CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Shining

Produktionsland:
England

Produktionsår:
1980

Manuskript:
Diane Johnson, Stanley Kubrick efter roman af Stephen King

Producere:
Robert Fryer
Stanley Kubrick

Fotograf:
John Alcott

Klipper:
Ray Lovejoy

Komponist:
Wendy Carlos
Rachel Elkind

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(420 stemmer)

L�s ogs�...
Nyheder:
12-08-04:
Gyserformel fundet
21-01-04:
Riget på ABC
13-06-03:
Britisk censur frigiver Nicholson og Cormans The Trip
03-12-02:
Reeves som Nicholsons læge
31-07-02:
Nicholson falder for kærestens mor
02-07-01:
A.I. på toppen af weekendens Box Office
22-06-01:
A Clockwork Orange får britisk TV-premiere
 
Anmeldelser:
03-12-04:
Hotel
27-10-04:
Secret Window
24-08-04:
Når du mindst venter det
28-10-03:
Dreamcatcher
03-01-03:
Rundt om Schmidt
05-11-02:
Gøgereden
04-06-02:
Løftet - The Pledge
02-04-02:
A.I.
02-04-02:
A.I.
04-09-01:
Rumrejsen år 2001
07-08-01:
Rumrejsen år 2001
07-08-01:
Barry Lyndon
07-08-01:
A Clockwork Orange
07-08-01:
A Life in Pictures
07-08-01:
Lolita
07-08-01:
Full Metal Jacket
21-03-00:
Eyes Wide Shut
 
Artikler:
25-04-03:
Stephen King - mesterværker og makværk
01-03-02:
Filmen og det skæve, indre liv
29-08-01:
Stanley Kubrick portræt - 2. del
29-08-01:
Stanley Kubrick-portræt - 1. del
28-08-01:
Stanley Kubricks The Shining
 

L�s ogs�...
I temaet Gys & gru!:
 
Final Destination 2
Below
Dødens hospital
Final Destination
A Nightmare on Elm Street
The Others
Exorcisten - Director's Cut

DVD-specifikationer
Billedformat:
1.33:1 (4:3)

Lyd:
Dolby Digital

Ekstra materiale:
Trailer, 35 min. dokumentarfilm, Vivian Kubrick kommenterer sin dokumentarfilm.
Ondskabens hotel

Anmeldt af:Mikkel Andersen
Genre:Drama/Gys
Varighed:120 minutter
Instruktør:Stanley Kubrick
 
Anmeldelsesdato:07-08-2001
Medvirkende:Som:
Jack NicholsonJack Torrance
Shelley DuvallWendy Torrance
Danny LloydDanny Torrance
Scatman CrothersDick Hallorann
Barry NelsonStuart Ullman
Philip StoneDelbert Grady
Se komplet creditliste her

Mesterlig ondskab
 
Ondskabens hotel blev under optagelserne markedsført som den uhyggeligste film nogensinde. Denne stort opsatte markedsføring levede filmen nok ikke helt op til. Men den gru, der lever lige under overfladen i familiedramaet, er noget af det mest skræmmende, der er skildret på film. Kubrick leger med historien, skuespillerne, indfletter overlegent adskillige små referencer til horrorgenrens hovedværker og skaber en ond stemning, man sjældent vil glemme. Denne hans eneste gyser viser sig som en unik paradeforestilling i stor filmkunst.

Spøgelsernes hotel
Jack Torrance får job som opsynsmand på et hotel, der står øde i seks måneder af vinteren. Han tager sin kone, Wendy, og sin lille dreng, Danny, med på hotellet og planlægger at benytte roen til at skrive på sin bog. En skriveblokering, isolationen og en svag personlighed medfører, at Jack bliver sindssyg og hjulpet på vej af hotellets spøgelser, jagter han sin lille familie med en økse. Familien undgår dog Jacks morderiske tilbøjeligheder, og Jack dør selv efter en sidste jagt på Danny i hotellets udendørs, tilsneet labyrint.

Ondskab på flere niveauer
Filmens gru og uhygge fremstår på flere niveauer. Kubrick gør brug af en masse af de menneskelige fobier for at fremdrive uhygge på hotellet. Det kæmpemæssige, øde hotel med den menneskelige skrækfremstilling, labyrinten, udenfor er en nervepirrende ramme. I store, øde rum, hvor der normalt er liv, kan den lille, ensomme dreng (spillet helt fantastisk melankolsk af Danny Lloyd) køre alene rundt på sin trehjulede cykel. Et andet gruopvækkende element er, at Jacks sindssyge adfærd sker indenfor familiens ellers trygge rammer. Hvordan ville man have det, hvis man som syvårig blev jagtet af en far med mord i øjnene? Disse skræmmende temaer suppleret med en fantastisk scenografi samt klassiske horrorelementer som øksejagt, isolation (hvor ingen kan høre dem skrige) og spøgelser udgør den gru, filmen frembringer.

En flerlaget sag
Som manuskriptforfatter havde Kubrick allieret sig med den gotisk interesserede forsker, Diane Johnson. I dette træk viste han interessen for at lære og låne fra uhyggens mestrer. Kubrick refererer mange steder til horrorgenrens hovedværker som Exorcisten, Psycho og Night of the Living Dead og viser derigennem et forbløffende overskud og en genrebevidsthed, der til tider tangerer parodien.
I det hele taget fungerer filmen på mange niveauer. Man kan skræmmes af den som en ren horrorfilm, man kan fange Kubricks referencer og glædes over disse, og man kan lede efter de små antydninger fra Kubrick om dybereliggende og mere personlige temaer (se artiklen 'Den skjulte ondskab').

Sædvanlig kritik
Da Kubricks film kom frem, blev den udsat for den sædvanlige kritik, mange af hans krævende produktioner støder på. Især Stephen King-fans havde svært ved at sluge den afstand, Kubrick havde lagt til bogen. King selv mente, at filmen var en ren opvisning i filmteknisk formåen (Steadycam-teknikken blev bl.a. brugt for første gang denne film). Og mange mente, at Jack Nicholsons skuespil var overspillet. Han skildrede ikke bogens psykologiske nuancer.

Selvstændigt mesterværk
Man skal se Kubricks film som et selvstændigt værk løsrevet fra Kings bog. Kubrick har formentligt blot ladet sig inspirere af bogen og måske brugt den til at parodiere genren og dermed hele den amerikanske mentalitet, som King jo er en uundværlig del af. Kubrick har tidligere i Dr. Strangelove og senere i Full Metal Jacket udøvet en sådan kritik og parodi mod de amerikanske værdier.
Selvom filmen rent chokmæssigt ikke er den uhyggeligste film nogensinde, er dens mere afventende og sofistikerede uhygge blevet nærmest legendarisk. Hvad rummer dette hotel af grumme historier? Ondskaben kommer aldrig helt frem til overfladen, men ligger og ulmer.
Ondskabens hotel er én af Kubricks mest mindeværdige og huskede film. Et stort filmisk kunstværk. En film, hvor man kun håbede den havde varet lidt længere.
 
DVD-vurdering
Ekstramaterialet lever næsten op til den gode film. Stanley Kubricks dattter, Vivian, har lavet en hudløs, 35 minutters dokumentarfilm om filmens tilblivelse. Her ser man, hvordan de forskellige specialeffects er lavet, hvordan der øves til scenerne, den enorme mængde mennesker, der står bag produktionen og interviews med filmens fire hovedpersoner. Dette er en fantastisk god indsigt i tilblivelsen af en så stor produktion som Ondskabens hotel. Ydermere er der en version af dokumentarfilmen, som Vivian Kubrick 23 år efter optagelserne kommenterer. Dette gør hun lidt rodet, men alligevel med en masse god 'insight information', som kommende filminstruktører ville få en masse ud af.
Traileren er også inkluderet som ekstramateriale. Den 'art-agtige' sekvens, hvor blodet vælter ud af hotellets elevatorer udgør denne og kan godt ses nogle gange.
Alt i alt et værdigt bidrag til dette mesterværk af en film. En lille snak med Kubrick selv havde selvfølgelig været at foretrække, men træerne gror selvfølgelig sjældent helt ind i himlen.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indl�g:

Seneste kommentarer: (44 i alt - L�s alle)
 
ForfatterIndl�g
Papfis
25-5-2010 21:00
Ano>>> Shelley Duvall blev kun nomineret til en Razzie. "Prisen" gik til Brooke Shields for indsatsen i Den Blå Lagune.

Ano
24-5-2010 18:14
Shelly fik en Razzie award, og det er ikke uden grund.

Fuck hvor er i dumme
4-9-2009 19:12
Kings VERSION? Mener i dermed hans bog? For han har ikke lavet nogen film

Johnny Pepperoni
17-10-2007 16:25
Overhovedet ikke... det er jo det der er pointen med filmen, og hvis du synes det er forkert er det vist mere historien end skuespillet du bør se dig sur på.

michaelw
17-10-2007 13:39
Johnny jeg bliver nødt til, at spørge dig synes du slet ikke at Jack Ncholsons præstation er way over the top hans karekter er jo knapt kommet op på hotellet før han bliver ond der går 20 minutter så er han væk i den ondskab.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
When the Bough Breaks22/9
Déjà Vu [dk]22/9
Swinger22/9
Suburra22/9
The Magnificent Seven22/9
Blair Witch15/9
Sidste nat i Caracas15/9
Chronic15/9
Free State of Jones15/9
Bridget Jones' baby15/9
Flere bio-anmeldelser
 
Junglebogen12/9
Eye in the Sky9/9
The Lady in the Van2/9
The Huntsman: Winter's War30/8
Valley of Love29/8
Blandt mænd og får26/8
Where to Invade Next22/8
The Brothers Grimsby19/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spiller Tom Cruises kærlighedsinteresse i Top Gun?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2016 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google