CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Crouching Tiger, Hidden Dragon

Produktionsland:
Kina/USA

Produktionsår:
2000

Manuskript:
James Schamus, Wang Hui Ling, Tsai Kuo Jung efter romanen "Tiger på spring, drage i skjul" af Wang Du Lu

Producere:
William Kong
Hsu Li Kong
Ang Lee

Fotograf:
Peter Pau

Klipper:
Tim Squyres

Komponist:
Tan Dun

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(203 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
24-05-05:
Tiger på spring gået i skjul
12-05-05:
Yun-Fat Chow i dødeligt bedrag
29-03-05:
Hong Kong Film Awards 2005 - Vinderne
11-03-05:
Amerikansk støtte til Hongkong-musical
16-02-05:
Ziyi Zhang til Oscar-fest
29-12-04:
Ziyi Zhang i rygteforvirring – og ny reklame!
21-12-04:
Hug til House of Flying Daggers i Kina
17-12-04:
Yun-Fat Chow med piraterne i Caribien?
15-12-04:
Yimou har ikke tid til Oscars
30-11-04:
Ang Lee-måned i Cinemateket
20-04-04:
Yimous nye Hero
03-07-03:
Ang Lee overvejer pension
16-05-03:
Tiger på spring-makkerpar genforenes
19-02-03:
Hero overgået ved Hong Kong Film Award 2003
20-01-03:
Hero på vej mod Titanic-rekord
30-11-02:
Trailer og website for Hero
13-11-02:
PUSAN: Ki-duk åbner - Kitano lukker
29-10-02:
Kvindelig Robin Hood?
06-08-02:
Michelle Yeoh som producer i Tibet
28-06-02:
Woo & Cage sammen igen
24-06-02:
Nøgen Hulk
06-05-02:
Hulk-trailer på nettet
18-04-02:
Bille August i Guldpalme-jury
03-04-02:
Woo og Cage i nyt samarbejde?
14-02-02:
Bana spiller begge halvdele af The Hulk
10-12-01:
Donnie Yen i Yimous Hero
17-10-01:
Mexico forbereder Oscar-kapløb
16-10-01:
Eric Bana siger ja til Hulk
28-06-01:
Yun-Fat Chow i Peter Chans Waiting
 
Anmeldelser:
03-05-13:
Life of Pi
19-08-08:
Lust, Caution
01-08-06:
Mit liv som geisha
22-06-06:
Brokeback Mountain
03-05-05:
House of Flying Daggers
03-11-04:
Musa the Warrior & Prinsessen af Ørkenen
11-07-03:
Hulk
11-01-02:
The Musketeer
 

Læs også...
I temaet Hongkong action:
 
Hongkong: De elektriske skygger
Fokus på John Woo
Jet Li's The Enforcer
Fist of Legend
Tokyo Raiders
Shanghai Noon
Big Bullet

DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 - Anamorphic 2,35:1

Lyd:
Dolby digital 5.1 / Surround

Ekstra materiale:
Interview med Michelle Yeoh, Bag om filmen, Fotogalleri.
Tiger på spring, drage i skjul

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Romantik/Action
Varighed:115 minutter
Instruktør:Ang Lee
 
Anmeldelsesdato:06-06-2001
Medvirkende:Som:
Yun-Fat ChowLi Mu Bai
Michelle YeohYu Shu Lien
Ziyi ZhangJen Yu
Chang ChenLo
Cheng Pei Pei’Jaderæven’
Lung SihungHr. Te

Kærlighedens historie med kampens kraft
 
Kampfilm er i Europa ofte betragtet som en slags andenrangs kulørt filmkultur, uløseligt forbundet med flodbølgen af 70’ernes billige produktioner med kung-fu underholdning fra Hong Kong. Men i Kina har man siden år 900 fortalt legendariske historier om de mystikomspundne wuxia-krigere i litteraturen og siden 1920’erne også i filmen. En wuxia-kriger er en omstrejfende ridder, der med sit sværd skaber højere retfærdighed, hvor samfundet har givet op, hvilket ofte har været tilfældet i et politisk kaotisk og korrupt Kina. Instruktøren Ang Lee giver de gamle mytiske fortællinger nyt liv i denne wuxia-kampfilm, der samtidig er et episk kærlighedsdrama med kvinderne i centrum.

Kriger og skæbne
Li Mu Bai (Chow Yun Fat) er wuxia-kriger og tilmed en af sin tids højest respekterede. Han er imidlertid nået til en korsvej i sit liv og har besluttet at forlade tilværelsen som wuxia. Tilbage har han kun at hævne sin gamle mester, der blev dræbt af den mystiske ’Jaderæv’. Vi møder ham under gensynet med den gamle veninde og wuxia, Yu Shu Lien (Michelle Yeoh - Tomorrow Never Dies), som han har opsøgt for at bede hende om at viderebringe sit legendariske sværd ’Green Destiny’ til den fælles gamle ven, den højt respekterede leder Hr. Te (Lung Sihung). Foruroliget og tøvende indvilliger Lien og begiver sig mod Peking, hvor hun overdrager sværdet til en lige så uforstående Hr. Te.

Tradition, ære og kærlighed
Hos Hr. Te møder vi også den unge og umiddelbart uskyldige datter af en højtstående guvernør, Jen (Zhang Ziyi), der blot venter på sit forestående bryllup arrangeret af forældrene. Det viser sig senere, at hun slet ikke deler forældrenes begejstring for denne beslutning. Jen er nemlig forelsket i bandelederen Lo (Chang Chen), der lever uden for loven som en anden Ali Baba med fyrretyve røvere i ørkenen i det vestlige Kina. Samme nat, som Lien er ankommet, bliver ’Green Destiny’ stjålet, og hun forfølger den maskerede røver, der også viser sig at være uddannet wuxia. Hvem er den mystiske røver? Hvilken forbindelse har denne til Jaderæven, og hvordan skal kærligheden finde sin rette plads i en kultur med gamle traditioner og love, der ikke altid følger hjertets?


Fantasi og magi
Genren om de kinesiske krigere har undergået mange forandringer igennem tiden. I 1950 og 1960’erne var de især præget af magi og fantasi, hvilket betød, at krigerne besad magiske og overnaturlige evner. De kunne eksempelvis flyve, lamme deres modstandere, deres næver kunne blive til ild etc. Som modreaktion på denne ofte lidt primitive genre opstod New Wuxia Pian – eller den nye wuxia-film – der optog elementer fra japansk film og gjorde heltene til mere realistiske og disciplinerede personligheder, som kæmpede af personlige ambitioner eller for genoprettelsen af en brudt orden. En instruktør som King Hu udviklede genren til poetiske og nærmest balletagtige skildringer. Ang Lee forsøger med Tiger i spring, drage i skjul at blande alle disse genrer, som han selv er opvokset med i litteraturen, og fortæller hermed en sagalignende kærlighedshistorie fra et Kina omkring århundredeskiftet med god hjælp fra de nyeste filmteknikker. Historien er baseret på 4. del af det store klassiske værk ”Tiger på spring, drage i skjul” af Wang Du Lu.

Hårdtslående
Man skal altså være indstillet på, at realisme hverken er nødvendig eller tilsigtet. Wuxia-krigere kan hoppe så højt og langt, at de praktisk talt er flyvende. Deres reaktions- og kampevne er også så hurtig, at almindelige dødelige ikke kan være med. Manden, der har skabt de - for et hvert ægte drengerøvshjerte - helt sublime kampscener, er Yuen Wo Ping, som ligeledes var ’kampkoordinator’ i udarbejdelsen af The Matrix. Det kan ses, og fans vil ikke blive skuffede. Samtidig åbner filmen for nye fans, for kampene er ikke blot større, længere og bedre. Ang Lee har også villet give dem en ny dimension, der ikke kun skal tjene den vidunderlige rå og uspolerede underholdning, men også være en form for personskildring. Begge dele må siges at være utrolig vellykket. Som f.eks. i en scene hvor Li Mu Bai forfølger sværdets tyv, hvilket fører dem ind i en skov. På papirtynde grene svæver de to krigere drømmende rundt i drabelig fægtekamp akkompagneret af vindens rolige susen. Det er så absolut for meget, for tykt og vanvittigt gribende smukt.

Saga og prototyper
Tiger på spring, drage i skjul er ikke kun en kampfilm. Det er i lige så høj grad en klassisk storslået saga-lignende kærlighedshistorie, hvor der bestemt ikke bliver der ikke sparet på store ord og ditto billeder. Lee afholder sig ikke fra at spille på alle patos’ tangenter. Kærlighedshistorien er langt fra original, ligesom personerne til tider synes at begrænse sig til prototyper, hvilket jo netop er kendetegnende for saga-genren. Dialogerne er derfor også herefter. Man skal altså ikke se filmen for sine psykologiske eller eksistentielle kvaliteter, der kort sagt kan ligge på et lille sted, men indenfor sin genre er den helstøbt. Den skal derfor også i højere grad ses som en kommentar og hyldest til genren i sig selv end som et troværdigt portræt af Kinas historie. Med den helt særlige stemning i Lees behandling af den flere hundrede år gamle krigerkultur og engagementet i stilarten sikrer filmen sig status som helt enestående god underholdning.
 
DVD-vurdering
Et 15 minutters langt og udmærket interview med Michelle Yeoh er klart DVD’ens største fortjeneste. Den kinesiske model og superstjerne fortæller åbent om sit forhold til action- og dramafilm, om at arbejde med en instruktør som Ang Lee og om at spille skuespil, udføre kampscener og tale på et fremmedsprog på én gang. Interviewet er blandet med klip fra filmen, men heldigvis gjort med omtanke og er derfor ikke blot den udvidet reklame, som så ofte ses på DVD'erne. Til gengæld overtræder Bag om filmen-afsnittet netop denne grænse. Vi slipper desværre ikke for den dybe amerikanske trailer-stemme, der fortæller om det eksotiske vidunder, det fantastiske crew og de ekstraordinære arbejdsforhold. Afsnittet varer dog 20 min. og indeholder ganske interessante betragtninger af Ang Lee om wuxia-traditionen, og der er mulighed for at komme en smule bag om Yuen Wo Pings wire-stunts og kampkoreografi. DVD’en hverken skuffer eller imponerer og er selvfølgelig et must-have for alle fans.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (5 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Micwiz
15-9-2006 17:01
Rigtig flot film, gde kampscener fine præstationer specielt af zhang ziyi som er god til at leve sig ind i rollen selvom hun næsten kun laver action martial arts film.

Sammen med musa the warrior princess og hero samt house of flying daggers, er det mine yndlings samurai/martial arts/symbolske asiatiske film, sjovt nok alle med Zhang ziyi.

michaelw
14-9-2006 20:20
En fantastisk film af Ang Lee og sammen med brokeback mountain og sence and sensability hører de til hans hovedværker forløbigt.
Seks stjerner.

Filmelskeren
21-1-2005 16:55
Crouching Tiger, Hidden Dragon

krachan
21-1-2005 16:42
hvad er dens engelske navn?????
fed film forresten


ania
18-12-2004 12:58
Jeg vil bare høre om der er nogen der har tiger på spring plakaten til salg. Det skal være den danske plakat der er i blå farve og som ligesom er opdelt i 3 billeder. mit nr er 26390924.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Colin Farrell blev efter sigende en gang spurgt om han ikke ville med i et boyband - hvilket?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google