CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Pawn Sacrifice

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2014

Manuskript:
Steven Knight, Stephen J. Rivele, Christopher Wilkinson

Producere:
Gail Katz
Tobey Maguire
Edward Zwick

Fotograf:
Bradford Young

Klipper:
Steven Rosenblum

Komponist:
James Newton Howard

Censur:
Tilladt for alle, men frar√•des b√łrn under 7 √•r

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 3 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
18-09-13:
The Great Gatsby
22-03-10:
A Serious Man
18-03-10:
Brothers
12-06-07:
Blood Diamond
07-04-04:
Seabiscuit
12-06-01:
Wonder Boys
03-07-00:
Æblemostreglementet
 


Pawn Sacrifice

Anmeldt af:Christian Rising Matthiasen
Genre:Drama
Varighed:114 minutter
Instruktør:Edward Zwick
 
Premieredato:17-09-2015
Medvirkende:Som:
Tobey MaguireBobby Fischer
Liev SchreiberBoris Spassky
Lily RabeJoan Fischer
Peter SarsgaardFather Bill Lombardy
Robin WeigertRegina Fischer
Michael StuhlbargPaul Marshall

Den kolde krig på et skakbræt
 
Pawn Sacrifice er baseret p√• den sande historie om skak-geniet Bobby Fischer (Tobey Maguire), der allerede som 14-√•rig begyndte at vinde mesterskaber. I 1972 skal han forsvare den amerikanske √¶re i et verdensomtalt skakopg√łr mod den russiske √¶rkerival Boris Spassky (Liev Schreiber). M√łdet er b√•de et sammenst√łd mellem to af verdens st√łrste skak-giganter, men ogs√• et symbol p√• den kolde krig, hvor Fischer skal forsvare meget mere end blot sit eget ego.


Copyright:
SF Film
Filmen er instrueret af Edward Zwick, der har st√•et bag Oscar-nominerede film som The Last Samurai og Blood Diamond. Man kan tydeligt m√¶rke hans erfaring som instrukt√łr, b√•de i filmens tone, instruktion og evne til at skabe nervepirrende intensitet i et spil skak. En film om skak og kold krig kan let blive historisk tung, hvis alle detaljerne skal med, men Zwick er dygtig til at sk√¶re ind til benet ved hj√¶lp af et h√łjt fort√¶llingstempo, der stadig form√•r at f√• alle aspekterne af historien med uden at g√• p√• kompromis med filmens underholdningsv√¶rdi.

Der er ingen tvivl om at skak, og Fischers skr√łbelige ego og f√łlelser af paranoia, er det centrale omdrejningspunkt i Pawn Sacrifice, men den historiske dimension af fort√¶llingen spiller mindst en liges√• afg√łrende rolle. Her har man valgt at fokusere p√• et afgr√¶nset stykke af Fischers omsp√¶ndende skak-karriere, hvilket helt klart hj√¶lper filmens fort√¶lling p√• vej. Den er vigtigst af alt ogs√• √¶rlig omkring Fischers mindre prisv√¶rdige karaktertr√¶k, s√•som hans arrogance, narcissisme og antisemitiske udtalelser.

Der er dog ogs√• fors√łgt at l√¶gge v√¶gt p√• Fischers psykiske problemer, og is√¶r den paranoia han personligt d√łjede med. Her ser vi ham ogs√• f√• hj√¶lp af pr√¶sten (Peter Sarsgaard) og hans pro bono advokat (Michael Stuhlbarg), hvor is√¶r Sarsgaard er fantastisk som den skakspillende pr√¶st, der hj√¶lper Fischer p√• hans rejse med mentalt modspil og tr√¶ning. Det h√łje tempo, der gavner historiens fort√¶lling, skader desv√¶rre her portr√¶tteringen af Fischer, som en mand der er i en konstant kamp med sine indre d√¶moner og hele tiden bev√¶ger sig mod et psykisk nedbrud. Det hele g√•r for hurtigt til, at vi f√•r alvor n√•r at f√łle, hvordan hans psykiske problemer er ved at kn√¶kke ham, og de ender med blot at v√¶re et underspillet element i filmen.


Copyright:
SF Film
Tobey Maguire er god som Fischer, men vi f√•r aldrig lov til at se, om han kan v√¶re mere end det, fordi vi altid er p√• vej hen i n√¶ste scene, n√•r han for alvor skal til at spille skuespil. Fischer bliver fremstillet som en meget kompleks karakter, men det f√łles som om at der aldrig er tid til at folde denne kompleksitet ud.
Pawn Sacrifice er s√•ledes en velfortalt og sikkert udf√łrt film, hvis styrker ogs√• er dens svagheder. Den vil gerne g√• i dybden af b√•de den historiske vigtighed af begivenhederne, og Fischers psykiske problemer, men det er desv√¶rre kun en af disse der lykkedes til fulde. Derfor er det stadig en god film, men man kan ikke undg√• at √¶rgre sig over, at den ikke form√•r at indfri sine egne ambitioner.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Downsizing18/1
Fra balkonen18/1
Wonderstruck18/1
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri11/1
Væbnet med ord & vinger11/1
Hjertestart4/1
Loveless4/1
Wonder4/1
The Greatest Showman25/12
Neruda25/12
Flere bio-anmeldelser
 
American Made22/12
Dunkirk21/12
Baby Driver19/12
Annabelle 2: Skabelsen18/12
Superswede: En film om Ronnie Peterson15/12
Biler 311/12
Abernes planet: Opg√łret1/12
Spider-Man: Homecoming27/11
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad hedder Jack Nicholsons rolle i The Witches of Eastwick
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google