CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Behind Enemy Lines

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2002

Manuskript:
David Veloz, Zak Penn

Producere:
John Davis

Fotograf:
Brendan Galvin

Klipper:
Paul Martin Smith

Komponist:
Don Davis

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Fox Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(73 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
24-11-02:
Snoop Dogg assisterer Stiller & Wilson
16-11-02:
Cecil B. DeMille-pris til Hackman
26-08-02:
Freemans Big Bounce – Harlins danske prins
22-08-02:
Behind Enemy Lines sagsøges
19-07-02:
Wilsons Big Bounce
12-07-02:
Starskys 'Hutch' fundet
08-11-01:
Krigsfilm er populære igen
01-11-01:
Gene Hackman i gadekamp
 
Anmeldelser:
25-01-16:
No Escape
03-09-15:
No Escape
02-07-13:
A Good Day to Die Hard
14-02-13:
A Good Day to Die Hard
01-06-05:
Flight of the Phoenix
16-03-05:
Welcome to Mooseport
04-01-05:
The Big Bounce
04-12-02:
The Royal Tenenbaums
16-09-02:
Riley's mænd
06-08-02:
Kuppet
21-11-01:
Heartbreakers
19-11-01:
Under Suspicion
31-07-01:
Meet the Parents
06-06-01:
The Replacements
16-01-01:
Shanghai Noon
 
Artikler:
22-06-00:
NAC: Owen Wilson
 


Behind Enemy Lines

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action, Drama
Varighed:106 minutter
Instruktør:John Moore
 
Premieredato:01-03-2002
Medvirkende:Som:
Owen WilsonLt. Chris Burnett
Gene HackmanAdmiral Reigart
Gabriel MachtStackhouse
Charles Malik WhitfieldRodway
Joaquim de AlmeidaPiquet
David KeithO'Malley
Se komplet creditliste her

I fjendeland
 
At amerikanerne har et småforkvaklet forhold til deres egen rolle på denne planet kommer ikke som noget nyt, og selv om det kun er film, så er det en forstemmende oplevelse at opleve, hvor primitiv tankegangen kan blive, når det ikke lige er amerikanske borgere, der står i skudlinien.

Looking for a war....
Den usynlige krig
Krigen på Balkan har efterhånden lidt over 10 år på bagen, og selvom verdenssamfundet var længe om at rykke ind, så føler også de amerikanske tropper, der fungerer som fredsbevarende styrker, at det efterhånden trækker ud. For hvad er det for en krig, de kæmper i? I Behind Enemy Lines møder vi piloten Chris Burnett (Owen Wilson, der næppe har en fremtid i actionfilm), som meget præcist formulerer den amerikanske følelse, da han brokker sig over, at han ikke kan kende forskel på fjenden og de allierede, at han ikke kan udtale navnene på deres byer – og at han blot er reduceret til politimand, når han nu er højtuddannet jagerpilot med krigsambitioner.

White Man Down
Burnett og resten af besætningen på hangarskibet USS Carl Vinson er underlagt de fredsforhandlere, som konstant kæmper for at forbedre situationen, og deres handlefrihed er reduceret til uskyldige overflyvninger af den de-militariserede zone mellem de stridende parter. På en rutinetur selveste juleaften får Burnett lyst til at tage en smuttur ind over fjendeland, og da han med kameraet opfanger en gruppe soldater, der arbejder på en massegrav, er der ikke meget at sige til, at hans fly bliver skudt ned. Fredsforhandlingerne er bragt i fare – og USA har en soldat fanget langt inde bag fjendens linier.

Survival of the fittest.....men amerikaneren vinder alligevel altid
Moralsk dilemma
Den spændende konflikt i filmen ligger rent intellektuelt i den fastlåste situation, som Burnetts øverstbefaldende, Admiral Reigart (Gene Hackman i en rutinepræstation af de bedre), sidder i ude på hangarskibet. Som enhver ordentlig hærleder har han kun ét ønske: at komme sin nødstedte mand til undsætning. Men fredsforhandlingerne forhindrer en redningsmission over fjendtligt territorium, og derfor må han via sporadisk radiokontakt forsøge at hjælpe Burnett tilbage til civilisationen. Men livet bag fjendens linier er ikke sjovt, og med desperate lejemordere i hælene er vejen tilbage til sikkerheden brolagt med farer.

Action over indhold
Men instruktøren John Moore vælger desværre at skrue admiralens dilemma ned til et minimum og disker i stedet op med en lang række, visuelt imponerende actionscener fra Burnetts hektisk kamp for overlevelse. Her er slowmotion-eksplosioner, nervepirrende snigskyttedueller og rigelig med lejlighed til at demonstrere heltemod, og hvis man ikke lader sig plage af den gennemført dårlige smag, der gennemsyrer hele filmens grundholdning – at man hellere vil ofre fredsforhandlinger, som måske kan redde 100.000-vis af liv, for at hente én soldat ud, som tilmed selv er skyld i sin situation – så er der ingen grund til at holde sig væk. Men samvittighed er en dårlig gæst at tage med Behind Enemy Lines.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hun har spillet datter til både Diane Wiest og Jane Fonda – i en anden rolle var hun helt vild med Elvis Costello – hvem er hun?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google