CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Klatretøsen

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Nikolaj Arcel efter ide af Hans Fabian Wullenweber, Nikolaj Arcel, Erland Loe

Producere:
Bo Ehrhardt

Fotograf:
Jakob Viit Kusk

Klipper:
Miriam Nørgaard

Komponist:
Magnus Dahlberg

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(208 stemmer)

Links
Filmens website

Læs også...
Nyheder:
17-05-05:
Arcel og Bornedal på vej med børnefilm
04-05-05:
Fra Klatretøsen til voksent gys
10-03-05:
Arcel igang med action-eventyr
05-10-04:
Italiensk manus-pris til Kongekabale
08-01-04:
Tvilling og Tintin til Göteborg
03-11-03:
Stor pris til Kald mig bare Aksel
25-09-03:
Internationale navne i dansk Fakir-film
18-09-03:
Nikolaj Arcels debutfilm under optagelse
03-02-03:
Steen scorede en Robert til hver hånd
10-01-03:
Årets Robert-nomineringer offentliggjort
19-12-02:
Klatretøsen på amerikansk
22-10-02:
Klatretøsen vinder pris i Amsterdam
10-09-02:
BUSTER klar til den tredje børnefilmfest
10-09-02:
BUSTER klar til den tredje børnefilmfest
01-08-02:
Prisregn over dansk børnefilm
31-07-02:
Klatretøsen solgt til amerikansk remake
06-05-02:
Klatretøsen til tops i Norge
05-04-02:
Natsværmerpris til Klatretøs-instruktør
20-02-02:
Klatretøs-instruktøren på vej med international Reuter filmatisering
17-02-02:
Danske børnefilm på podiet i Berlin
31-01-02:
To danske film konkurrerer om Berlinalens debutantpris
29-11-01:
Klatretøsen også til filmfest i Berlin
 
Anmeldelser:
16-01-12:
Bora Bora
19-09-05:
Fakiren fra Bilbao
21-02-05:
Kongekabale
09-11-04:
Catch That Kid
22-09-04:
Tæl til 100
04-05-04:
Tvilling
02-04-03:
Spirit
24-01-03:
Glasskår
 
Artikler:
06-10-03:
Vinderne kåret på BUSTER 2003
03-10-02:
BUSTER 2002: Barske realiteter for børn
25-01-02:
Julie og drengene
25-01-02:
Hans Fabian Wullenweber: Action for børn
 

Læs også...
I temaet BUSTER 2002:
 
BUSTER 2002: Børnedommere
Barske film vinder BUSTERs priser 2002
BUSTER 2002: Barske realiteter for børn
BUSTER 2002 skudt godt i gang
BUSTER Animation i Huset
Astrid Lindgren-retro på BUSTER
BUSTER husker fantasien
BUSTER går i vandet
BUSTER-dokumentarfilm i Cinemateket
BUSTER 2002: Børnenes filmfest
Premiereinterview: Pia Bovin
Kald mig bare Aksel
BUSTER klar til den tredje børnefilmfest
Bedre end Beckham
Premiereinterview: Morten Køhlert
Ulvepigen Tinke
Ghost World
Julie og drengene
Hans Fabian Wullenweber: Action for børn
Final Fantasy - The Spirits Within
Ikke een mindre

Klatretøsen

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Børnefilm
Varighed:90 minutter
Instruktør:Hans Fabian Wullenweber
 
Premieredato:25-01-2002
Medvirkende:Som:
Julie ZangenbergIda
Stefan Pagels AndersenSebastian
Mads RavnJohan
Nastja ArcelIdas mor
Lars BomIdas far
Anders W. Berthelsenvagt
Se komplet creditliste her

Det vildeste kup
 
Der har været en del forsøg på at lave regulære actionfilm á la Hollywood i Danmark. At det først for alvor skulle lykkes med en børnefilm kan synes en smule ironisk, men noget af det mest velgørende ved spillefilmdebutanten Hans Fabian Wullenwebers forfriskende Klatretøsen er faktisk, at den ikke er lavet FOR børnenes ånd, men I deres ånd. Her er ganske enkelt de ingredienser, der kræves: Kække skuespillere, spændende locations og medrivende fortælling.

Julie Zangenberg er et sand fund til rollen som Klatretøsen Ida
Hang til højder
Den yderst veldisponerede historie er skrevet af en anden ung instruktør, Nikolaj Arcel, og drejer sig om den 12-årige pige Ida (Julie Zangenberg), der har hang til højder lige som sin far (Lars Bom). Han var engang lige ved at nå toppen af Mount Everest men faldt i stedet 30 meter ned og driver nu en gokartbane. Af samme grund er hverken han eller moren (Nastja Arcel) specielt begejstret for at Ida bruger sin sommerferie som bjergbestiger på det lokale vandtårn.

I en god sags tjeneste
En dramatisk udvikling af farens gamle klatreskade sætter Idas store projekt i gang. Han kommer på hospitalet, men de danske læger kan intet stille op. Han kan kun reddes, hvis han kommer under behandling i USA. Den koster 1½ million kroner. Da staten ikke støtter den alternative operation, og da Idas mor gentagne gange får afslag på et lån, må Ida selv tage affære. Snart former ideen sig til et kup, der kunne gå over i Danmarkshistorien. Hun vil røve pengene fra en af verdens sikreste banker, samme sted som hendes mor arbejder som ihærdig sikkerhedschef.

Drengerøve i hæsblæsende gokartjagt
Tre børn og en bankboks
Det er ikke så lidt af en udfordring. Bankboksen er sikret i et 30 meter højt tårn og omgivet af frådende rottweilere og et væld af kodesystemer, og sikkerhedsvagterne er på stikkerne. Heldigvis har hun to gode venner, der begge vil gøre alt for at hjælpe hende. Den lidt nørdede Jonas (Mads Ravn) er Amagermester i computerspillet Diablo, og håndværkertypen Sebastian (Stefan Pagels Andersen) er mekaniker på gokartbanen. De er venner, men begge dybt forelsket i Ida.

Girlpower
Julie Zangenberg er et sand fund til rollen som Ida. Som en effektiv blanding af en Ove Sprogøe i Olsen Banden og en Angelina Jolie i Tomb Raider er hun selvstændig, knivskarp og dybt charmerende. Hun er en moderne kvinde på pigeben, med masser af girlpower, ben i næsen og sans for at få sine drenge til at levere varen.

Glimrende modspil
Zangenberg får glimrende modspil af Mads Ravn og stortalentet Stefan Pagels Andersen fra Mirakel. De er rappe i replikkerne, og det er en udelt fornøjelse at se dem folde sig ud.
De sidste brikker omkring skuespillet falder flot på plads med rækken af skarpe og præcise biroller. Specielt er det en fornøjelse at se Anders W. Berthelsen give den som sikkerhedsvagt og karate sensei à la Mr. Miyagi fra Karate Kid.

Råt og realistisk
Med sine sindrige planer, hæsblæsende bil-/gokartjagter, svimlende klatreture og velskrevne dialoger er Klatretøsen en stilsikker debut i filmhåndværkets ånd. Man irriteres hverken over discountkulisser eller halvfærdige stunts. Det er råt og realistisk, og filmens visuelle stil er i det hele taget imponerende gennemført. Mest bemærkelsesværdigt er måske, at det hele virker ganske uanstrengt. Enhver tanke om højpædagogiske pointer bliver overskygget af dramatikken og spændingen og afløst af en reel satsning på at få underholdningen til at fungere.

God og forsvarlig historiefortælling
Dermed er det bestemt ikke sagt, at filmen ikke også lever op til sit ansvar som børnefilm. Med flere lag berører den også temaer som kærlighed og venskab, det at tro på sig selv og at kæmpe for noget, der er det værd. Det er ganske enkelt god og forsvarlig historiefortælling med bagtankerne i baggrunden.
Når filmen i næste måned deltager på den prestigefyldte børnefilmfestival Kinderfilmfest i Berlin sammen med Send mere slik og Min søsters børn, er den det klart bedste bud på, at der stadig er spræl i dansk børnefilm. Held og lykke!
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Micwiz
14-2-2006 13:16
En okay sjov film, med zangenberg tror jeg hun hedder,nå men der er en hel masse sjovbond agtigt grej med. På et lidt lavere niveau, men der er dog en masse steder hvor min lille fætter sad og gispede I frygt for de ville blive opdaget.

Der er ikke noget særligt originalt hved historien og der er da nogle dumme bankfolk med som ikke har den fjerneste anelse om hvad sikkerhed betyder.

Ok jeg syntes de fleste danske film altid har en som ligger på et hospital, er det kun noget jeg har lagt mærke til.

3/6

Jesper
23-5-2004 22:52
Er der nogen der ved hvor jeg kan finde den engelske 'poster' til 'Klatretøsen'?

--- Jesper ---


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det store stilehæfte - Krigsdagbogen16/4
Når vinden rejser sig16/4
Fjerkongens rige10/4
Divergent10/4
Mig ejer ingen10/4
Non-Stop10/4
Rio 210/4
Yves Saint Laurent3/4
Guld3/4
Noa3/4
Flere bio-anmeldelser
 
Insidious 211/4
Hobbitten: Dragen Smaugs Ødemark9/4
Carrie8/4
The Weight of Elephants7/4
Ender's Game4/4
Tarok1/4
Mud31/3
Lovelace28/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken film finder man rollenavnene:
Barbossa, Swann, Norrington & Turner?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2014 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sà°¥ Google
シャネル バッグ シャネル バッグ