CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Mummy

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2017

Manuskript:
David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman, Jon Spaihts, Alex Kurtzman, Jenny Lumet

Producere:
Sarah Bradshaw
Sean Daniel
Alex Kurtzman
Chris Morgan

Fotograf:
Ben Seresin

Klipper:
Gina Hirsch
Paul Hirsch
Andrew Mondshein

Komponist:
Brian Tyler

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 4 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
06-03-17:
Jack Reacher: Never Go Back
09-12-15:
Mission: Impossible - Rogue Nation
27-10-14:
Edge of Tomorrow
29-04-13:
Jack Reacher
22-05-12:
Mission: Impossible - Ghost Protocol
29-11-10:
Knight and Day
26-05-09:
Operation Valkyrie
08-08-08:
Mumien: Drage-kejserens grav
14-11-01:
Mumien vender tilbage
 


The Mummy

Anmeldt af:Bjørn Andersen
Genre:Action, Gyser
Varighed:107 minutter
Instruktør:Alex Kurtzman
 
Premieredato:08-06-2017
Medvirkende:Som:
Tom CruiseNick Morton
Russell CroweDr. Henry Jekyll
Annabelle WallisJenny Halsey
Sofia BoutellaAhmanet
Jake JohnsonChris Vail
Courtney B. VanceColonel Greenway

B√łvl med bandagen
 
Fort√¶llingen om den bandagekl√¶dte genganger fra det gamle Egypten er blevet fortalt igen og igen, og nu er en ny version af The Mummy atter at finde p√• det store l√¶rred. Senest var det instrukt√łren Stephen Sommers‚Äô temmelig kitschede filmserie med Brendan Fraser i hovedrollen. Denne gang er projektet lagt i h√¶nderne p√• instrukt√łren Alex Kurtzman, hvis brogede CV som prim√¶rt manuskriptforfatter ikke er synderlig opmuntrende l√¶sning n√•r det g√¶lder originalitet. Med papirtynde karakterer og et st√łvet og ideforladt plot ‚Äď som samme Kurtzman har v√¶ret inde over ‚Äď er denne opdatering af b√łvl med bandagen da ogs√• en d√łdkedelig sag, fuldst√¶ndig blottet for charme. Ikke engang Tom Cruise eller massevis af visuelle effekter kan redde denne d√łdsejler.


Copyright:
UIP
Handlingen i The Mummy minder p√• mange m√•der om den forrige version. Tom Cruise spiller Nick Morton, soldat og lykkerider, der i Mellem√łsten jagter antikke skatte. I sin jagt falder Nick ‚Äď bogstaveligt talt ‚Äď over et underjordisk gravkammer. Tro mod gysergenren v√¶lger Nick at ignorere en h√•ndfuld ildevarslende tegn og graver den forbandede mumie op. Herfra udvikler handlingen sig af de s√¶dvanlige slagne veje, hvor den onde mumie genopst√•r fra de d√łde og Nick naturligvis skal redde verden fra truslen. Undervejs m√łder vi ogs√• den smukke, unge ark√¶olog Jenny Halsey (Annabelle Wallis). Vanen tro for Hollywood fungerer hun mere som blikfang end reel katalysator for handlingens fremdrift, og p√• trods af at hun er mere end 20 √•r yngre skal hun selvf√łlgelig fungerer som Cruises love interest.

En komplet gentagelse af tidligere mumie-film er det dog ikke helt. Mumien er i denne version en kvinde. Vi kommer dog n√¶ppe til at l√¶gge k√łnsdebatten i graven af den grund, for Hollywoods tilsyneladende ud√łdelige k√łnsrollem√łnster er nemlig det samme som det plejer. Kvinderne indtager stadig offerrollen. Ark√¶ologen Jenny Halsey er muligvis intelligent men udg√łr ikke desto mindre den typiske kvinde i n√łd. Ja, selv mumien er dybt afh√¶ngig af manden. Jo, hun er magtfuld og spiller til tider p√• sin forf√łriske kvindelighed for s√• pludselig at vise sit sande ansigt, men hun er ogs√• afh√¶ngig af Tom Cruises karakter, der er blevet udset som hylster for den onde egyptiske d√łdsgud Set. Sjovt nok syntes Summers fjollede version fra 1999 at lege langt mere med maskuline og feminine stereotyper end hvad vi ser her.


Copyright:
UIP
Det er som om Kutzman og co. ikke har turde frig√łre sig fra Hollywoods faste skabelon. Fort√¶llingen virker lige s√• stiv og forvitret som sin titelkarakter. For s√• vidt beh√łver der ikke v√¶re noget galt med genbrug. Det kan til dels opvejes ved at formen fornyes og gennem en dialog der sprudler. Men heller ikke der form√•r Kurtzman at levere. Visuelt ligner The Mummy alle de andre CGI-tunge film, som pr√¶ger blockbusters√¶sonen, hvor de bombastiske virkemidler dominerer. Og selvom Tom Cruise fors√łger at charmere med sit sk√¶ve smil hjulpet af lidt 'morsom' replikudveksling med Annabelle Wallis‚Äô Jenny, s√• virker det hele en anelse t√łrt og forceret. Det hj√¶lper s√• heller ikke at der er s√• godt som ingen kemi mellem Cruise og Wallis.

The Mummy er filmstudiet Universals f√łrste indl√¶g i et nyt univers, man har d√łbt Dark Universe. Tanken er tilsyneladende at opbygge noget der svarer til Disneys Marvel Universe, alts√• en r√¶kke film som alle udspiller sig i samme filmiske univers og alle h√¶nger sammen p√• kryds og tv√¶rs. I The Mummy m√łder vi da ogs√• andre karakterer fra Universals klassiske gyserbibliotek, og der bliver tydeligt lagt op til flere film, hvor disse indg√•r. Men med papirtynde karakterer som reduceres til de s√¶dvanlige hollywoodske k√łnsroller og et st√łvet plot, der hverken form√•r at fornye eller charmere, er The Mummy desv√¶rre et knast√łrt startskud p√• en filmfranchise, der muligvis allerede kan stedes i graven igen.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Kingsman: The Golden Circle21/9
Kærligheden flytter ind21/9
Paula21/9
LEGO Ninjago filmen21/9
I min datters navn21/9
Paris må vente21/9
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Sm√łlferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Sk√łnheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spiller Tom Cruises kærlighedsinteresse i Top Gun?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google