CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
East of Eden

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1955

Manuskript:
Paul Osborn

Producere:
Elia Kazan

Fotograf:
Ted D. McCord

Klipper:
Owen Marks

Komponist:
Leonard Rosenman

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Øst for Paradis

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(54 stemmer)

L�s ogs�...
Nyheder:
22-07-04:
Endnu mere Øst for Paradis
02-10-03:
Elia Kazan er død
 
Anmeldelser:
23-06-03:
Voyage of the Damned
16-05-03:
Liv for enhver pris
05-12-01:
On the Waterfront
 


Øst for Paradis

Anmeldt af:Nikolaj Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:115 minutter
Instruktør:Elia Kazan
 
Premieredato:29-07-2005
Medvirkende:Som:
James DeanCal Trask
Julie HarrisAbra
Raymond MasseyAdam Trask
Burl IvesSam the Sheriff
Richard DavalosAron Trask
Jo Van FleetKate

Den evige strid
 
John Steinbeck er et navn, der vil vække genklang hos mange, og med god ret, for hans romaner er i en klasse for sig med "Øst for Paradis" som et af hovedværkerne. En filmatisering var indlysende, og i 1955 tog den omstridte Elia Kazan ansvaret på sig og instruerede og producerede Øst for Paradis, som der nu er en fantastisk chance for at gense på det store lærred.

Som brødre vi dele..
Den oprindelige roman er et meget omfattende værk, der dækker livet i 3 generationer af familierne Hamilton og Trask, men Kazan har, klogeligt, valgt at skære filmen ned til at handle om den sidste generation. Adam Trask er en retfærdig, religiøs og velmenende fader til børnene Aron og Caleb, og symbolikken fra de bibelske navne er ingenlunde tilfældig. Aron er den gode søn, der gør og siger nøjagtig, som faderen ønsker og håber, mens Cal er den utilpassede, rodløse unge, som faderen ikke forstår men konstant tilgiver. Desværre kan faderen ikke indse, at Cal søger kærlighed og opmærksomhed i langt højere grad end den simple tilgivelse; den kærlighed som faderen nærer til Aron.

Stjernen over dem alle
Historien involverer også brødrenes mor, Kate, der forlængst har forladt sin besidderiske mand og er gået i den anden grøft som bordelmutter i byen Monterey. Cal’s store dilemma filmen igennem er, om han er født ond eller om det er et valg, han selv har taget at blive det - kort sagt et forsøg på at finde ud af, hvorfor han er, som han er. Det er en altoverskyggende hovedrolle Cal indtager i filmen, og James Dean er om nogen manden, der kunne give Steinbecks liv figur. Dean omkom i en tragisk bilulykke året efter kun 24 år gammel, men via de tre film, han nåede at lave, opnåede han en forståelig myte-status. Mest kendt blev Dean via Vildt blod (Rebel without a Cause), men allerede i Øst for Paradis viser han alle sine evner. Den mutte, indelukkede Cal, der tør gøre åbent oprør mod sin forældregeneration, fortolkes perfekt af Dean i hans første rolle, som også indbragte en mere end velfortjent Oscar-nominering. Alle andre overstråles af James Deans udstråling, som ikke har haft mange ligemænd siden.

Den omstridte stjerne.
Manden bag, Elia Kazan, har også opnået omtale vidt omkring både i negativ og positiv forstand. Under den forfærdelige kommunistjagt i 50’ernes USA var Kazan en af dem, der afgav navne til McCarthy-kommisionen for selv at undgå straf, hvilket har betydet, at Kazan ikke er lige velset i alle Hollywood-kredse. Det blev tydeligst demonstreret, da han for nylig blev beæret med en, i øvrigt velfortjent, æres-Oscar, hvor mange store stjerner udtrykte deres mishag ved at blive siddende demonstrativt ned under ovationerne.
Kazans kunstneriske arbejde kan der dog ikke sættes en finger på, og selvom 1955 bød på langt færre tekniske muligheder end vor tid, er det stadig tydeligt at se de involveredes evner skinne igennem. Især to dialog-scener mellem først Cal og faren, og siden Cal og moren, er filmet flot og gennemtænkt. I den første hælder kameraet blot en smule, men med Cal og faren på hver sin side bliver styrkeforholdet mellem dem på dette tidspunkt understreget simpelt men effektivt. I scenen med moderen ses Cal kun gennem et spejl, mens moderen ses både i spejlet og foran spejlet, en anden simpel men uhyre effektiv effekt.

Et flot produkt.
Eneste kritikpunkt er, at Øst for Paradis i forsøget på at skære romanen ned til en spiselig filmlængde næsten mangler et par scener i helheden. Det lykkes i det store og hele at skabe en helhed, der kan forstås, uden at man behøver have læst romanen, men et par enkelte sceneskift virker en smule forcerede.
Det er dog ikke noget, der på nogen måde kan ødelægge nydelsen ved at gense den flotte filmatisering af Steinbecks roman. Og ingen filmelsker bør snyde sig selv for at opleve eller genopleve James Dean på det store lærred. Leonard Rosenmans musik ledsager i en flot og for tiden karakteristisk stil, og selvom tidens tand ligger let over linsen, fremstår Øst for Paradis filmen stadig flot og storslået.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indl�g:

Seneste kommentarer: (29 i alt - L�s alle)
 
ForfatterIndl�g
http://kimberlysfans.com/2014-10-15/156.html
11-1-2015 11:28
Wholesale Cheap nfl T-shirts, nfl T-shirts for sale online from china best suppliers with free shipping great service.
http://kimberlysfans.com/2014-10-15/156.html http://kimberlysfans.com/2014-10-15/156.html

http://kimberlysfans.com/2014-10-15/19.html
5-1-2015 15:34
wholesale nfl Jerseys for sale, best supplier from china nfl Jerseys shop with free shipping with best service.
http://kimberlysfans.com/2014-10-15/19.html http://kimberlysfans.com/2014-10-15/19.html

http://kimberlysfans.com/2014-10-15/160.html
29-12-2014 13:29
Wholesale NHL Iphone Case Cheap Free Shipping
http://kimberlysfans.com/2014-10-15/160.html http://kimberlysfans.com/2014-10-15/160.html

http://kimberlysfans.com/2014-10-15/131.html
28-12-2014 01:44
Wholesale Cheap NBA Shorts, NBA Shorts for sale online from china best suppliers with free shipping great service.
http://kimberlysfans.com/2014-10-15/131.html http://kimberlysfans.com/2014-10-15/131.html

http://kimberlysfans.com/2014-10-15/174.html
26-12-2014 14:17
Cheap nfl Jerseys Wholesale From China Free shipping
http://kimberlysfans.com/2014-10-15/174.html http://kimberlysfans.com/2014-10-15/174.html


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Minions2/7
Guldkysten2/7
Testament of Youth25/6
Terminator Genisys25/6
Træk vejret25/6
Bridgend25/6
Pride18/6
Entourage18/6
A Most Violent Year11/6
Paris of the North11/6
Flere bio-anmeldelser
 
Nat på museet: Gravkammerets hemmelighed26/6
Blackhat23/6
The Gambler22/6
Mænd og høns12/6
Big Hero 610/6
Leviathan9/6
Björn Afzelius: Tusen bitar8/6
Birdman5/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Dynamit-Harry fra Olsen Banden har en søn, der er skuespiller. Hvem er det?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2015 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google