CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Paulie

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1998

Manuskript:
Laurie Craig

Producere:
Mark Gordon
Gary Levinsohn
Allison Lyon Segan

Fotograf:
Tony Pierce-Roberts

Klipper:
Bruce Cannon

Komponist:
John Debney

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Universal

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(20 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
31-01-03:
Cheech & Chong vender tilbage
29-10-02:
Flere stjerner til The Notebook
 
Anmeldelser:
25-02-03:
Pluto Nash
22-08-01:
Picking Up the Pieces
 

Læs også...
I temaet Levende tegnefilm:
 
Spy Kids
102 Dalmatinere
Hund og kat imellem
Mus i eget hus
Stuart Little
Rocky & Bullwinkle på eventyr
Asterix og Obelix – I kamp mod Cæsar

DVD-specifikationer
Billedformat:
1,85-1 - Anamorphic

Lyd:
Dolby Digital

Ekstra materiale:
Trailer, hæfte
Paulie

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Komedie
Varighed:88 minutter
Instruktør:John Roberts
 
Anmeldelsesdato:29-05-2001
Medvirkende:Som:
Gena RowlandsIvy
Tony ShalhoubMisha
Cheech MarinIgnacio
Bruce DavisonDr. Reingold
Trini AlvaradoAdult Marie
Jay MohrVoice of Paulie

Den menneskelige papegøje
 
Som en farvestrålende flot overraskelse flyver Paulie ud af sin hidtil oversete tilværelse på bagerste række af videohylderne og sætter sig til rette i DVD-afspilleren. Det er sjældent, at de ofte stilforvirrede familiefilm i så fin form formår at involvere både unge og ældre – og samtidig være veludført håndværk. Triumfen i Paulie ligger på flere planer – og faktisk er historien en af de mindre.

Et langt liv i fangenskab
Vi møder Paulie – en snakkende papegøje – første gang, da en pedel støder på hans bur i en mørk kælder på det lokale forskningscenter. Paulie taler ikke, når fremmede er i nærheden, fordi han har haft så mange problemer med sin helt specielle evne. Men den snu pedel, som er russisk indvandrer, finder en udvej, og snart er den kække Paulie i fuld gang med sin livshistorie. I sin spæde barndom blev han givet til en lille pige, Marie, så hun havde en ven. Marie led af stammen, og hendes ambitiøse forældre forsøgte forgæves at lære hende at tale rigtigt. I stedet for Marie, blev det i stedet Paulie, som fik mest ud af lektionerne – og så snart de var på tomandshånd kunne Paulie på sin egen, pædagogiske måde lære Marie at tale ordentligt.

På vej mod et liv
Men den hjemvendte far kunne ikke lide papegøjen – og snart blev Paulie, meget mod sin egen og Maries vilje, pansat. Og så gik den vilde papegøjejagt ellers for at finde tilbage til Marie – en jagt, som kom til at tage mange, mange år og som blandt mange afvekslende, sjove, sørgelige og farlige ting, førte til samarbejde med en klatretyv, en forelskelse i en latin-amerikansk papegøje med bastskørt, et nært venskab med en aldrende kunstner og mødet med videnskaben – med andre ord: Paulie lærer ud over den menneskelige tale alle de mange nuancer i menneskets livsforløb. Heldigvis er de forskellige sekvenser skruet så charmerende sammen, at man godtroende sluger den frit fabulerende handling – og risikoen for, at filmen skulle ende ligeså fragmenteret og rodet som mange af dens kolleger, som har forsøgt at blande for mange ingredienser, fortaber sig i den fejlfrie anvendelse af teknik og en meget morsom dialog.

Talentfulde folk
Manuskriptet til Paulie er skrevet af Laurie Craig, der ikke har gjort sig yderligere bemærket i filmverdenen. Hende kunne man ellers godt ønske sig at høre noget mere fra. Instruktøren John Roberts er et tilsvarende ubeskrevet blad, men han formår at holde en sikker stil i arbejdet med at realisere manuskriptet, så det bliver spiseligt for flere aldersgrupper. Det er komikeren Jay Mohr, der lægger stemme til Paulie – en stor præstation. Rundt om hans baskende alter ego giver rutinerede kræfter som Gena Rowlands, Tony Shalhoub, Bruce Davison og Cheech Marin indlevende og i flere scener meget rørende præstationer, ligesom barnestjernen Hallie Kate Eisenberg yder en debutpræstation, der tydeligt viser frem mod de mange følgende indsatser, i bl.a. The Insider og Robotmennesket. Så Paulie kan roligt glide ind på listen over sikre familiefavoritter – lidt synd, at vi ikke hørte mere til den, da den kørte i biografen.
 
DVD-vurdering
Det er for selve filmens skyld, at man skal investere i DVD-versionen af Paulie. Ekstramaterialet begrænser sig til en trailer og et danskesproget hæfte i kassetten. Der er naturligvis både det danske og det engelske lydspor, men det ville man også forvente af en videoversion.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Naim
31-3-2014 18:56
Likewise around here. A few years ago I had my hair cut, new style after years of never viiitsng the hair dresser. When I came home I left my glasses off [vanity] they ran away screaming - who is that strange person in our house. Boy, have we ever come a long way!Cheers

Jeff
14-5-2009 22:51
Den bedste familiefilm man overhoved kan tænke sig. Meget underholdene, sjov, komisk, sørgelig, og meget mere....


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
C'est la vie!24/5
Solo: A Star Wars Story23/5
Standing Tall17/5
Charmøren17/5
Deadpool 216/5
Sankt Bernhard Syndikatet10/5
Farvel til Tyskland9/5
The Human Shelter9/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film foregår ikke i fremtiden?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google