CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Pay It Forward

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2000

Manuskript:
Leslie Dixon

Producere:
Peter Abrams
Robert L. Levy
Steven Reuther

Fotograf:
Oliver Stapleton

Klipper:
David Rosenbloom

Komponist:
Thomas Newman

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(84 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
10-05-05:
Helen Hunt debuterer med midtvejskrise
07-06-03:
Jon Bon Jovis vilde nat
06-02-03:
Spacey går til teatret
29-11-02:
Spacey i Ocean's Eleven 2
28-11-02:
Spacey hjælper nye talenter
30-10-01:
Spaceys K-PAX nr. 1
27-06-01:
Blanchett og Pitt
01-11-00:
Myers afløser Spacey
 
Anmeldelser:
17-07-06:
Beyond the Sea
24-08-04:
Secondhand Lions
10-03-04:
The Life of David Gale
14-10-02:
K-PAX
02-04-02:
A.I.
02-04-02:
A.I.
08-10-01:
Guds blinde øje
08-10-01:
Guds blinde øje
16-03-01:
What Women Want
01-08-00:
American Beauty
25-07-00:
Den sjette sans
02-05-00:
Hurlyburly
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1,85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailer, featurette, kommentarspor med instruktøren Mimi Leder
Pay It Forward

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Drama
Varighed:119 minutter
Instruktør:Mimi Leder
 
Anmeldelsesdato:28-08-2001
Medvirkende:Som:
Kevin SpaceyEugene Simonet
Helen HuntArlene McKinney
Haley Joel OsmentTrevor McKinney
Jay MohrChris Chandler
James CaviezelJerry
Jon Bon JoviRicki
Se komplet creditliste her

Spring den over
 
Bare fordi man er en af de bedste inden for sit arbejdsområde, er det åbentbart ikke ensbetydende med, at man også kan frasortere skraldet fra de ægte perler. Det er i hvert fald gældende for de tre store skuespillere, der står øverst på denne films plakat. Kevin Spacey er dobbelt Oscar-vinder, Helen Hunt har stadig kun en enkel statuette, mens Haley Joel Osment er en uundgåelig kandidat til en skønne dag at forlade festen med den lille gyldne mand under armen. Deres talent for at give bevægende, overbevisende og suveræne præstationer arbejder overraskende uafhængigt af deres evne til at gennemskue en absolut stinkbombe af rang. Hvilket vi andre nu må lide under.

Fremmed hjælp
Journalisten Chris Chandler får smadret sin Mustang, da han en regnfuld aften dækker en gidselforhandling i et pænt villakvarter. Gidseltageren ødelægger Chandlers bil under flugten, men midt i ærgelsen over skaden dukker en mand op og forærer ham sin Jaguar. Eneste krav er, at Chandler skal 'gi' det videre'. Et begreb som Chandler selvfølgelig ikke ved hvad indebærer, så han opsøger manden igen og får lokket ud af ham, hvad det egentlig betyder. Chandler er overordentlig interesseret i at finde ud, hvor tanken stammer fra, så han tager skridtet videre og opsøger manden, der gjorde Jaguar-ejeren en tjeneste og derfra videre.

En idé bliver født
Tjenesterne startede nogle måneder tidligere, da skoleåret begyndte for unge Trevor McKinney og hans samfundsfagsklasse. Deres lærer Mr. Simonet gav dem en opgave, der kort sagt gik ud på at forandre de ting i verden, de ikke kunne lide. For som den rare Simonet sagde: "det er måske hårdt og surt, men det er muligt". Den tankegang inspirerer Trevor, der hurtigt udtænker et tjenestesystem, hvor man skal hjælpe tre mennesker med en stor tjeneste, de ikke selv er i stand til at gøre, og så skal de derefter hjælpe tre nye mennesker med en stor tjeneste hver. Som ringe i vandet vil de gode gerninger sprede sig over hele kloden, og snart vil det være en ideel verden, vi lever i.

Klodset prædiken
Den samme tankegang har filmen, der alt for hårdt prøver at være sød, rørende og meningsfuld. I stedet ender den klistret, kvalmende og prædikende. Historien er fra starten svær at balancere, så den bliver både gribende og afdæmpet, og hverken manuskriptforfatter Leslie Dixon eller instruktør Mimi Leder magter at holde balancen. De skærer historien klodset og firkantet ud, alt bliver leveret med overdrevent store armbevægelser, hvilket filmen slet ikke kan bære. Budskabet er i forvejen næsten umuligt at få fremlagt uden det bliver moraliserende, og ingen af de to damer har haft det rette følsomme greb på tingene.

For meget!
Skuespilerne gør ellers et fint stykke arbejde. Som altid er Helen Hunt overbevisende som den hårdtkæmpende alkoholiske mor, Haley Joel Osment er troværdig som den godhjertede søn, der giver så meget, og Kevin Spacey leverer endnu en menneskelig ægte præstation, men det er ikke nok, at de tre spiller godt, og at bi-rollerne også er velspillede. De kan ikke redde en film med alt for mange moralske intentioner. Den vil så gerne belære os om, hvor let det kan være at behandle hinanden pænt, men de gode intentioner om at gi' det videre mislykkes totalt, og konklusionen er klar: spring den over!
 
DVD-vurdering
Det er altid et stort plus at have et kommentarspor på en DVD-udgivelse, og hvis det er informativt og underholdende, så meget desto bedre. Mimi Leders kommentarer er begge dele. Hun pludrer ikke til højre og venstre om diverse småting, men kommer ind i mellem med nogle fine oplysninger.
Derudover er 'bag-om filmen'-featuretten også udmærket. Den slags er tit præget af klæbende ros til alle, der har været involveret på filmen, men disse 12 minutter handler mere om selve filmen.
Til gengæld er Cast & Crew-delen noget overfladisk. Den består kun af en side med en liste over de centrale skuespillere, navnet på deres rolle og et par af navnene på folkene bag kameraet - spild af plads, og det er irriterende at have sådan en liste liggende, når man ikke kan klikke på navnene og læse mere om folkene.
Det trækker dog ikke ned på stjernerne, og alt i alt er ekstramaterialet til denne udgivelse ganske fint. Enkelt og effektivt, ironisk da filmen er det modsatte.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (7 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Annette
30-6-2006 21:28
Jeg synes det er en vild rørende film, som man ikke kan se uden at tænke over det fantastiske budskab...Budskabet om at man skal om at man skal hjælp sine medmennesker... Så folkens hvis I endnu ikke har set filmen så synes jeg at I skal til at igang..

Nanna
25-3-2004 11:26
Jeg synes det er en vildt god og hygelig film som jeg vil råde alle at se!

jk carlo
22-3-2004 02:07
en fuser

kristi
19-3-2004 10:43
åhh den er da god.. trevør er da søødd.. den er dagså rørende

silver
5-1-2003 04:02
Jeg syntes det er en guld film .Et rigtig godt budskab om at hjælpe andre og et kanon skuespil fra både Haley Joel Osmond, Helen Hunt og Kevin Spacey. Forstår ikke du syntes den er klæbrig? det må være fordi du ikke lever dig ind i handlingen og hvad disse 3 mennesker gennem går, Men folkens se den og døm selv


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem af disse skuespillere har modtaget 7 Oscarnomineringer uden at vinde?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google