CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Martian

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2015

Manuskript:
Drew Goddard

Producere:
Mark Huffam
Simon Kinberg
Michael Schaefer
Ridley Scott
Aditya Sood

Fotograf:
Dariusz Wolski

Klipper:
Pietro Scalia

Komponist:
Harry Gregson-Williams

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Fox/Paramount

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
14-01-16:
Oscar-nomineringerne 2016
 
Anmeldelser:
11-05-15:
Exodus
07-05-15:
Blade Runner - The Final Cut
15-07-14:
Monumenternes mænd
05-10-12:
Prometheus
30-10-09:
The Informant!
07-01-08:
Blade Runner
03-01-08:
The Bourne Ultimatum
23-02-05:
Bourne-duellen
10-09-02:
Black Hawk Down
02-10-00:
The Talented Mr. Ripley
 

Læs også...
I temaet Oscar 2016:
 
Room
Carol
Oscar-vinderne 2016
Spotlight
Sauls s√łn
Bliver dette endelig √•ret, hvor Leo l√łber med en Oscar?
Brooklyn
The Danish Girl
Ex Machina
The Big Short
The Revenant
Steve Jobs
Oscar-nomineringerne 2016
The Hateful Eight
Star Wars: The Force Awakens
Inderst inde
Spionernes bro
Mad Max: Fury Road
Sicario
Amy
The Look of Silence

DVD-specifikationer
Billedformat:
2.40:1

Lyd:
DTS-HD 7.1

Ekstra materiale:
Featuretter, fraklip, trailer, billedgalleri
The Martian

Anmeldt af:Morten M√łller Bertelsen
Genre:Action, Sci-Fi
Varighed:141 minutter
Instruktør:Ridley Scott
 
Anmeldelsesdato:19-02-2016
Medvirkende:Som:
Matt DamonMark Watney
Jessica ChastainMelissa Lewis
Michael Pe√ĪaRick Martinez
Kate MaraBeth Johanssen
Sebastian StanChris Beck
Aksel HennieAlex Vogel
Se komplet creditliste her

En kærlighedserklæring til naturvidenskaben
 
Rumfilmen som genre har p√• det seneste f√•et en mindre ren√¶ssance. Her t√¶nker jeg ikke kun p√• den intense og klaustrofobiske Gravity, rumeventyret Avatar og den spektakul√¶re Interstellar. Ogs√• indiefilmen Moon, animationshittet WALL¬∑E og superhelteblockbusteren Guardians of the Galaxy er fremragende eksempler p√•, hvordan man med stor forskellighed kan gribe det ydre rum an. I betragtning af det brede udbud er det derfor lidt af en pr√¶station, at The Martian ikke f√łles som noget, man har set f√łr.


Copyright:
Fox Film
Rent plotm√¶ssigt er The Martian dog ikke vildt original. Den kan bedst beskrives som en krydsning mellem Matt Damons subplot i Interstellar og Cast Away. For da en slem sandstorm rammer den amerikanske bes√¶tning p√• Mars, bliver holdet af astronauter n√łdt til at forlade den golde planet i en fart. Det betyder, at Mark Watney (Matt Damon), som bes√¶tningsmedlemmerne tror er d√łd, efterlades p√• planeten. Da det viser sig, at Mark stadig er i live, har han derfor lidt af et problem: Det tager flere √•r for et rumfart√łj at redde ham, og han har kun mad nok til at overleve i en br√łkdel af den tid. Af denne √•rsag er Mark mildest talt n√łdt til at t√¶nke ud af boksen.

Det lyder m√•ske kedeligt at skulle f√łlge en astronaut alene p√• en √łde planet, men det er det ikke. I h√¶nderne p√• Ridley Scott, der med Alien og Blade Runner p√• CV‚Äôet m√• kunne betegnes som en rumvirtuos, bliver Marks kamp for overlevelse b√•de fascinerende og medrivende. Scott form√•r endda at f√• ens indre naturvidenskabsn√łrd frem. P√• samme m√•de som tv-serien Mythbusters forbl√łffer The Martian en med, hvad naturvidenskaben er i stand til, hvis man bare er kreativ nok. S√•ledes form√•r Mark at pr√¶stere den ene videnskabelige umulighed efter den anden, s√•som at producere vand p√• Mars.


Copyright:
Fox Film
Man kan dog nok med rette kritisere The Martian for at v√¶re noget overfladisk. N√•r man t√¶nker p√•, at Matt Damon er alene p√• Mars i flere √•r, er det i hvert fald bem√¶rkelsesv√¶rdigt, s√• optimistisk han er. De personlige nedture er begr√¶nset til korte raseriudbrud, og at den utvivlsomt benh√•rde tilv√¶relse som marsboer skulle t√¶re p√• ham, er der ikke noget, som for alvor tyder p√•. Hum√łret bliver i hvert fald aldrig s√• d√•rligt, at bes√¶tningskaptajnens hang til diskomusik ikke ogs√• lige kan f√• en kommentar med p√• vejen. Glimtet i √łjet g√łr ganske vist filmen lettere at sluge, men det skaber un√¶gteligt ogs√• en vis distance.

The Martian er hverken s√• intens som Gravity eller s√• spektakul√¶r som Interstellar. Til geng√¶ld fort√¶lles den med en k√¶rlighed til naturvidenskaben, der fik min indre n√łrd frem. At se Mark gro kartofler ved at afgr√łde sin egen lort er, uanset hvor bizart det end lyder, vildt fascinerende. Men selvom den videnskabeligt funderede kamp for overlevelse er et friskt pust til rumfilmen som genre, s√• bliver fort√¶llingen aldrig mere end blot underholdende. Mens den varer, hygger man sig dog gevaldigt i selskab med Matt Damons opfindsomme astronaut.
 
DVD-vurdering
Ud over to 'almindelige' featuretter, der handler om hvordan filmen blev lavet, finder man seks featuretter, der er lavet i filmens univers. Alts√• ikke med Ridley Scott & Co. men med astronauterne og NASA-folkene i fokus. Og de er ganske sev√¶rdige. Klippene er kun p√• cirka 3 minutter hver (p√• n√¶r det f√łrste "Ares III: ReFocused", der varer 17 minutter), mens de regul√¶re indslag fylder 10-14 minutters tid. Yderligere finder man tre omfattende billedgallerier.
En fin samling bonus: Overkommeligt og underholdende i al dets lettere overfladiske form.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Efter hans død dukkede der ikke mindre end 12 efterlignere op i Hong Kong-film ‚Äď heriblandt Bruce Rhe, Bruce Leong, Bruce Le, Conan Lee, Dragon Lee, Rocky Lee, Bronson Lee, Tarzen Lee og Bluce Ree. Men hvad var legendens navn?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google