CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Spy Who Loved Me

Produktionsland:
UK

Produktionsår:
1977

Manuskript:
Christopher Wood, Richard Maibaum

Producere:
Albert R. Broccoli

Fotograf:
Claude Renoir

Klipper:
John Glen

Komponist:
Marvin Hamlisch

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(26 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
07-04-05:
Bond-producenter tavse om Daniel Craig-tip
12-05-03:
Moore og Depardieu - uheldige helte
 
Anmeldelser:
24-04-07:
Casino Royale
08-01-03:
Before You Go
12-06-01:
Never Say Never Again
22-05-01:
GoldenEye
10-04-01:
The Living Daylights
21-02-01:
A View to a Kill
21-02-01:
Octopussy
07-02-01:
Moonraker
15-11-00:
Diamonds Are Forever
15-11-00:
Live and Let Die
04-10-00:
You Only Live Twice
24-05-00:
Dr. No - Mission Drab
 
Artikler:
13-09-02:
Spioner, patroner og film-ikoner
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Widescreen 2.35-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor med instruktør Lewis Gilbert og andre medvirkende, dokumentarprogram om optagelserne, portrætprogram om Ken Adam, trailere, tv spots, radiospots, fotogalleri
Spionen der elskede mig

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action
Varighed:120 minutter
Instruktør:Lewis Gilbert
 
Anmeldelsesdato:06-12-2000
Medvirkende:Som:
Roger MooreJames Bond
Barbara BachMajor Anya Amasova
Curd JürgensKarl Stromberg
Richard KielJaws
Caroline MunroNaomi
Walter GotellGeneral Gogol
Se komplet creditliste her

Et sidste højdepunkt
 
Live and Let Die og Manden med den gyldne pistol gav Roger Moore en noget ujævn start på jobbet som filmverdenens foretrukne superspion, James Bond. Ingen var rigtig tilfredse med filmene, der plaget af en usikkerhed om, hvor man skulle tage serien hen i 70’ernes mediebillede, flirtede med de forkerte inspirationskilder. Spionen, der elskede mig er en ren Bond-film, hvor den cremefarvede charme bliver smurt med tykke penselstrøg, hvor der både er spænding og action – og hvor der usædvanligt mange små finurlige detaljer i plottet, der løfter det langt over de øvrige Moore-film.

En skurk med bid i
Spionen, der elskede mig bliver også filmen, der introducerer den mest mindeværdige skurkemedhjælper, den stålbesatte Jaws, der med sit forstærkede gebis kan bide gennem alt. Den farlige hovedskurk hedder i denne omgang Stromberg, og som en anden kaptajn Nemo sidder han i sit undervandslaboratorium og betragter al den elendighed, andre han lidt svært ved at se i omverdenen. Han vil udrydde jordens befolkning og starte et perfekt undervandssamfund. Målet er naturligvis at blive verdenshersker, midlet er at stjæle atomubåde fra både England og Sovjetunionen og spille verdens stormagter ud mod hinanden i et accelererende atomart kapløb, så de selv kan klare ærterne. Vi er helt nede i den arketypiske Bond-konflikt, renere var den ikke set i mange år, og filmens struktur nyder uendeligt godt af denne renhed.

En farlig kvinde
Russerne ser naturligvis ikke passivt til på sidelinien, og de sender deres topagent XXX, spillet med indtagende østeuropæisk mystik af Barbara Bach. Naturligvis skal hun falde for Bond, men der er tilføjet en spændende nuance i forholdet, da Bond et par år tidligere har dræbt hendes elskede under en mission i Sovjet – og hendes højeste ønske er at dræbe ham, så snart chancen byder sig. Truslen kommer altså fra alle sider, fra den sindssyge skurk, fra Bond-pigen og ikke mindst fra skurkens håndlanger, Jaws, der af fysisk statur langt overgår, hvad man med special effects kan fremstille i dag. I Richard Kiels imposante skikkelse er Jaws ganske enkelt overjordisk brutal og gennemført skræmmende.

Storslået underholdning
Men uanset hvor slem situationen ser ud, så er Bond naturligvis på forkant med begivenhederne. Roger Moore har fundet sin plads, instruktøren Lewis Gilbert har haft modet til at kaste sig ud i et projekt, hvis omfang sender tankerne tilbage til Lazenby-filmen On Her Majesty’s Secret Service, som stadig er en af de mest imponerende af filmene i serien i omfang. Modet viser sig bl.a. i den provokerende flotte åbningsscene, hvor Bond kastes ud i en hæsblæsende skijagt, der ender med et filmhistorisk stunt, hvor Bond flyver ud fra toppen af et bjerg i et frit fald, og først da skiene er smidt folder faldskærmen sig ud med et stort, flabet Union Jack som motiv. Det er sekvenser som disse, der kan få hele forsamlinger til at klappe af ren og skær patriotisk fornøjelse, og filmens generelt høje underholdningsniveau og storslåede scenarier sikrede Moore hans suverænt bedste film og et sidste åndehul inden de ret så magre år, der fulgte.
 
DVD-vurdering
Traditionen tro bliver man grundigt forkælet på MGM's udgivelse af Bond-serien på DVD, og på denne skive er det et ret fint portrætprogram af production designer Ken Adam, der stjæler opmærksomheden. Der er også det sædvanlige grundige kig bag om filmen samt en solid håndfuld trailere til både biograf, tv og radio.
Kommentarsporet er sammenstykket af mange personers indsats og føles måske nok en smule fragmenteret men er samtidig så fyldt med gode historier om produktionen, at man overlever.
Endelig er der et pænt stort fotogalleri med billeder fra både foran og bagved kameraet, samt en samling af plakater fra hele verden.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (4 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
keldberg
11-4-2010 00:23
Denne hærer bestemt til en af Moores bedste

så til søs
26-1-2010 01:53
Marvin Hamlischs musik er fantastisk. Roger Moore er god. Usikkerhed omkring Moores to første...? The Man With The Golden Gun er da på alle måder Roger Moores bedste Bondfilm... Denne film er også ret fed faktisk. Jaws fungerer fantastisk. Det kan man jo ikke sige om den næste Bondfilm.

michaelw
16-9-2006 16:39
En af de bedste bondfilm og en af mine personlige favouriter.
Roger Moore spiller rigtig godt og solidt i denne her james bond film.
Fem stjerner.

peter bjørn
21-12-2005 15:41
Hej anmelder.
Du har vist overset, at The Spy... plotmæssigt næsten er en total kopi af You only live twice. Prøv at se de 2 film lige efter hinanden. Det er genbrug, der vil noget. Det generer dig ikke? Og øhh...også samme instruktør oven i købet.
Indledningsscenen med faldskærmsspringet var i øvrigt George Lazenby's idé. Han foreslog under optagelserne til Majesty's..., men det blev droppet af Peter Hunt. Men nogen har åbenbart husket idéen.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det store stilehæfte - Krigsdagbogen16/4
Når vinden rejser sig16/4
Fjerkongens rige10/4
Divergent10/4
Mig ejer ingen10/4
Non-Stop10/4
Rio 210/4
Yves Saint Laurent3/4
Guld3/4
Noa3/4
Flere bio-anmeldelser
 
Prisoners15/4
Frost14/4
Insidious 211/4
Hobbitten: Dragen Smaugs Ødemark9/4
Carrie8/4
The Weight of Elephants7/4
Ender's Game4/4
Tarok1/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spiller ikke en af Jack Lemmons yngre kolleger i Glengarry Glen Ross fra 1992?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2014 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sà°¥ Google
シャネル バッグ シャネル バッグ