CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
2001: A Space Odyssey

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1968

Manuskript:
Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke

Producere:
Stanley Kubrick

Fotograf:
Geoffrey Unsworth
John Alcott

Klipper:
Ray Lovejoy

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(201 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
03-06-04:
Rumrejse 2029 i Cinemateket
02-07-01:
A.I. på toppen af weekendens Box Office
22-06-01:
A Clockwork Orange får britisk TV-premiere
 
Anmeldelser:
09-05-05:
Dr. Strangelove
02-04-02:
A.I.
02-04-02:
A.I.
05-10-01:
A.I.
07-08-01:
Lolita
07-08-01:
Full Metal Jacket
07-08-01:
Barry Lyndon
07-08-01:
A Life in Pictures
07-08-01:
Ondskabens hotel
07-08-01:
A Clockwork Orange
21-03-00:
Eyes Wide Shut
 
Artikler:
29-08-01:
Stanley Kubrick portræt - 2. del
29-08-01:
Stanley Kubrick-portræt - 1. del
28-08-01:
Stanley Kubricks The Shining
 

Læs også...
I temaet Kubrickske billeder:
 
Stanley Kubrick-portræt - 1. del
Stanley Kubrick portræt - 2. del
A Clockwork Orange
Ondskabens hotel
Stanley Kubricks The Shining
Full Metal Jacket
Lolita

DVD-specifikationer
Billedformat:
Widescreen 2.21:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailer
Rumrejsen år 2001

Anmeldt af:Felix Drott
Genre:Sci-fi
Varighed:143 minutter
Instruktør:Stanley Kubrick
 
Anmeldelsesdato:07-08-2001
Medvirkende:Som:
Keir DulleaDr. David Bowman
Gary LockwoodDr. Frank Poole
William SylvesterDr. Heywood R. Floyd
Daniel RichterMoonwatcher
Leonard RossiterSmyslov
Margaret TyzackElena
Se komplet creditliste her

Kubricks syretrip
 
Der er en række film, fra The Birth of a Nation (Griffith, 1915) til Livet er smukt (Benigni, 1997), hvis status tilsyneladende er indiskutabel. Siden sin premiere i 1968 har Rumrejsen år 2001 stået som et af disse filmhistoriens absolutte mesterværker. Det paradoksale er, at anmelderne, såvel de samtidige som de retrospektive, ikke er utvetydigt positive overfor filmen. Kritikpunkterne er mange, filmen anklages for at være meningsløs, personerne uinteressante og manuskriptet uigennemtænkt, men ingen holder sig tilbage for at give filmen topkarakter.


Aber og rumskibe
5 millioner år før vor tidsregning. En gruppe menneskeaber finder en mystisk, rektangulær sort monolit, der på uforklarlig vis bliver katalysatoren for deres evolution, deres udvikling fra abe til urmenneske. KLIP. Året er 2001. Dr. Heywood Floyd på vej til månebasen Clavius. Man har fundet en besynderlig sort monolit begravet under månens overflade, tydeligvis skabt af intelligente væsner. Når Floyd og en gruppe andre forskere besøger udgravningerne og berører stenen, udsender den en øredøvende hyletone. KLIP. 18 måneder senere. Rumskibet Discovery på en mission mod Jupiter, målet for monolittens signal. Tre af de fem besætningsmedlemmer er lagt i dvale for at spare på skibets ressourcer, mens de to vågne, Bowman og Poole, fører skibet med hjælp fra den hyperintelligente computer HAL 9000.

All work and no play makes HAL a dull boy...
Efter to 'falske' begyndelser, godt 20 minutter aber og cirka 40 minutter månerejse, indledes nu filmens egentlige handlingstråd. Ifølge legenden pitchede Ridley Scott i sin tid Alien som 'Dødens gab i et rumskib', og med lidt god vilje, og en allusion til instruktør Kubricks ouvre, kan Rumrejsen år 2001 kaldes 'Ondskabens hotel i et rumskib'. Ligesom Jack Nicholsons opsynsmand på det isolerede hotel bliver HAL efterhånden mere og mere utilregnelig, afbryder al kommunikationen til Jorden og begynder at slå besætningen ihjel en efter en.


Den indholdsløse genre
Vellykkede science fiction-film er oftest genrehybrider. Tænk blot på Blade Runner (film noir), The Matrix (Hong Kong-action), Rumstation Jupiter (western), Alien (gys), X-Files (thriller) eller multigenre-eposet Star Wars (fantasy, adventure, western og krigsfilm). Rumrejsen år 2001 er noget så sjældent som ren science fiction, og den demonstrerer klart, hvorfor sci-fi ikke er nogen genre i sig selv, men snarere en setting for en anden historie, for der er faktisk ingen handling. Der er ganske vist elementer af gys i HALs magtovertagelse, men da man aldrig får lejlighed til at engagere sig i karakterne, udebliver spændingen. Monolitternes (eller er der kun én?) gåde får aldrig en løsning, og slutningen går op i hat og briller i et lysshow af effekter og en bevidst kryptisk konklusion. Tilbage er disse uendelige montager af rumskibe der letter, lander og svæver til tonerne af Strauss-valse. Det er smukt, men langt fra tilfredsstillende.

Den første moderne rumrejse
Rumrejsen år 2001 er en af disse uudgrundelige film, der tilsyneladende finder storhed i deres egen meningsløshed. Men i modsætning til f.eks. Lost Highway og Rødt chok, savner Rumrejsen år 2001 enhver form for spænding, drama og stemning. Filmens egentlige bedrift er dens visuelle virtuositet. Den unikke futuristiske stil ligger fjernt fra f.eks. Fahrenheit 451 (1967) og dens anvendelse af eksisterende miljøer, men indenfor få år var Kubricks vision normen for sci-fi-genren, som den ses i f.eks. THX-1138 (1971), Star Wars (1977), Contact (1997) og Planet of the Apes (2001). Rumrejsen år 2001 er en teknisk tour de force, der i sin tid perfektionerede brugen af forprojektion og modeller, og i modsætning til dens samtidige film, f.eks. James Bond-serien, må man erkende, at effekterne stadig holder i dag, ikke mindst filmens overbevisende vægtløshedssekvenser.

Kubrick in the Sky with Diamonds
Det er næppe tilfældigt, at filmen udkom midt i slut-60’ernes psykedeliske æra. The Beatles havde året inden udgivet 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band' og Pink Floyd havde netop debuteret med albummet 'The Piper at the Gates of Dawn'. Forbindelsen mellem rumrejser og psykedelisk kultur var etableret med skæringen 'Interstellar Overdrive' på Pink Floyds debutalbum og Londonklubben med det passende navn UFO, og Rumrejsen år 2001 er en film skabt med denne generation af syrehoveder som målgruppe. Når filmen havde sin første biografcirkulation gav undergrundsblade råd om, hvornår man skulle indtage sine hallucinogene stoffer, for at få størst udbytte af den psykedeliske slutsekvens, og mange hyldede den som en nærmest religiøs oplevelse.

I modsætning til en samtidig film som Yellow Submarine (1968), der stadig lever på sin humor og selvironi, er Rumrejsen år 2001 et selvhøjtideligt og prætentiøst værk. Man fornemmer, at Kubrick forudså, at filmens uigennemskuelighed i sin samtid ville blive opfattet som dybsindighed, og trods de tidløse effekter og dens indflydelse på eftertidens filmkunst, forbliver Rumrejsen år 2001 en hul og uhyre tidsbundet film. Men hvem ved, hvis Sandrew Mentronome havde lagt et ark LSD med i DVD-coveret havde karakteren måske været højere? For uden stoffer er det for nemt at gennemskue, ikke filmen, men Stanley Kubrick.
 
DVD-vurdering
Billedkvaliteten er ikke overvældende i betragtning af, at filmen ifølge coveret er 'digitalt restaureret og remastered'. Støj og artifacting er især tydelig i de mange mørke stjernehimle, og ringene omkring skarpe lyskilder mod mørk baggrund skæmmes af manglende graduering.
Man kunne skyde skylden på for hård komprimering på grund af filmens længde, men i betragtning af det mangelfulde ekstramateriale er det næppe sandsynligt. Én sølle biograftrailer er hvad det kunne blive til.
Hvis man allerede ejer filmen på VHS er der ingen grund til at investere i denne udgivelse. Det skulle da lige være at let kunne springe frem til de få gode sekvenser.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (48 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Emil
26-12-2010 21:56
Denne anmelder er vist en åndelig svækling... ikke egnet til hverken at anmelde eller kalde sig "menneske". Så hvidt jeg ved underholder 2001 heller ikke hunde.

den tomme genre... science fiction... universet, helheden, livets mening... tomme emner..... åh gud.

Hal60
7-8-2010 21:18
Denne anmelder må være den mest ubruglige idiot nogensinde... om så ham og hans grimme unger led skærsilden, ville ingen savne dem; hold da kæft en fatsvag tåbe!

Emil
23-2-2010 22:11
Come on, Kevin! Man skal sgu da ikke være geni for at forstå, at denne film emmer af en dyb, stemningsfuld poesi. Selve det, som menneske, at være alene i verdensrummet er den mest angstprovokerende tanke. Det er angsten for den kliniske meningsløshed, tomhed og ensomhed. Tror det var H.P. Lovecraft, der sagde, at menneskets største gave er dets manglende forståelse af og jordiske isolation fra verdensrummets rædsler: den ubarmhjertige meningsløshed, afmagt og det kolde, evige og gudsforladte vakuum. Vi er lykkeligt uvidende om vores ensomhed i et vanvittigt univers. Det er dette utroligt fremmedgørende verdensrum eller univers, som håndgribeliggøres i 2001. Selvom der er en tyk Nietzscheansk, eksistensialistisk og måske endda romantisk symbolik i filmen, skal man ikke glemme det allervigtigste element: selve universets ufattelige og uhyggelige poesi.

Kevin
15-2-2010 07:34
Hvis man har læst filmvidenskab og filmhistorie, er jeg ikke i tvivl om at man bliver våd i bukserne over "Rumrejsen 2001".

Men for alle os andre dødelige er filmen dræbende kedelig og lang som bare pokker.

Den værste anmeldelse nogensinde
15-2-2010 03:09
Denne mand bør fyrres for en så latterlig anmeldelse. Meningsløs, hehe. Det kan du sgu selv være Felix Drott


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket makkerpar optræder i både Mallrats, Dogma og Scream 3
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google