CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Gangster No. 1

Produktionsland:
England, Tyskland

Produktionsår:
2000

Manuskript:
Johnny Ferguson

Producere:
Jonathan Cavendish
Norma Heyman

Fotograf:
Peter Sova

Klipper:
Andrew Hulme

Komponist:
John Dankworth

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(10 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
02-08-04:
Bettany filmer med Ford
28-02-03:
McDowell & Lee i ny Sherlock Holmes-film
19-03-02:
Crowe & Bettany re-teamer
22-06-01:
A Clockwork Orange får britisk TV-premiere
 
Anmeldelser:
18-10-06:
Lucky Number Slevin
15-10-02:
Dinotopia
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 - Anamorphic Widescreen 1.85-1

Lyd:
Dolby Surround 5.1

Ekstra materiale:
Trailer, Forfilm til Snatch og Circus, tv-spots, featurette
Gangster Number One

Anmeldt af:Bo Rune Jørgensen
Genre:Drama, Thriller
Varighed:96 minutter
Instruktør:Paul McGuigan
 
Anmeldelsesdato:19-09-2001
Medvirkende:Som:
Malcolm McDowellGangster 55
David ThewlisFreddie Mays
Paul BettanyUng Gangster 55
Saffron BurrowsKaren

...ni, ti, jeg slap fri…
 
Malcolm McDowell er på mange måder et godt valg til hovedrollen som Gangster 55 i Gangster Number One. Ikke blot indledte han med ordene: “There was me, that is Alex, and my three droogs, that is Pete, Georgie and Dim” en lovende karriere som skuespiller i A Clockwork Orange (1971), men Gangster 55 og Alex Delarge, som han hed i Stanley Kubricks film, har flere lighedspunkter. Som den hvidklædte Alex med bowlerhat er Gangster 55 en voldsfikseret ung mand, der ikke skyr mange midler i efterstræbelsen af magt.
Forskellen mellem de to er, at Alex fanges og underkastes behandling for hans ekstremt voldelige adfærd, mens Gangster 55 klarer frisag og opbygger fra 70’erne et gangsterimperium i England.

Kain og Abel
Gangster Number One begynder i England 1968, hvor den unge Gangster 55 (Paul Bettany) optages i storforbryderen Freddy Mays (David Thewlis) bande af våbenbærende håndlangere. Han begynder at efterstræbe Freddys position som leder, og da gangsterlederen under et formodet bandeopgør pågribes og får 30 år fængsel, overtager Gangster 55 banden og udvider derfra foretagendet.
Historie er fortalt retrospektivt fra det tidspunkt, hvor den aldrene Gangster 55 (Malcolm McDowell) erfarer, at Freddy Mays er blevet løsladt, og han må nu stå til regnskab for den rolle, han spillede ved tilfangetagelsen og dommen over den tidligere gangsterleder. I den forstand bringer den minder frem om Sergio Leones Once Upon a Time in America, som ligeledes handler om to gangstere, der begge bliver indhentet af deres fælles fortid.
Indimellem findes de ingredienser som skal være i en rigtig gangsterfilm – bandeopgør, en smuk kvinde og den hårdkogte monolog, som bidrager til forventningen om, hvordan gangstere lever.

Gangstere og genre
Det underfundige ved Gangster Number One er, at den minder om noget, man har set før. Malcolm McDowells monologer har mere end strejf af den kynisk kommenterende gangster eller detektiv i noir-genren med forfatteren Raymond Chandler som forbilledlig inspirator.
Malcom McDowell har en fantastisk stemme som bruges effektfuldt gennem hele filmen, som da den unge Gangster 55 under et besøg i en natklub siger om Freddy Mays, som har forelsket sig i en natklubdanserinde: ”And you, mr. Freddy Mays. You had to go swimming in her eyes, dancing in her air. You had to slip into her mouth, slip over her tongue, fall down her throat, deep down into her belly, right into her blood, where you fall asleep, wrapped around her beautiful beating heart”. Det er jo næsten poesi.
På denne baggrund bliver volden og forræderiet i filmen endnu mere ondskabsfuldt, og i den forstand er filmen med til fasttømre vores forestilling om, hvordan en gangsterfilm skal være, og den gør det på fremragende vis.

Stil
Gangstere skal helst gøre alting med stil. I dette tilfælde er også underlægningsmusikken i høj grad med til at underbygge stilen, stemningen og miljøet som det kan formodes at have set ud sidst i 60’erne.
Desuden bærer den relativt ukendte skuespiller Paul Bettany, som den unge Gangster 55 med det forkvaklede følelsesliv, en stor del af æren for den vellykkede film. I kraft af sit rå ydre og sit skæve smil leverer han en stærk præstation. ”Look me in the fucking eyes”, som han ynder at sige til sine ofre. Det kan kun anbefales at gøre det.
 
DVD-vurdering
DVD-udgivelsen ledsages af en ganske kort featurette, hvor instruktørens kortfattede tanker suppleres af enkelte bemærkninger fra de større skuespillere. Desuden ligger en trailer, et par tv-spots og et par forfilm på de to andre britiske gangsterfilm fra Nordisk Film, Snatch og Circus. Ikke ligefrem mindeværdigt.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
nike blazer trainers
15-4-2014 13:45
nice articles
nike blazer trainers http://nikeblazertrainers.com

nike sb blazer high
14-4-2014 12:46
good articles
nike sb blazer high http://nikehighblazer.com

Bad Azz
24-8-2009 19:29
jeg elsker Gangsterstil og jeg elsker Gangsterapper og jeg elsker Gangster når man er Gangster skal man kende livet i ghetto og hvis en Gangster lever i ghetto så skal man være stærk og hård ellers holder men ikke
når man er Gangster risikere det ens eget liv og på et tidspunkt dør man efter at blive skudt ned på gaden sorte ser sorte dø i amrikanske gader ingen gør noget ved det så Gangster har deres eget levemåde og regler regl nummer 1 stol på ingen regl nummer 2 gå altid rundt med våben i byen og tjek magasinet regl nummer 3 dræb dine fjender før de dræber dig Gangster er de sejeste mennesker i verden Gangster har bander der stå bag dem de sælger Crack for at tjene penge Gangster der havner i bandeopgør skyder sine egne fjender for at overleve sådan løse Gangster deres problemer hvis folk gå i vejen for dem bliver de straks skudt
Gangsters fjendskab er fortid nutid og fremtid Gangster har kun en famillie og det er deres egen bande Gangster nakker politiet når de få chancen med deres bande Gangster køre sammen med deres homies og Gangster dør sammen med deres homies alle Gangster dør
på rette sted og tid Gangster er ikke bange for døden Gangster nakker hinaden


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det store stilehæfte - Krigsdagbogen16/4
Når vinden rejser sig16/4
Fjerkongens rige10/4
Divergent10/4
Mig ejer ingen10/4
Non-Stop10/4
Rio 210/4
Yves Saint Laurent3/4
Guld3/4
Noa3/4
Flere bio-anmeldelser
 
Insidious 211/4
Hobbitten: Dragen Smaugs Ødemark9/4
Carrie8/4
The Weight of Elephants7/4
Ender's Game4/4
Tarok1/4
Mud31/3
Lovelace28/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
”Fem småforbrydere. Tonvis af kokain. 27 døde. To overlevende og ikke skyggen af et bevis.” Hvilken film er der tale om?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2014 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sà°¥ Google
シャネル バッグ シャネル バッグ