CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Mists of Avalon

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Gavin Scott

Producere:
Gideon Amir
Bernd Eichinger

Fotograf:
Vilmos Zsigmond

Klipper:
Michael H. Friedlander
Benjamin A. Weissman

Komponist:
Lee Holdridge

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(72 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
03-10-03:
Wagners Ringen på vej på film
18-09-03:
Joan Allen som spionchef
16-11-00:
Mere Huston
 
Anmeldelser:
18-06-03:
The Escort [II]
25-12-01:
The Contender
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1 Anamorphic

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Fotogalleri og slettede scener
Tågerne omkring Avalon

Anmeldt af:Kim Dorff Hansen
Genre:Drama
Varighed:176 minutter
Instruktør:Uli Edel
 
Anmeldelsesdato:26-02-2002
Medvirkende:Som:
Anjelica HustonViviane
Julianna MarguliesMorgaine
Joan AllenMorgause
Samantha MathisGwenwyfar
Caroline GoodallIgraine
Michael VartanLancelot

Feministisk fantasy og riddere
 
Når slottet Camelot kommer på tale, er de der med det samme. Sagnfigurerne, der skabte myter og eventyr i feudaltidens England. Arthur, ridderne om det runde bord, Lancelot og Merlin... alle sammen mænd, der i fortællinger fremstår som ikoniserede helte. Kvinderne, derimod, var ofte henvist til rollen som fnisende og jomfruelige ungmøer uden megen substans andet end at være attråværdige for de brunstige riddere. Ikke fordi det er noget galt i det billede, men forfatteren Marion Zimmer Bradley mente nu nok, at der kunne spindes andre eventyrlige tråde på den romantiserede periode, hvor England var splittet mellem kristendommen og de okkulte naturfolk og truet af saksernes barbariske invasioner. Således valgte hun at skrive den populære Avalon-serie, hvor hun satte kvinderne i rampelyset, og hvor magi, mystik og metafysik var blandt de sanselige tråde, som læseren kunne nyde.

Til TV, og hvad så?
Tågerne omkring Avalon er en overraskende god TV-produktion, der ikke bærer synderligt præg af mindre ambitionsniveau eller budget. Fortællingens perspektiv er lagt i hænderne på Kong Arthurs (Edwart Otterton) søster, Morgaine (Julianna Margulies), der beretter om det mystiske rige Avalon, hvor hendes tante, Viviane (Anjelica Huston), regerer som ypperstpræstinde. Avalon er det hellige land forbeholdt de få indviede, der besidder gudindens naturmagi, og kan således ikke opdages, undtagen hvis man er i selskab med en præstinde kyndig i naturens veje.
Således bliver den tre timer lange, lidenskabelige fortælling formet efter de skæbneretninger, som Viviane tolker i naturens tegn. Morgaine og hendes familie besidder en stor naturkraft og er igen og igen tvunget til at ofre sig for Avalon, hvis eksistens beror på et England regeret af Kong Arthur.
Skurken er i dette tilfælde ikke de invaderende saksiske barbarer eller den kristne kirkes faste favntag med befolkningen, men Vivianes søster, Morgause (Joan Allen). Hendes magtliderlige rænkespil har alvorlige følger, og Avalons fremtid bliver hurtig truet som følge af hendes gerninger.

Bogen selvfølgelig bedre
I modsætning til Marion Zimmer Bradleys feministiske klassiker er Tågerne omkring Avalon ikke det fascinerende indblik i sammenstødet mellem to religioner, gennemsyret af fantasyelementer og legendeberetning. Således fylder troldmanden Merlin (Michael Byrne) ikke meget i filmen, det legendariske sværd Excalibur bliver kun flygtigt berørt og de store slag bliver pumpet op til Braveheart-niveau. Det er ofte forudsigeligt og en anelse for pædagogisk, men skuespillet fra især Julianna Margulies (bedre kendte fra TV-serien Skadestuen), Anjelica Huston og Joan Allen redder forestillingen. Selv trods den amerikaniserede tv-stil, hvor man har prøvet at kombinere fortællingens elementer med ’cliffhanger’-øjeblikke for at lokke annoncører til, er Tågerne omkring Avalon udholdelig, når musikken og kostumerne gennemgående er stemningsskabende. Bradley-fans vil sikkert blive voldsomt irriteret over filmens fokus på Margause, og Arthur-eksperter vil sikkert hidse sig op over det grovkornede forhold til sagnfigurens historie – men dem, der ikke har stiftet bekendtskab med hverken Avalon eller Arthur før, vil finde en hæderlig fortalt historie i den flotte film.
 
DVD-vurdering
Tågerne omkring Avalon er en visuelt flot DVD-udgave, der næsten leverer et så krystalklart billede, at de CGI-effekter, der optræder i filmen, virker lidt for åbenlyse. Hvad der ikke er åbenlyst, er til gengæld manglen på de danske undertekster, som åbenbart ikke har kunnet finde plads på udgivelsen. Jeg ledte ihvertfald ihærdigt, uden held, så hvis de er der - som coveret da også lover, så har interfacet til gengæld et stort problem i at formilde indholdet. Norsk, svensk og engelsk for hørehæmmede kan måske gå an, men det ville nu være rart, hvis Sandrew Metronome havde fulgt den gængse standard.
Ekstramaterialet er sparsomt og tæller kun et fotogalleri og et par slettede scener, hvor kun en kort tekstintro fortæller, hvorfor de blev skåret væk. Ellers er der ikke meget mere, så man skal udelukkende koncentrere sig om det visuelle, hvis man vil købe denne skive.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (4 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jytte Petersen
19-4-2008 15:23
Hvem kan give et link til snitmønster der ligner Morgoises grønne "middelalderkjole" og et link til butik der sælger batikfarvet stof i blå-grønne nuancer?
jytte777@sol.dk

Jytte Petersen
16-3-2008 10:42
an: grøn kjole skriv til jytte777@sol.dk -jeg vil nemlig gerne lave en "kopikjole" til mit bryllup-:) :) :)

Jytte Petersen
16-3-2008 10:40
Hvem ved hvor jeg kan finde et billed af den grønne kjole som "den onde rødhårede søster" har på i filmen?

Emma
3-2-2007 15:01
I har fuldstændig glemt selve forfatteren til bøgerne bag filmen.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket kælenavn bruger agent Mansley ikke om Hogarth i Drengen og jernkæmpen?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google