CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Tomorrowland

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2015

Manuskript:
Damon Lindelof, Brad Bird, Jeff Jensen

Producere:
Brad Bird
Jeffrey Chernov
Damon Lindelof

Fotograf:
Claudio Miranda

Klipper:
Walter Murch
Craig Wood

Komponist:
Michael Giacchino

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Walt Disney Studios Motion Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
11-03-14:
Gravity
22-05-12:
Mission: Impossible - Ghost Protocol
28-09-10:
Fantastic Mr. Fox
28-01-10:
Up in the Air
28-03-05:
De utrolige
02-04-03:
Alice i Eventyrland
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2:40:1

Lyd:
DTS-HD

Ekstra materiale:
5 featuretter, 3 slettede scener, animeret kortfilm, produktionsdagbøger, trailers
Tomorrowland

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action, Adventure
Varighed:130 minutter
Instruktør:Brad Bird
 
Anmeldelsesdato:16-10-2015
Medvirkende:Som:
George ClooneyFrank Walker
Hugh LaurieNix
Britt RobertsonCasey Newton
Raffey CassidyAthena
Tim McGrawEddie Newton
Kathryn HahnUrsula
Se komplet creditliste her

Fremtiden fra fortiden
 
Pirates of the Caribbean-serien viste, at man kunne lave film baseret på en forlystelse fra Disneyland, og nu tager Brad Bird over med en af årets ventede titler, science fiction-filmen Tomorrowland, som henter inspiration fra de temaområder i udvalgte Disneyland-parker, der er dedikeret Walt Disneys uhildede tro på fremskridtet og rumalderens ubegrænsede muligheder for at skabe en ny verdensorden.


Copyright:
Walt Disney Studios Motion Pictures
Det har resulteret i en noget små-skizofren fortælling, hvis bedste del er et eventyr for de store børn i den ånd, der skylder den tidlige Spielberg en masse. Centralt i vores fortælling er pigen Casey, som smårebelsk og handlekraftig forsøger at forhindre, at hendes fars arbejdsplads, rumraketbasen Cape Canaveral, bliver nedlagt. En dag bliver hun arresteret for hærværk, og da hun bliver løsladt er en lille badge blandt hendes ejendele. Hver gang hun rører ved den, bliver hun ført til en anden verden, en fremtidsdrøm om et utopisk samfund, hvor teknologi og fremskridt har skabt fred og harmoni blandt mennesker.
Inden Caseys historie har vi dog hørt Frank Walkers historie, fortalt at den gamle Frank i George Clooneys skikkelse. Frank voksede op i 60’erne, hvor rumalderoptimismen var på sit højeste og arkitekturen udforskede nye former og tendenser, mens kontrollen over plastik gav nye former og faconer til kendte møbler og værktøjer. Efter de ødelæggende verdenskrige var verden forenet og buldrede fremad med ustyrlig optimisme. Frank får under et besøg på Verdensudstillingen i New York en badge magen til Caseys – og bliver også ført ind i den drømmende fremtidsby, hvor alle dårligdomme er fjernet.

Vi har altså to fortællespor, der naturligvis må fusioneres på et tidspunkt, men først fører Caseys jagt efter en forklaring på badgens hemmelighed filmen over thrillergenren og frem til en ærlig talt lidt skuffende sidste tredjedel, hvor hun forenes med Frank og tager på en afgørende rejse til drømmelandet – Tomorrowland. Fælles for sporene er den evigt ungdommelige pige Athena, hvis snusfornuft og hittepåsomhed er perfekte kvaliteter for en rekruttør på jagt efter egnede kandidater til Tomorrowland.
Centralt i filmen ligger en ubetinget fascination af det fremtidsbillede, som 60’ernes visionære fremelskede. Det er noget retro-futuristisk over Tomorrowlands naive drøm om et samfund i fuldstændig harmoni, og som man kan forstå på den pessimistiske og gammelsure voksne Frank, så er drømmen også faldet fra hinanden. Tomorrowland er blevet forvandlet – og kun måske Caseys uspolerede optimisme kan redde illusionen om et drømmeland forskudt af denne verden.


Copyright:
Walt Disney Studios Motion Pictures
Tomorrowland fremstår på en og samme gang voldsomt ambitiøs og enormt banal. Der er noget i selve (kom)plottet, der hører til i en parodi på en science fiction-film komplet med diktatorkappe til skurken og megalomane tilbøjeligheder. Og samtidig er der en voksen og avanceret melankoli et sted i baggrunden over denne barnlige drøm, der i de indledende introduktioner til Tomorrowland bliver præsenteret med al det visuelle overskud, som penge kan købe i dag. Et langt stykke af vejen køber man ind på drømmen – og derfor virker tabet af den også oprigtigt.

Måske skyldes det ujævne i præsentation og indhold Brad Birds skifte fra animationsfilmens univers og ind i live action-genren. Efter at have erobret Hollywood med Ratatouille og De utrolige rykkede han ud i virkeligheden med Mission Impossible: Ghost Protocol, men der er stadig animationstendenser i måden at håndtere handlingen på flere steder i Tomorrowland. Der er agenter, hvis våben hører hjemme i en splatterfilm eller en tegnefilm og der er flugtmanøvrer, som ville have slået alle involverede ihjel hvis ikke vi stadig havde haft et ben solidt plantet i Tom & Jerry-universet, hvor intet gør mere ondt end man kan ryste det af sig. Disse elementer klinger sært sammen med det mere seriøse fortælling om den tabte drøm – og ingen af delene spiller helt godt op mod det klassiske ungdomseventyr, hvor wow-faktoren venter bag hvert af Caseys uforudsigelige trin ind i historien.

De fire stjerner gives til denne del af Tomorrowland, som klart er det bedste, blandt andet på grund af nytilkomne Britt Robertson – men forundringen over filmens splittede sjæl og umage tvetydige blanding af alvor og løssluppenhed, alvor og legende lethed er en irriterende følgesvend hele vejen igennem.
 
DVD-vurdering
Det er en sjov blanding af korte featuretter man finder på blu-ray’en. Fra nogle meget forskellige kig bag kameraet til satiriske pjatterier (Hugh Laurie er pragtfuld i "The World of Tomorrow Science Hour: Hosted by Futurologist David Nix").
Det hele er holdt i samme nostalgiske tone som filmen og ganske informativt, om end noget fattigt i omfang. Et kommentarspor fra Brad Bird eller nogle lidt mere dybdegående making of-featuretter havde været noget mere fyldestgørende og tilfredsstillende for oplevelsen.


Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Han blev tilbage i 1941 den første i historien, der modtog 4 Oscar-nomineringer for den samme film. Hvad hed han?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Søg på Google