CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Concussion

Produktionsland:
USA, UK, Australien

Produktionsår:
2015

Manuskript:
Peter Landesman Baseret på GQ-artiklen "Game Brain" af Jeanne Marie Laskas

Producere:
Elizabeth Cantillon
Giannina Facio
Ridley Scott
Larry Shuman
David Wolthoff

Fotograf:
Salvatore Totino

Klipper:
William Goldenberg

Komponist:
James Newton Howard

Censur:
Tilladt for alle, men frar√•des b√łrn under 7 √•r

Distributør:
Universal/Sony Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
19-05-17:
Collateral Beauty
05-03-15:
Focus
04-11-13:
After Earth
20-08-07:
Jagten på lykke
01-01-04:
Ali
29-08-01:
The Legend of Bagger Vance
01-11-00:
Erin Brockovich
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.39:1

Lyd:
DTS-HD 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor, 9 slettede scener, 2 featuretter, trailer
Concussion

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Drama
Varighed:123 minutter
Instruktør:Peter Landesman
 
Anmeldelsesdato:12-08-2016
Medvirkende:Som:
Will SmithDr. Bennet Omalu
Alec BaldwinDr. Julian Bailes
Albert BrooksDr. Cyril Wecht
Gugu Mbatha-RawPrema Mutiso
David MorseMike Webster
Stephen MoyerDr. Ron Hamilton
Se komplet creditliste her

Farligt emne ‚Äď fremf√łrt uden bid
 
I 2001 vandt Julia Roberts en Oscar for at spille den st√¶dige advokatsekret√¶r Erin Brockovich, der var med til at vinde en gigantisk retssag om umenneskelig cover-up af giftig adf√¶rd fra den californiske industri. Nu har Will Smith givet sig i kast med historien om en anden 'lille' person, der k√¶mpede imod en gigant i sagen om at oplyse et folk og yde retf√¶rdighed til dem, der havde lidt. Will Smith st√•r dog ikke til at vinde en Oscar for sit portr√¶t af personen i centrum for al rabalderet, for han blev ikke Oscar-nomineret for sin rolle ved dette √•rs Oscar-uddeling. Men selvom Concussion blev forbig√•et g√łr Will Smith det glimrende. Faktisk er han det bedste ved filmen.


Copyright:
UIP
Superlægen
For det lille drama om en l√¶ge, der opdager pr√¶cis hvor farligt det er at spille amerikansk fodbold, er egentlig ikke specielt interessant. Emnet er det bestemt, men udf√łrelsen er lige lovligt lavm√¶lt. Vi f√•r stille og roligt pr√¶senteret vores hovedperson, den dygtige retsmediciner Dr. Bennet Omalu, der taler til sine 'patienter' inden han √•bner dem, n√¶gter at genbruge sine knive, da han ikke synes det egner sig at bruge samme knive til seriemordere som til din mor, og generelt er en moralsk mand. Hans problem er at han i sin overlegne professionelle dygtighed ogs√• er lidt anderledes, og hvad hans overordnede chef ser som excentricitet, ser dem der ikke kender ham som arrogance: Et konstant irritationsmoment.

Hvis bare vi havde sikkerhedsbælter for hjernen
Da han f√•r en tidligere succesrig og temmelig nedslidt (d√łd) atlet p√• bordet begynder vores cover-up historie at rulle sig ud. Dr. Omalu finder snart frem til hvad der sker med hjernerne for dem der gennem flere √•r spiller amerikansk fodbold. De bliver ganske enkelt rystet alt for meget rundt. Vores menneskelige krop er ikke bygget til de mange sammenst√łd og rystelser man f√•r sig gennem en lang karriere, og der begynder snart at danne sig et m√łnster for den gode doktor. Han er heldig og f√•r nogle anerkendte kolleger til at bakke hans research op, men s√• begynder ogs√• NFL at blande sig i fundet.


Copyright:
UIP
Den gode, de onde og den grusomme statistik
Concussion er baseret p√• virkelige begivenheder, og statistikken for disse skader vi langsomt f√•r afsl√łret er skr√¶mmende; problemet er at vi som publikum aldrig er i tvivl om Dr. Omalus h√¶slige fund og omfanget af dem. Filmen maler traumet som en absolut sikkerhed fra starten, om end den fors√łger at afd√¶kke den frygtelig statistik et eksempel af gangen. Men vi er fra start med p√• Omalus videnskabelige tilgang til sagen. Alting er sort/hvidt. Filmen er p√• ingen m√•de interesseret i at d√¶kke sportens gener√łse sider, og da Omalu ikke er amerikaner og ikke f√łlger sporten er han naturligvis ligeglad med det kulturelle aspekt omkring amerikansk fodbold og har kun √łje for videnskaben.

Pæn og hyggelig
Og ved at male NFL-folkene som de slemme skurke, der kun t√¶nker profit og for √łvrigt ikke engang har speciell√¶ger ansat i organisationen bliver Concussion hurtigt en anstrengende sag. Og allerv√¶rst en ‚Äď trods grov udlevering af NFL ‚Äď en alt for p√¶n og sober film. Vi f√•r mere sp√¶nding i sidehistorien med Omalus p√•tvungne bof√¶lle, den kenyanske sygeplejerske Prema, som snart kommer ind under huden p√• den gode doktor og udfordrer ham p√• romantisk vis. Men Concussion handler alt for lidt om deres forhold og alt for meget om hver evig eneste lille fremskrift i opklaringen af den omfattende hjerneskadesag. For et emne der har s√• stor indvirkning p√• den amerikanske kultur, er det lidt √¶rgerligt at filmen ikke er blevet mere h√•rrejsende. Men Will Smith er hyggeligt selskab, og holder man af opklaringshistorier med excentriske figurer i al deres dygtighed, s√• b√łr dramaet underholde udm√¶rket.
 
DVD-vurdering
Blu-ray‚Äôen ekstramateriale best√•r 'kun' af et kommentarspor, nogle slettede scener og to making of-indslag, men man bliver faktisk lidt klogere p√• filmen og historien bag ved at se/h√łre det.

Af de to featuretter handler den ene mere om de virkelige figurer bag historien, mens det andet indslag er klassisk Hollywood-selvpromovering. Ikke at det er spild af tid at se det. Det er selvf√łlgeligt professionelt skruet sammen.

Det mest interessante ‚Äď og de ni slettede scener er gode at f√• med ‚Äď er dog Peter Landesmans kommentarspor. Han h√¶nger n√¶rmest Albert Brooks ud (det er vist mest k√¶rligt ment), men generelt er det medrivende historiefort√¶lling, hvor man tydeligt m√¶rker Landesmans ildhu.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Dalida26/4
Lady Bird26/4
Avengers: Infinity War25/4
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem instruerede den originale version af filmen Psycho?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google