CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
You Can Count On Me

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2000

Manuskript:
Kenneth Lonergan

Producere:
Barbara de Fina
John Hart
Larry Meistrich
Jeff Sharp

Fotograf:
Stephen Kazmierski

Klipper:
Anne McCabe

Komponist:
Lesley Barber

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(41 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
20-03-03:
Stærkt firkløver i Anymore
18-12-02:
Flockhart & co. til Providence
18-12-02:
Wilkinson sletter Carreys erindringer
11-12-02:
Baldwin i hovedrolle?
28-02-02:
Macaulay Culkin som morder
28-01-02:
Black Hawk Down holder sig på toppen
04-10-01:
Winslet står ved Spacey
08-09-01:
Phoenix filmer med Gibson & Shyamalan
07-03-01:
WGA vindere
13-02-01:
Oscar'en er ude
09-02-01:
Writers Guild nomineringer
31-01-01:
SAG nomineringer
 
Anmeldelser:
07-06-17:
Manchester by the Sea
08-05-06:
Just Like Heaven
19-09-05:
Kinsey
06-09-05:
We Don't Live Here Anymore
10-03-04:
The Life of David Gale
31-12-02:
Mothman
20-03-02:
Munterhedens hus
30-01-01:
Running Mates
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1,78:1, Anamorphic 16:9

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailers, biografier
You Can Count On Me

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Komedie, Drama
Varighed:107 minutter
Instruktør:Kenneth Lonergan
 
Anmeldelsesdato:28-01-2002
Medvirkende:Som:
Laura LinneySamantha
Mark RuffaloTerry
Rory CulkinRudy
Matthew BroderickBrian Everett
John TenneyBob
Kenneth LonerganRon
Se komplet creditliste her

Et lille mesterværk
 
Det sker en sjælden gang, at en film dukker uventet op og skaber så meget røre, at den er umulig at ryste af sig igen. Denne gang er det den debuterende instruktør Kenneth Lonergan, der skrev Familie-terapi, som står bag en af de mest omtalte små film i USA. Filmen vandt utallige priser, men den har utvivlsomt vundet endnu flere hjerter.

Mønstret brydes
Det lille vedkommende drama handler om forholdet mellem bror og søster. Samantha og Terry mistede deres forældre i et biluheld, da de var børn, og man fornæmmer, at begivenheden har knyttet dem tæt til hinanden. Nu, mange år efter, er de drevet fra hinanden. Hun bor stadig i hjembyen, han er rodløs og flytter fra det ene sted til det andet med korte mellemrum. Filmens udgangspunkt er hans hjemkomst til Scottsville. Samantha er en kvinde, der har orden i sin tilværelse, selvom der samtidig med Terrys opdukken er kommet en ny chef i den lokale bank, hvor hun arbejder, og han er lige lovlig ivrig efter at effektivisere, så Sammys vante mønster med at tage et kvarters pause for at hente sønnen Rudy fra skole og køre ham til babysitteren, passer bestemt ikke Brian. Men så dukker Terry heldigvis op.

Meningernes kollision
Terry flytter ind hos Sammy og bliver gode venner med Rudy, der begynder at se ham som en faderfigur. Hans far taler Sammy aldrig om, og når hun gør, er det ikke i særligt pæne vendinger. Terry er uenig med Sammy i hendes valg om ikke at fortælle sønnen, hvem hans far i virkeligheden er, mens hun prøver blot, at beskytte sønnen mod den barske sandhed - at faderen er et dumt svin. I stedet prøver den impulsive Terry at få drengen til at komme lidt ud i den virkelige verden, som han mener den 8-årige Rudy er gammel nok til at opleve. Han tager ham for eksempel med på bar, så han kan lære at spille pool. Terry mener det godt, men problemet er, at han selv har så mange problemer, at han ikke er i stand til at træffe de rigtige valg, og da slet ikke for unge Rudy.

Forfriskende ægthed
You Can Count On Me er et stykke hverdagshistorie fra en virkelig verden. Det er en ligefrem og enkel, næsten banal historie, men den hæver sig langt over sin simple præmis. Der er ingen opstyltede klichéer, tomme meninger eller flotte scenarier for at blæse handlingen op. Denne følelse af hverdagstrivialitet er overvældende forfriskende, og Lonergan er en gudsbenådet forfatter. Ordet velskrevet kan ikke gøre det, Lonergan mestrer kunsten at skrive til perfektion, og det gælder ikke kun for dialogen; handlingsforløbet, karaktererne og deres handlinger er ligeså gennemført portrætteret.

Fantastiske præstationer
Skuespillerne er også et kapitel for sig selv. Laura Linney fik mest omtale for sit indædte og nuancerede portræt af Sammy. Linneys talent har der aldrig været tvivl om, men her leverer hun sin rolle så stærkt og gribende, at det næsten gør ondt, og hun er ikke den eneste, der brillerer. Nybegynderen Rory Culkin, lillebror til Macauley og Kieran, og Mark Ruffalo, der intenst og følsomt spiller Terry, spiller begge fantastisk - og skuespillerne får næsten ligeså stor betydning for filmen, som manuskriptet.

Ren magi!!
Det er umuligt ikke at investere sine følelser i You Can Count On Me, der på overfladen er en simpel historie, men som handler om noget langt mere grundlæggende end søskendeproblemer. Denne handler om meningen med livet, hvordan man takler tilværelsen og finder sjælefred og et støttepunkt. Sammy, der tror, at hun har problemer, opdager, at hun i virkeligheden har det ret godt, og Terry, der tror, at det går nogenlunde for ham, indser, at han ikke har så meget tjek på livet. You Can Count On Me tager meget omsorgsfuldt et emne som tro op. Sammy prøver at finde Gud midt i et liv, der pludselig forekommer rodet, men byens præst Ron kan hverken hjælpe hende eller Terry. Så mange problemer har de dog heller ikke. Terry har altid Sammy at støtte sig til, uanset hvad han gør - hun det element i hans tilværelse, han altid kan regne med, når han ikke selv kan klare sig.
You Can Count On Me kan man også regne med. Den har en sjælden styrke, og vil man se en film, der rent faktisk har noget på hjerte og har evnerne til at fortælle sin historie, så gå ikke glip af dette lille stykke magi.
 
DVD-vurdering
Det er tæt på at være skandaløst, at der intet ekstramateriale ligger på denne udgivelse. Filmens egen trailer ligger der sammen med tre andre, men dette er langt fra nok til at investere i skiven. De såkaldte biografier er alt for overfladiske, af de fem skuespillere er kun tre af dem beskrevet med en kort sides biografi og en udvalgt filmografi, mens de sidste to må nøjes med en fattig filmografi - for ringe og sikke en skam med en så pragtfuld film, der ville have nydt godt af mindst et kommentarspor og nogle interviews med de medvirkende.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Meryl Streep vandt en Oscar for rollen, som forfatteren til Sophie’s Choice oprindeligt havde tiltænkt hvem?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google