CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
State and Main

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2000

Manuskript:
David Mamet

Producere:
Sarah Green

Fotograf:
Oliver Stapleton

Klipper:
Barbara Tulliver

Komponist:
Theodore Shapiro

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(19 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
06-03-03:
Mamet og Macy samarbejder igen
11-12-02:
Baldwin i hovedrolle?
31-10-02:
Baldwin som Stillers chef
04-02-02:
Flere genindspilninger
 
Anmeldelser:
06-12-06:
Edmond
05-06-06:
The Family Stone
24-11-04:
The Cooler
17-11-04:
Spartan
25-04-03:
25th Hour
01-04-03:
Door to Door
06-08-02:
Kuppet
11-02-02:
Kunsten at trække sig tilbage som lejemorder
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Ukendt

Lyd:
Ukendt

Ekstra materiale:
Ukendt
State and Main

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Komedie
Varighed:104 minutter
Instruktør:David Mamet
 
Anmeldelsesdato:08-01-2002
Medvirkende:Som:
Alec BaldwinBob Barrenger
Charles DurningMayor George Bailey
Philip Seymour HoffmanJoseph Turner White
William H. MacyWalt Price
Sarah Jessica ParkerClaire Wellesley
David PaymerMarty Rossen
Se komplet creditliste her

Kaos ved den gamle mølle
 
David Mamet er en af Hollywoods mere interessante manuskriptforfattere. Han trækker sjældent udsolgte huse, og hans største publikumssucces har med garanti været hans begrænsede indsats på manuskriptsiden til Ridley Scotts Hannibal. Men dem, der her til lands har opsøgt hans film på video og har stiftet bekendtskab med så forskellige titler som The Spanish Prisoner, The Winslow Boy og Sælger til salg, ved, at Mamet kan skrive både skarpt og vittigt på én gang.

Filmbranchen under luppen
Flere gange har han valgt selv at instruere sine manuskripter, ganske som det også er tilfældet med State and Main - en Mamet-film i den lettere afdeling. En mild udgave af de kritiske angreb mod Hollywood som bl.a. Robert Altman også har leveret med filmen The Player. Et produktionshold ankommer til den lille by Waterford, Vermont og skal have optaget et historisk kærlighedsdrama med Bob Barrenger i hovedrollen – en af USA's mest populære skuespillere. Waterford er valgt, fordi byens turistbrochurer reklamerer med en gammel vandmølle – en helt central location i filmen The Old Mill.

Katastroferne begynder
Først ankommer instruktøren Walt Price sammen med sine assistenter, men snart efter dukker forfatteren Joseph Turner White og producenten Marty Rossen også op. Mens Waterfords indbyggere skeptiske og nysgerrige betragter filmholdets ankomst, går den frygtelige sandhed op for Walt Price – byens vandmølle brændte 30 år tidligere, og manuskriptet står overfor en større omskrivning. Men den slags er svært, når forfatterens lykke-skrivemaskine er forsvundet, når stjerneskuespillerne pludselig får bekymringer over de annoncerede nøgenscener og en forsmået advokat overbeviser borgmesteren om, at Waterford måske er ved at blive udnyttet.

Forfatteren i centrum
Mamet har opbygget sin film med et væld af personer, men det bliver aldrig ægte Altman’sk, hvor de optræder på lige vilkår. William H. Macys under- og velspillede instruktør og forfatterens tragiske skæbne i Phillip Seymour Hoffmans altid sikre hænder træder i forgrunden, og de andre reduceres til fyldige bipersoner. Forfatteren White møder på sin indkøbstur efter en erstatning for den forsvundne skrivemaskine den søde boghandler Ann Black, der også arbejder intensivt med byens amatørteater. Hun kender White fra nogle af hans tidligere arbejder, og på sin egen afdæmpede måde bliver hun en stor støtte for ham. Denne spirende romance – spundet op på hans kejtede kamp mod egne hæmninger og hendes indtagende og forstående øjne – bliver filmens rolige kerne, der står i kontrast til den ellers højenergiske og lidt hysteriske stemning omkring selve filmholdets problemer med at komme i gang. Den drives især af filmens rapkæftede og livstrætte producent og hans sam- og modarbejde med instruktøren Price.

Unge piger og bilulykker
I den mindre vellykkede afdeling er superstjernen Bob Barrengers fascination af purunge piger og hans kamp med den unge servitrice, Carla, der render rundt med en aspirerende starfucker gemt i maven. Da han kører galt med Carla i bilen, er skandalen lige rundt om hjørnet, og pludselig bliver White, den uskyldige forfatter, anklagerens vigtigste kort, da han som det eneste øjenvidne til ulykken, kan bliver udslaget i den ene del af Waterfords kamp for at få filmholdet smidt på byporten.

Gode skuespillere i lette omgivelser
Stilen er farce, men den holdes ikke entydigt gennem hele filmen. Mamets manuskript er præget af en del virkelig velplacerede replikker, der ofte føles som ret personlige kommentarer fra instruktøren, men tonen bliver aldrig ondskabsfuld eller direkte anklagende. Netop valget af farcen som filmens stil tager brodden af de værste figurer, som f.eks. David Paymers gennemført diabolske udgave af en producent. Den romantiske sidehistorie med Phillip Seymour Hoffman og Mamets kone, Rebecca Pidgeon, falder lidt udenfor, men reddes i land af filmens to suverænt bedste præstationer. State and Main eksisterer primært som en sjov lille anekdote, og når den slags er tilstrækkeligt velskrevne og velspillede, er de så ganske velkomne.
 
DVD-vurdering
Vurdering af ekstramaterialet har ikke været mulig, da distributøren pt. ikke har stillet anmelderkopi til rådighed.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem debuterede som instruktør i 1978 med ungdomsfilmen Vil du se min smukke navle??
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google