CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Exorcist 2000

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2000

Manuskript:
William Peter Blatty efter hans egen roman

Producere:
William Peter Blatty

Fotograf:
Owen Roizman

Klipper:
Evan Lottman
Norman Gay

Komponist:
Krzysztof Penderecki

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(116 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
30-08-02:
Storfilm mister deres stjerner
06-06-02:
Frankenheimer trækker sig
24-01-02:
Ryan Phillippe med i Excorsist-prequel
02-11-01:
Liam Neeson i Exorcist-prequel
25-05-01:
Sagsanlæg over Exorcisten
19-05-01:
Jason Miller død
 
Anmeldelser:
07-06-07:
Requiem
25-07-06:
Besat
30-05-05:
Exorcisten: Begyndelsen
03-09-03:
The Hunted
19-04-02:
Requiem for a Dream
 

Læs også...
I temaet Gys & gru!:
 
Final Destination 2
Below
Dødens hospital
Ondskabens hotel
Final Destination
A Nightmare on Elm Street
The Others

DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
Dolby Digital

Ekstra materiale:
Trailere, TV- og Radiospots, Award-oversigt, Cast and Crew, Kommentarspor.
Exorcisten - Director's Cut

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Gyser
Varighed:126 minutter
Instruktør:William Friedkin
 
Anmeldelsesdato:24-07-2001
Medvirkende:Som:
Linda BlairRegan
Ellen BurstynChris MacNeil
Max von SydowFader Merrin
Lee J. CobbKinderman
Kitty WinnSharon
Jack Mac GowranBurke Dennings
Se komplet creditliste her

Gamle gys på rensede flasker
 
Publikums tolerancetærskel undergår konstante forandringer. De første biografgængere blev skræmt fra vid og sans af et tog tilbage i 1895, siden hen har lyd, farver, rumvæsner og andre overnaturlige fænomener kæmpet for at gøre et indtryk på tidernes nysgerrige tilskuere. I 1973 blev Exorcisten regnet for den mest skræmmende film overhovedet. Ved premieren besvimede folk på stribe, forlod biografen messende et beskyttende ”Jesus” eller brækkede sig over filmens krasse realisme og dystre tema. Det sker næppe i dag, hvor Exorcisten ikke vækker et synderligt fysisk ubehag – spørgsmålet er faktisk, om nutidens publikum overhovedet synes, at den er uhyggelig. En lidt skræmmende udvikling, især fordi Exorcisten burde være rigeligt til at sætte den livlige fantasi i gang.

Et forsømt barn
Regan er en sød pige, datter af filmstjernen Chris MacNeil, og derfor med en let teatralsk opførsel. Hun oplever moderens noget aparte filmvenner i hjemmet, især instruktøren Burke Dennings, og føler sig ofte lidt udenfor. Derfor bliver hun glad for selskabet med Kaptajn Howdy – en usynlig ven. For øjnene af sin mor og husets personale begynder den søde Regan langsomt at forvandle sig til en ganske anden. Med groft sprog, obskøne handlinger og en masse fysiske tegn på overgreb ligner Regan mere og mere en besat – og det er faktisk lige præcis, hvad der er sket.

Troen træder til
Lægerne giver langsomt op overfor hendes symptomer, og da de til sidst spørger den fortvivlede mor, om hun er religiøs, ved man, hvad klokken er slået. Fader Karras – en ung, plaget præst af russisk afstamning, har under sin uddannelse skrevet en opgave om exorcisme – djævleuddrivelse. Efter Regan mistænkes for at have dræbt instruktøren Burke Dennings ved at smide ham ud af sit vindue, henvender politimanden Kinderman sig til Karras for at få ham til at se på hende. Han indvilger og indser hurtigt, at den katolske kirke for første gang i flere hundrede år har en legal grund til at indlede en djævleuddrivelse. Eksperten, den erfarne Fader Merrin som vi møder i filmens indledning, tilkaldes – og det viser sig, at dæmonen, som har besat Regan, har en helt speciel grund til at få Merrin til at møde op. Det endelige opgør mellem godt og ondt kan stå i et tilfældigt soveværelse i Georgetown, Maryland.

Overjordiske slag i realistiske omgivelser
Der bliver ikke lagt fingre imellem i det pompøse manuskript fra forfatteren William Peter Blattys side. Exorcisten er ikke ’bare’ en gyser, men en skildring af opgøret mellem godt og ondt. Denne mundfuld, som hører til blandt de største, man kan tage op som manuskriptforfatter, pakkes ind i den forbløffende realistiske fortælling om livet for en middelstor skuespiller og hendes datter. De første 3 kvarter af filmen forløber i rimelig ro og orden, Regan er et typisk eksempel på en utilpasset teenager, som har svært ved helt at acceptere, at mor har travlt og far bor langt væk. Lægerne slår den i stigende grad mystiske opførsel hen som en obskur psykisk lidelse, men da den skræmte mor med egne øjne ser Regans seng hoppe og danse, ser sin stakkels pige svulme op i hovedet, masturbere med et krucifiks og håndfast opfordre sin mor til ødipal oralsex, står det bimlende klart, at noget er riv-rav-ruskende galt. Ind føres de to repræsentanter for den organiserede godhed, præsterne Karras og Merrin - den ene plaget af ungdommens tvivl, den anden af alderdommens manglende energi. Dæmonen, som er en genstridig satan med et personligt opgør med Merrin i bagagen, har tilsyneladende lette vilkår i sin kamp.

Lad gyset komme til os
Instruktøren William Friedkin har valgt at lægge hele vægten på den skræmmende forvandling som Regan undergår. Her er ikke tale om snigende uhygge og velvalgte kameravinkler, der skræmmer livet af folk ved at lade dem forestille sig, hvad der gemmer sig rundt om hjørnet, men snarere en præcis skildring af, hvordan en dæmonbesættelse forløber. Regan ligger spændt fast til sin seng i store dele af filmen, og det er derfor i hendes fortvivlede situation, at man finder uhyggen og filmens skræmmende elementer. Man bliver som publikum ikke kastet ud i gyset, men får lov til at følge udviklingen i et langsomt tempo. Historien er et opgør af overnaturlige dimensioner, omgivelserne er realisme og virkemidlerne er en nænsomt registrerende medleven kombineret med enkeltscener af groteske ekstremiteter, som alligevel falder naturligt ind i beretningen. Når Regan gylper grønt slim eller kravler som en edderkop ned af trappen, er det blot symptomer på linie med et nys.

Balancegang mellem gru og realisme
I denne vekslen mellem det jordnære og det i bogstaveligste forstand overjordiske ligger Exorcistens styrke gemt – i dag ville en tilsvarende film enten have været en afdæmpet, psykologisk gyser a la Den sjette sans eller et rent effektorgie. Ikke mange film har nerven og frækheden til at vælge en lille piges soveværelse som skueplads for et af menneskehedens universelle opgør – og da slet ikke med en sød og uskyldig teenager som det ondes repræsentant. Kombinationen har en overrumplende virkning – den var revolutionerende ved filmens premiere i 1973, i dag har man set så mange teenagere i besatte hovedroller, at de kan være svære at skelne fra hinanden. Linda Blair er disse uskyldige ofres dronning og hendes præstation er – uanset hvor mange stunt-kroppe og –stemmer der er lagt på efterfølgende – ganske fabelagtig. I de øvrige roller spilles der med fylde, men også nogen 70’er-rustik, som virker fremmed i dag.

Den nye version
Den nye version er i store træk identisk med den version, instruktøren William Friedkin og forfatteren William Peter Blatty blev enige om før premieren i 1973. Dengang klippede Friedkin filmen om umiddelbart inden udsendelse, og strammede op i flere af de psykologisk baserede scener mellem de to præster. Det materiale er nu tilbage på plads, ligesom man har shinet et par af de mere voldsomme scener op med computergrafik. Det virker i enkelte tilfælde malplaceret, men uden at ændre ved filmens samlede udtryk. Man kan derfor kun tillade sig at håbe på, at Exorcisten også i dag kan overbevise publikum om, at ikke alle gys ligger gemt i det skjulte.
 
DVD-vurdering
Bortset fra selve filmens kvaliteter er DVD-udgivelsen af Exorcisten – Director’s Cut noget af en skuffelse. Teknisk er der ingen problemer med den nyrestaurerede film, men ekstramaterialet byder på meget lidt. En hurtig skuespilleroversigt, et par tv-trailere peppet op med radiospots og en kort oversigt over Golden Globe- og Oscarpriser udgør sammen med Friedkins kommentarspor det samlede materiale.
Derfor er den samlede vurdering meget afhængig af kommentarsporet, og her er der desværre ikke meget at hente. Det meste af tiden føler man nærmest, at Friedkin sidder og læser op fra storyboardet, og kun sjældent svinger han sig op til at fortælle, hvorfor filmen er skruet sammen som den er, og ikke bare hvordan. Og det er faktisk dobbelt ærgerligt, for de få gange, hvor han gør det, er det tydeligt, at der har været lagt en del tanker bag hver eneste scene. Men det er ikke på denne DVD, at man bliver meget klogere – desværre.


Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (17 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
van cleef turquoise alhambra necklace imitation
17-11-2017 12:24
Hey there, You¡¯ve done an incredible job. I will certainly digg it and in my opinion suggest to my friends. I¡¯m sure they will be benefited from this website.
van cleef turquoise alhambra necklace imitation http://www.womenbangle.nl/tag/van-cleef-arpels-necklace-fake

stefan
16-9-2009 15:47
det er den bedste gyser til tider en dag vil den...måske on 40 år ...også skræmme en pærker..!!

Søren
1-12-2008 14:25
En ren klassikker inden for genren..
Ærgeligt at man "pynter" på noget med computer grafik da min respekt for den ligger i håndelaget og den er lavet i den tid med de midler .... Gyset ligger mere i det man ikke ser og i forventningen ikke i effekter selv om de er fantastiske alderen taget i betragtning .. Mange moderne gysere læner sig op af en visuel effekt mæssig stil der ikke går så meget i underbevidstheden som eks denne og The shining (stanley Kubric ..Ære være hans minde)
Herlig hilsen Søren

michaelw
25-7-2007 22:11
En af mine favourit gysere er denne film.
Exorcisten handler om en ung pige som bliver besat om noget som videnskaben ikke kan forklare og som religioen kan besvare så dermed handler den også om den årelange "krig" videnskab vs religion.

Men først og fremmest en fremragende gyser historie med fremragende skuespillere og en god og personlig instruktion.
Fem stjerner.

Moviegoer
19-8-2006 13:06
Blande sig i en samtale!

Det vil måske overraske dig, at dette forum er frit tilgængeligt for alle!

Der er ikke noget som hedder "private samtaler" i debatforummet. Alle kan deltage - uanset om man har hørt om "Excorcisten - Dominion" eller ej.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvor er Jack Nicholson født?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google