CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Black & White

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1999

Manuskript:
James Toback

Producere:
Daniel Bigel
Mike Mailer
Ron Rotholz

Fotograf:
David M. Ferrara

Klipper:
Myron I. Kerstein

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(14 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
07-04-03:
Elijah Wood som pingvin
17-02-03:
Downey Jr. på den lukkede afdeling
27-02-02:
Store nye roller til Hollywoods stjerner
16-05-01:
Downey undgår fængslet
26-04-01:
Downey fyret og arresteret
 
Anmeldelser:
30-12-10:
Greenberg
12-05-03:
Ash Wednesday
17-12-02:
Harvard Man
19-04-02:
Requiem for a Dream
06-03-02:
Crocodile Dundee i Los Angeles
14-08-00:
Little City
26-07-00:
With Friends Like These
 
Artikler:
14-12-01:
Elijah Wood
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic Widescreen 2.35:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Videodagbog 'Keeping it Reel' (ca. 5 min.), optagelser til en scene, der ikke er med i filmen, talentprofiler over flere medvirkende, samt et lydspor med instruktør/forfatter Tobacks kommentarer.
Black & White

Anmeldt af:Jonas V. Kirkegaard
Genre:Drama
Varighed:95 minutter
Instruktør:James Toback
 
Anmeldelsesdato:10-01-2001
Medvirkende:Som:
Scott CaanScotty
Robert Downey Jr.Terry Donager
Stacy EdwardsSheila King
Allan HoustonDean Carter
Gaby HoffmannRaven
Kidada JonesJesse
Se komplet creditliste her

Sprængfarlig tematik bliver til det rene ingenting
 
Det er længe siden, at jeg i den grad har ærgret mig på en films vegne. Black & White har så mange gode kræfter og interessante anslag, en mageløs storbykulisse, samt et potentielt yderst interessant tema; rige og hvide Manhattan-teenagere, som imiterer fattige sortes livsstil. Læg dertil begavede skuespillere som Robert Downey Jr., Joe Pantoliano og Elijah Wood. Det er en præstation i sig selv fra instruktør og forfatter James Tobacks side, at der kommer så utrolig lidt ud af det.

Funky filmsprog
Også på den stilistiske side imponerer filmen ved første indtryk; Toback – som er født (1944) og opvokset i New York - har et skarpt øje for den hektiske og nervøse stemning, der altid har præget den og andre storbyer. En stemning, som hip-hop genren (et andet af filmens omdrejningspunkter) nærmest er skabt til at afspejle. I sine bedste øjeblikke ligner filmen et stærkt personligt vidnesbyrd om en generation, der manøvrerer i en kaotisk, men samtidig yderst interessant, verden. Ofte er den improviserede stil yderst vellykket, og dialogen lyder næsten skræmmende ægte. En sammenligning med Kids (1995) er oplagt, men Toback har desværre andet på hjerte end at udforske urban ungdom.

Et forkert valg
Black & White kunne være blevet en eminent film, men er altså milevidt fra at være en god film. Den skyder sig selv i først den ene, så den anden fod, for nu at bruge et passende metafor. Det er nemlig en mere kulørt form for fortælling, som Toback af uransagelige årsager beslutter sig for at afvikle.
Toback har f.eks. formået, at få Claudia Schiffer (castingen er generelt meget dristig og kreativ, således medvirker også Mike Tyson) til at spille skuespil, men udstyret hende (og den tidligere sværvægts-champ) med unødvendigt usympatiske roller, der effektivt afliver den illusion, at Toback faktisk kan lide sine figurer.
Vi fornægtes bare et enkelt sympatisk bekendtskab i det righoldige persongalleri, da de få personer, som ikke er flossede i kanten eller direkte psykopatiske, kun har en håndfuld minutters skærmtid. Medvirkende til, at Black & White ender som hverken eller, er også, at filmen kun er lige over 90 minutter lang og har 15 hovedpersoner. I heldigste fald virker de mystiske, men desværre ikke på en pirrende måde.

Forvirringen øges
Toback trækker altså hurtigt sin saftige problematik om omskiftelige storbyidentiteter og race-interaktion i land igen, og lader den erstatte af en konstrueret og temmelig latterlig kriminalhistorie. At lave spændende og underholdende film er en fuldstændig ærlig sag, men man skal ikke slå større brød op, end man kan bage. Mange film har før fejlet i forsøget på, at blande genrer, og Black & White slutter sig bestemt til den kategori. Det hele munder ud i den nihilistiske anti-morale, at jo mere korrupt man er, jo længere kommer man i storbyen, hvor kun de færreste kommer langt.
Sjældent har jeg set en film i så desperat mangel på en kompetent producer (samt en grundig gennemgang og genovervejelse af manuskriptet). Man sidder tilbage med en tom fornemmelse, kun forstyrret af en bismag af ubehag.

Amerikansk blufærdighed
Jeg vil dog ikke helt udelukke, at man som amerikaner kan få mere ud af de af filmens emner, som Toback uden tvivl har tænkt, skulle virke kontroversielle. Men fra mit nordeuropæiske synspunkt er der ikke megen provokation i løsagtige seksuelle forbindelser racerne imellem. Kald mig frisindet, men faktisk synes jeg, at det virker som en meget gammeldaws og banal problematik.
Bag på coveret kan man læse, at "kritikerne" (hvem de så end måtte være) har udnævnt Mike Tysons birolle til "årets mest komiske rolle". Jeg konstaterer, at der findes filmanmeldere med en ganske syg sans for humor derude.
At filmen overhovedet er havnet i Komedie-kategorien, undrer mig lige så meget som "Mighty" Mikes positive kritik. Der er lige så mange grin i et afsnit af Matlock som i denne film, med mindre (igen) man er i besiddelse af en ganske særlig sans for humor.
 
DVD-vurdering
Her bringer jeg først en rettelse; DVDen indeholder slet ikke alle de ekstra features, som bagsiden af coveret giver indtryk af. Således er de slettede scener identiske med de ekstra filmoptagelser, og musikvideoer er der ingen af.
Det separate lydspor med James Tobacks kommentarer er filmens rodede karakter taget i betragtning en passende feature. Et noget pointeløst indslag er til gengæld en fraklippet scene, som vi ser adskillige versioner af, med instruktørens kommentarer på settet. Højdepunktet er et hektisk sammenklippet 5-min. interview med Toback, der tydeligvis fornemmer, at han skal forsvare sin film – så afgjort en fair opfattelse.
Endvidere får man en kort forklaring på filmens mest mystiske scene, der har de to tidligere tremmeruskere Mike Tyson og Robert Downey Jr. i centrum.
Ikke, at det får den til at virke mere meningsfuld overhovedet.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Han fik prompte bandlyst al sin musik fra Sydafrika, da han i 1984 dedikerede sin Oscar for Bedste Sang til den dengang fængslede Nelson Mandela – hvad hed musikeren?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google