CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Robocop 2

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1990

Manuskript:
Frank Miller, Walon Green

Producere:
Jon Davison

Fotograf:
Mark Irwin

Klipper:
Armen Minasian
Lee Smith
Deborah Zeitman

Komponist:
Leonard Rosenman

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(15 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
16-06-14:
RoboCop
01-01-09:
The Spirit
24-04-02:
Danger Zone
05-03-02:
Manhunter
29-01-02:
Robocop 3
29-01-02:
RoboCop [1987]
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 WideScreen, 1,85-1

Lyd:
Dolby Surround

Ekstra materiale:
Trailer
Robocop 2

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action, Krimi
Varighed:112 minutter
Instruktør:Irvin Kershner
 
Anmeldelsesdato:29-01-2002
Medvirkende:Som:
Peter WellerRoboCop
Mario MachadoCasey Wong
Leeza GibbonsJess Perkins
John DoolittleSchenk
Tom NoonanCain
Mark RolstonStef
Se komplet creditliste her

Kampen mod Nuke
 
Bemærk: Denne version kan kun købes i Robocop Trilogy, som også indeholder RoboCop og Robocop 3.

En succes som RoboCop måtte naturligvis give liv til en fortsættelse, og produktionen af Robocop 2 blev sat hurtigt i gang. Peter Weller blev overtalt til at gentage rollen som cyborgen, der skal rydde op i Detroit, selv om han havde haft en forfærdelig tid under optagelserne til den første film. Til at instruere hentede man veteranen Irvin Kershner; en solid håndværker fra Hollywoods sci-fi-afdeling, der er bedst kendt for at lave The Empire Strikes Back, den 2. og i manges øjne bedste af de foreløbig fire Star Wars-film.

Universet udvikler sig
Robocop 2 er blevet et underligt blandingsprodukt af gode og dårlige sider. Det bedste er den konsekvens, hvormed man fortsætter baggrundshistorien om OCP, der i 1’eren havde overtaget driften af politiet i Detroit. Man kunne have sluppet universet helt og sendt RoboCop på missioner andre steder i Verden – men vi bliver blandt stålværker og mudderpytter i et Detroit på vej ned i afgrunden.
En af 1’erens helt store styrker var, at RoboCop – helten – var produceret af og ansat hos skurken, OCP. Han var egentlig blot et af deres redskaber, og konflikten mellem ond og god blev derfor flyttet helt ind i gangene på de øverste etager hos OCP. Nu er OCP den entydige skurk, og der gøres ingen forsøg på at nuancere deres handlinger. Forfattere og instruktør har sat kursen direkte mod det simple tegneserieland – og det er knapt så sjovt.

Detroit på spanden
Sagen er den, at bystyret i Detroit har skrevet under på en kontrakt med OCP, der giver det store selskab fuld ejendomsret over byen, hvis den ikke kan finde ud af at drive sig selv. Da OCP sidder på politiet, er vejen til den endegyldige privatisering af Detroit lige for. Giv politiet så dårlige arbejdsforhold, at de automatisk går i strejke – og så skal kriminaliteten nok hurtigt få bugt med den desperate borgmester (Willard E. Pugh i ganske rædselsfuldt overspil) og hans styre.

Just Say Nuke!
Sådan er situationen, da vi kommer ind i historien. OCP venter stille og roligt på, at Detroit bukker under, for nok kan RoboCop klare en del ærter, men en hel by er alligevel i overkanten. Samtidig går de og forbereder en ordentlig politistyrke til den dag, hvor byen bliver deres – og en ung, kvindelig forsker får overbevist ledelsen om, at RoboCop er forældet. Hun vil konstruere en robot, der er 100% loyal overfor OCP ved at gøre den afhængig af dem. Derfor er det ganske passende, at et nyt designer-stof, Nuke, er kommet på gaden – vanedannende som en bredbåndsforbindelse og hele produktionen samlet hos en mand, Cain. Tom Noonan, der har psykopatien stikkende ud af sine øjne, er lurende ondskabsfuld som denne narkobaron, der betragter sig selv som lidt af en Gud i Detroit. Og hurtigt samler filmens spor sig da også om, at han på et tidspunkt skal dø og puttes ind i den robot, som OCP går og fifler med. Dermed skulle fremtiden være sikret med en Nuke-afhængig RoboCop 2 på gaden – men ingen har tilsyneladende tænkt på, at Alex Murphy stadig vandrer rundt.

Hvor er RoboCop?
Et af 2’erens væsentligste problemer er, at det handler for lidt om helten. Fortsættelser til superhelte-film lider traditionelt altid under den svaghed, at man har fået hele den spændende historie fortalt i 1’eren om, hvordan helten fik sine kræfter og sin trang til at hævne, være retfærdig eller hvad det nu end er, der driver ham. Robocop 2 plumper præcis i denne fælde ved at lade helten være den skinnende ridder, som vandrer mekanisk rundt i byen og skyder skurke. Først i det afsluttende opgør med Cain begynder vi at se noget til ham – men det er for lidt og for simpelt.

Små detaljer
Til gengæld er skurkens lejr mere farverig. Især den lille knægt, spillet af Gabriel Damon, som styrer Nuke-biksen med hård og ubarmhjertig hånd, er et spændende indslag, fordi man begynder at ane en kommentar omkring børns forhold til vold. Den ekstreme vold fra 1’eren er egentlig ført med over, men den syner bare af mindre i de nye omgivelser. Dels fordi fotografen Mark Irwin har valgt at pumpe filmen et niveau op. Nu har vi imponerende store totalbilleder af RoboCop og hans heltegerninger, alle flader skinner og stråler – og man mangler egentlig bare taleboblerne for at være helt i tegneserieland – og så virker et par blodige skudhuller eller en hjerneoperation knapt så brutalt.

Børnevenlig uden at være det
Og der har man Robocop 2s problem i en nøddeskal. Ved at føre historien helt ind i tegneseriens afvæbnende univers, så mister man det bid og den nerve, som Verhoevens film havde. Nu er det blot habil actionunderholdning med lidt for meget skurk, lidt for lidt helt – og lidt for irriterende og kluntede stop-motion optagelser i den lange, lange finale, som selvfølgelig ender med sejr til helten, selv om det ikke føles helt fortjent.
 
DVD-vurdering
Der er desværre kun en original trailer på denne DVD. Man kunne ellers godt have håbet på lidt mere.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad refererer navnet 'Mifune' til i Søren Kragh-Jacobsens Mifunes sidste sang?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google