop
Trailers til Narnia og Harry Potter 4
Box Office uge 49: Narnia vinder kampen

Quiz
Svenske Jonas Åkerlunds spillefilmsdebut er allerede optaget i Guinness Rekordbog som den film med det største antal klip. Men hvor mange er der?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google