CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Tootsie

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1982

Manuskript:
Larry Gelbart, Murray Schisgal

Producere:
Sydney Pollack
Dick Richards

Fotograf:
Owen Roizman

Klipper:
Fredric Steinkamp
William Steinkamp

Komponist:
Dave Grusin

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(17 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
16-11-05:
Skrappe drenge i Kung Fu Panda
24-11-04:
Hoffman i bil-krig
25-02-04:
Jesper Christensen spiller med Kidman
29-05-03:
Murray som Garfield
18-11-02:
Burtons drømme-cast
07-06-01:
Hoffman's instruktørdebut
 
Anmeldelser:
08-06-05:
Meet the Fockers
27-06-03:
Confidence
26-06-01:
Fagre voksne verden
09-05-01:
Charlie's Angels
27-11-00:
Midnight Cowboy
16-08-00:
Jeanne D'Arc
13-06-00:
Wag the Dog
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic WideScreen, 2.35-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailere og filmografier
Tootsie

Anmeldt af:Nikolaj Asschenfeldt Vandrup
Genre:Komedie, Romantik
Varighed:111 minutter
Instruktør:Sydney Pollack
 
Anmeldelsesdato:16-01-2002
Medvirkende:Som:
Dustin HoffmanMichael Dorsey/Dorothy
Jessica LangeJulie Nichols
Dabney ColemanRon
Charles DurningLes Nichols
Bill MurrayJeff Slater
Teri GarrSandy Lester
Se komplet creditliste her

Klassisk underholdning fra 80’erne.
 
De fleste film-interesserede har sikkert hørt om Michael Dorsey/Dorothy Michaels før. Hvis ikke der er en klokke, der ringer ved disse to navne, så kender de fleste i hvert fald filmen Tootsie, hvor Dustin Hoffman (Rain Man, Kramer vs. Kramer, Outbreak) lægger krop til de to ovenstående i en af de klassiske komedier fra 80’erne.

For de ikke-indviede
Michael Dorsey er skuespiller i New York og har været det længe, men har ikke ligefrem held med jobsøgningen. Først da hans agent, George (spillet af filmens instruktør Sidney Pollack), fortæller ham, at alle nægter at samarbejde med ham, indser Michael umuligheden i at få job...som mandlig skuespiller. Han møder op til prøve til en soap-opera og får den – vel at mærke en kvinderolle. Idéen med en mand i kvindetøj er afprøvet mange gange, for den yngre generation mest velkendt i Mrs. Doubtfire, men Tootsie står stadig som det absolutte højdepunkt i denne genre og også som et klassisk højdepunkt fra 80’ernes komedier, og det er fuldt ud fortjent.

Dustin – mand og kvinde.
Det er selvfølgelig altafgørende, at Dustin Hoffman leverer en pragtfuld indsats som mand og især som kvinde. Den midaldrende, let stramtandede og bestemte Dorothy Michaels bliver en rollemodel for mange kvinder via sin rolle som Emily Kimberley i soap-operaen ’Southwest General’ samtidig med, at Michael Dorsey kæmper for at holde mand for sig og kvinde for sig. Siger man Dustin Hoffman, siger man også uvilkårligt Tootsie, for hans præstation i dobbeltrollen er faktisk uforglemmelig. Hoffman kan ikke andet end begejstre.

De andre ansigter.
Michaels room-mate Jeff bliver spillet af altid fornøjelige Bill Murray (Ghostbusters, En ny dag truer), der let hovedrystende følger vennens kamp for at skaffe penge til Jeffs eget stykke. Teri Garr og Jessica Lange (der oprindelig blev kendt som scream-queen i King Kong) er de to kvinder i Tootsies liv – og de lever begge op til 80’ernes skønhedsideal, og selv om de ser lidt anakronistiske ud i dag, hvor i hvert fald frisuren ville have været anderledes, så er især Jessica Lange usædvanlig charmerende. På herresiden er der også bud efter Tootsie, hvor George Gaynes, som vi bedre kender som den afdankede chef for Politiskolen, er herlig som den ældre charmør og charlatan, der kun kan sine replikker fra cue-boardet, og som lægger an på en hvilken som helst kvinde i nærheden. Sidney Pollack yder værdigt modspil som Hoffmans agent, og så er det en fornøjelse at se Charles Durning (der har været med i langt over 100 film) lægge gevaldigt an på den søde Tootsie, lykkeligt uvidende om hendes hemmelighed.

Ånden fra 80’erne.
Stemningen af 80’erne er med hele vejen igennem filmen, og især lydsiden er tidstypisk med tydelig syntheziser i titelsangen. Frisuren sidder som den gjorde, og alt ser egentlig rimelig lyst og lykkeligt ud, selv når der er kriser undervejs. Man får en fornemmelse af, at en komedie egentlig ikke behøver at være så dybsindig, men bare kan nydes. I tilgift får man alligevel gennem en række situationer sat et oplagt fokus på især kønsdiskriminationen uden på nogen måde at virke prædikende eller bastant. Slutninger har det med at være sukkersøde, især hvis produktet stammer fra Hollywood, men selv om Tootsie ikke slipper uden om at skulle afsluttes ’nysseligt’, så gør filmen det med en evne til at undgå de rigtig klæbrige scener, der er absolut beundringsværdigt.
Ingen tager skade af at se Tootsie mere end én gang. Vi kan kun sige velkommen igen.
 
DVD-vurdering
Udgivelserne af gamle DVD’er er en fornøjelse, fordi det giver mulighed for at gense klassikerne i bedre billed- og lydformat. Men muligheden for at udnytte pladsen til lidt ekstramaterialet udnyttes alt for sjældent. Tootsie er ingen undtagelse – tre trailere og fire korte skuespillerbiografier, der iøvrigt hverken er informerende eller interessante. Det er hvad man bliver spist af med, og det modsvarer desværre på ingen måde filmens niveau.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jenny
2-4-2014 03:10
Here are some I made up:Einstein told Chuck Norris his round house kick could not break the speed of light. Chuck Norris rebuttal by round house kknciig him from the Future.Chuck Norris doesn't believe in surgery, he believes in rounds house kicks to the face.Satellite images of Chuck Norris started the war in Iraq.Tiger Woods imitates his swing after Chuck Norris' round house kick.Chuck Norris walks on water because the water is scared of Chuck Norris.Chuck Norris killed a shark when he told it to not breath.When a man farts, the fart scurries back into the man and the man explodes because Chuck Norris doesn't like stink.

michaelw
5-10-2007 22:10
En klassisk film fra de glade 80er om en arbejdsløs skuespiller Dustin hoffman som klæder sig ud som dame for at få et arbejde.

En rigtig sød historie som havde mere gennemslagskraft da jeg så den første gang, men stadig en sjov og finrlig historie med gode præstationer af Hoffman og lange.
fem stjerner.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film har Marissa Tomei IKKE spillet med i?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google