CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Traffic

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2000

Manuskript:
Stephen Gaghan baseret på en mini-serie skrevet af Simon Moore

Producere:
Edward Zwick
Marshall Herskovitz
Laura Bickford

Fotograf:
Peter Andrews

Klipper:
Stephen Mirrione

Komponist:
Cliff Martinez

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(154 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
02-04-04:
Soderbergh får Che tilbage
12-04-03:
Wahlberg under falsk anklage
14-11-02:
Soderbergh redder Clooneys røv
26-09-02:
Traffic for tredje gang
15-07-02:
'At Have og ikke Have' et nyt 'Witness'
05-05-02:
Benecio Del Toro i ny Nakata-genindspilning
05-04-02:
Soderbergh med presset kalender
02-04-02:
Fatal Teen-Attraction
12-03-02:
Nyt fra Harrison Ford & Benicio Del Toro
13-02-02:
César-nomineringer
23-01-02:
Blinkende lygter blev årets videohit
11-01-02:
Benicio Del Toro vinder Sundance-pris
17-12-01:
Vanilla Sky cream'ede Ocean's Eleven
22-11-01:
Clooney og Soderbergh sammen igen
19-11-01:
Clooney vs. Zeta-Jones
17-11-01:
Familien Douglas laver film sammen
06-11-01:
Soderberghs Traffic diskuteres i højesteret
05-10-01:
Hollywoods begavede børn slår sig sammen
05-10-01:
Soderbergh retter filmtitel
07-09-01:
Fincher, Pitt & Del Toro i køkkenet
18-07-01:
Gratis Traffic på Cuba
12-07-01:
Catherine Zeta-Jones i musical
14-03-01:
Julia og Benicio vandt!
16-02-01:
Soderbergh og Clooney sammen igen
24-01-01:
Directors Guild nomineringer
22-01-01:
Vinderne af Golden Globe
08-12-00:
Mens vi venter på Oscar...
17-09-00:
Soderbergh og Solaris
 
Anmeldelser:
07-03-12:
Contagion
20-07-06:
Syriana
13-02-06:
Crash
15-08-05:
Hotel Rwanda
19-04-05:
Ocean's Twelve
14-09-04:
21 Grams
26-05-04:
It Runs in the Family
27-06-03:
Solaris
18-10-02:
Full Frontal
27-08-02:
Ocean's Eleven
04-06-02:
Løftet - The Pledge
05-03-02:
America's Sweethearts
26-09-01:
One Night at McCool's
03-07-01:
Way of the Gun
12-06-01:
Wonder Boys
01-11-00:
Erin Brockovich
25-10-00:
Englænderen
 
Artikler:
26-03-01:
Oscar 2001 - set fra sidelinien
10-03-01:
Steven Soderbergh
10-03-01:
Steven Soderberghs film
 

Læs også...
I temaet 2001s bedste og værste:
 
You Can Count On Me
Memento
Løftet - The Pledge
Cast Away
Årets værste film

DVD-specifikationer
Billedformat:
1,85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, Dolby Surround

Ekstra materiale:
Trailers, biografier, produktionsnotater, B-roll-optagelser, fotogalleri
Traffic

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Drama
Varighed:148 minutter
Instruktør:Steven Soderbergh
 
Anmeldelsesdato:15-10-2001
Medvirkende:Som:
Michael DouglasWakefield
Erika ChristensenCaroline
Benicio Del ToroRodriguez
Don CheadleMontel Gordon
Luis GuzmánRay Castro
Catherine Zeta-JonesHelena
Se komplet creditliste her

Stor klasse
 
Traffic er uden tvivl Steven Soderberghs mest udfordrende film. Den er kompliceret, fordi den bygger på noget, der burde være relevant for alle – narkoproblemerne i den amerikanske hverdag. Det eksisterende slogan "Just Say No" holder ikke i Soderberghs verden. At være afhængig af noget, der er ulovligt, at indtage det, i det hele taget bare at være i besiddelse af det er ifølge Soderbergh ikke så meget kriminelt, som det er en sygdom. Men kan sygdommen overhovedet kureres...

Små brikker i et stort spil
Traffic er baseret på en ti år gammel engelsk miniserie ved samme navn. Manuskriptforfatter Stephen Gaghan har flyttet handlingen til Staterne, hvor den primært udspiller sig ved den amerikansk/mexicanske grænse og i Washington, hvor regeringen er desperate for at komme samfundssygdommen til livs. En ny narko-zar er blevet udpeget. Ohio-dommeren Robert Wakefield skal overtage rollen som kransekagefigur i det offentlige USAs kamp mod stofferne. Wakefield får dog narkoens eftersmag tættere ind på livet, end han havde regnet med, for hans datter Caroline er ved at blive afhængig af de hårde stoffer. Samtidig har de mexicanske grænsebetjente Javier Rodriguez og Manolo Sanchez travlt med at prøve at kontrollere indsmuglingen af stofferne. Det virker som en nytteløs kamp, indtil den hårdføre general Salazar gør sin entré og begynder at rydde ud i det ene af de store Tijuana narko-karteller. Men Salazar har sin egen motivation for kampen, og den er ikke helt synkron med politiets.
San Diego rigmandsdivaen Helena Ayala bliver ubevidst fanget i narkotikakartellernes magtfulde greb, da hendes mand, Carlos, bliver fængslet for at have arrangeret narkosmugling. En af hans mellemmænd, Eduard Ruiz, har sladret om ham for selv at slippe ud, og han skal nu vidne mod Carlos Ayala, der til gengæld har pengene til at få fjernet truslen. Så politiet skal passe godt på Ruiz, mens Helena skal finde en måde at få sin mand ud af fængslet på.
De tre hovedpersoners historier har Stephen Gaghan bygget op uafhængigt af hinanden. Komplekst konstrueret med et hav af bipersoner, som er med til at nuancere og understøtte det centrale i de enkelte historier. Det er kun budskabet og temaet, der egentlig fletter de tre historier og personer sammen, også selvom nogle enkelte af personerne til tider passerer hinanden tilfældigt. På den måde sættes temaet og emnets problematik i centrum, og selv de mest handlekraftige figurer reduceres til små brikker i et stort spil.

Rå realisme
Instruktøren Steven Soderbergh har indtaget rollen som den store dirigent. Han har selv sat lys på filmen, og det er ham, der har filmet hele foretagendet. For at publikum lettere skal kunne skelne mellem de tre hovedhistorier, har han været så klarsynet at give dem hver deres individuelle farve. Washington/Ohio-historien er filmet i kølige blå nuancer, Mexico-delen er i stærke gule farver og San Diego er badet i varme og klare farver. På den måde kan man med det samme orientere sig i handlingen, hvilket man får brug for, da Soderbergh uden advarsel hårdt klipper fra den ene historie til den anden. Det er hidsigt, hårdt og det virker. Traffic har et dokumentarisk præg, der med sit håndholdte kamera og intense handling går tæt på figurerne. Realismen holdes hele vejen igennem, så f.eks. personerne i den mexicanske del af historien rent faktisk taler spansk, og formmæssigt har Soderbergh aldrig været mere rå. Traffic er som en blottet nerve, historien bliver skildret så ægte og nærværende, at det næsten ikke er til at holde ud.

Uden prædiken
Traffic er en stærk film. Den prøver ikke at fedte for sit publikum med en tung morale men vælger at skildre, hvordan dens emne lammer en hel nation. Den trafik, som titlen hentyder til, kan ikke stoppes. Den er en fascinerende og ustyrlig strøm, som løber gennem det amerikanske samfund, fra toppen i Washington, der handlingslammet ikke ved, hvad de skal stille op – og som tvivlsom løsning vælger at fremstå stærkt og nådesløst – over de ganske almindelige mellemmænd og kartellernes narkobaroner, der kæmper en næsten lige så håbløs kamp med at udrydde hinanden, så de kan få flere penge, og helt ned til skoleeleverne, der bliver afhængige af stofferne. Teenagere, der har lettere ved at skaffe stoffer end almindelige og lovlige drikkevarer. I sin beskrivelse af denne ukontrollable strøm og samfundets håbløse kamp for at stoppe den, er Traffic aldeles skræmmende.
Soderbergh har bevidst undgået de oplagte faldgruber. I stedet for at moralisere og prædike nøjes han med at præsentere en mulig udvej. Den er langt fra en sikker løsning på problemerne, og rulletekstens afsluttende opsummering føles ikke som et definitivt svar. Den fine afvejning af virkemidlerne medfører, at Traffic bogstavelig talt slår pusten ud af en. På den måde minder den meget om en snigende udgave af Michael Manns skildring af tobaksindustrien i The Insider.

Betydningsfuld
At den barske historie virker så overbevisende skyldes også de fornemme præstationer af skuespillerne. Soderbergh har tidligere styret sine spillere til nye højder og gør det endnu engang med både Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Erika Christensen og specielt Benicio Del Toro, der spiller den mexicanske politimand Rodriguez. Han opdager sammen med general Salazar, hvor hårdt – for ikke at sige umuligt – det er at gøre en forskel, og Del Toro, der før har spillet fantastisk, viser her stor klasse ved fuldstændigt at underspille sin figur. Kropssproget og de små ansigtstræk er de eneste virkemidler, han behøver, for at placere sig øverst på listen over Traffics store og dygtige samling af skuespillere. I sidste ende er det dog ikke skuespillerne, der styrer filmen. Historien er betydningsfuld nok til at levere drivkraften, og Steven Soderbergh formår det umulige: At tøjle den omfattende film til et 150-minutters eftertænksomt og berigende indblik i en rå og smertefuld verden. Det er en vigtig, væsentlig og stor film, man ikke må snyde sig selv for – mesterligt!
 
DVD-vurdering
DVD-udgivelsen af Traffic er meget symbolsk: ekstramaterialet er koldt og nøgternt stillet op. Der er ikke synderligt meget at vælge imellem, men det, der ligger i bonuspakken, er omfattende. Biografierne er flotte og lange, og man har valgt at skrive om hele 15 af skuespillerne og ikke kun de allerstørste, kommercielle navne. På crew-siden er hele 7 nøglepersoner beskrevet. Produktionsnotaterne minder mest om en roman og både fotogalleriet og B-rulle optagelserne er fyldigt.
Til sådan en stor film som Traffic er det dog afgørende, at der hverken er interviews, en eller anden form for featurette eller i hvert fald et kommentarspor, som Steven Soderbergh ellers gør godt. Dem han lavede til Erin Brockovich og Englænderen var fantastiske. Der burde også have været noget om, hvor man kan finde hjælp og oplysning om narko-relaterede problemer, hvis den politisk korrekte tone skulle holdes.
Alt i alt er DVD-udgivelsen til Traffic virkelig ynkelig, selv coveret er kedeligt. Den ellers næsten obligatoriske kapiteloversigt, man plejer at finde inde i coveret, mangler helt, og man får en voldsom fornemmelse af, at der ikke er blevet lagt særligt meget i udgivelsen - en skam, at det er til en så vigtig film, at man har sprunget over, hvor gærdet var lavest.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (10 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Skode
11-2-2008 12:43
Fuck en skode film...
Den burde få 1 ud 6 stjerner

Manuel Sanchez
8-11-2005 18:48
Se Drug Wars, som har inspireret til denne film!
4½ times storslående drama om Kiki Camerena og DEA's kamp mod narkocartellerne i Guardalaraja!!

jkcarlo
20-6-2005 00:55
jeg redigerer lige mig selv:
nøgen, rystende, poetisk, mesterlig
****** (seks af seks)

Filmfreak
15-7-2004 00:01
Jeg ville nu også give 6 stjerner til den første Ringenes Herre. Jeg vil nærmere sige at anmelderen var bedøvet da der blev givet 6 stjerner til 3'eren - Kongen vender tilbage. Den fatter jeg ikke rigtigt :)

Traffic er også en 6 stjernet film i min bog. Den er fantastisk, og Soderbergh vandt fortjent en Oscar.

MF
14-7-2004 20:37
Tjah, hvornår skal man give 6 stjerner? Den første Ringenes Herre film fik 6 stjerner her på sitet - hvilket formentlig skete i kraft af at man var så bedøvet af alt den venten, så selv filmanmelderen glemte at være kritisk. Kan Ringenes Herre 1 få 6 stjerner mener jeg også Traffic kan - sammen med en masse andre film i øvrigt. :)


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Brian DePalma skulle oprindeligt have instrueret Michael Douglas i denne thriller, men bakkede ud, da han frygtede historien var for lig Clint Eastwoods Play Misty for Me. Hvem blev den nye instruktør på projektet, og hvad blev filmens endelige titel?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google