CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Produktionsland:
USA, UK

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Steven Kloves efter roman af J.K. Rowling

Producere:
David Heyman

Fotograf:
John Seale

Klipper:
Richard Francis-Bruce

Komponist:
John Williams

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(939 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
17-03-08:
Sidste Harry Potter-film i 2 dele
19-11-04:
Instruktør til femte Harry Potter film fundet
07-10-03:
Emma Thompson som Prof. Trelawny
16-06-03:
Radcliffe bliver som Potter
24-02-03:
Dumbledore fundet
18-11-02:
Harry Potters magiske weekend
12-11-02:
Harry – en kvindetrøster?
30-10-02:
Lee som Dumbledore?
26-10-02:
Richard Harris død
27-08-02:
Verdens bedste soundtrack
22-07-02:
Harry Potters nye instruktør
09-07-02:
Falsk troldmand
12-06-02:
Saturn Awards 2002
04-06-02:
Branagh instruerer Harry Potter 3?
27-05-02:
Mexicansk instruktør på Harry Potter 3
04-04-02:
Sherlock Holmes vender tilbage
13-02-02:
Harry Potter tjener kassen
04-02-02:
Black Hawk Down for 3. gang
11-01-02:
Peter Jackson hædret
07-01-02:
Scary Wizard
05-01-02:
Potter på stoffer
03-01-02:
Harry Potter-modstand breder sig
29-12-01:
Ringenes herre blander sig i den danske jul
29-12-01:
Potter-kamp om engelsk tog
27-12-01:
Julens Box Office
03-12-01:
Harry Potter topper stadig
26-11-01:
Harry Potters magiske 2. weekend
29-10-01:
Branagh i Potter
19-10-01:
Hugh Grant dropper Harry Potter for Sandra Bullock
26-09-01:
Britisk strejke rammer Bond og Potter
03-04-01:
Harry Potter fortsætter
 
Anmeldelser:
31-03-17:
Fantastiske skabninger... og hvor de findes
17-11-16:
Fantastiske skabninger... og hvor de findes
16-11-11:
Harry Potter og dødsregalierne - del 2
18-04-11:
Harry Potter og dødsregalierne - del 1
17-07-09:
Harry Potter og Halvblodsprinsen
11-12-07:
Harry Potter og Fønixordenen
20-04-06:
Harry Potter og flammernes pokal
23-11-04:
Harry Potter og fangen fra Azkaban
11-04-03:
Harry Potter og hemmelighedernes kammer
23-07-02:
From Hell
 
Artikler:
20-11-02:
Vejen til Hemmelighedernes Kammer
15-11-01:
Eventyrlige bøger – nu på film
 

Læs også...
I temaet Harry Potter og flammernes pokal:
 
Harry Potter og flammernes pokal
Harry Potter og fangen fra Azkaban
Harry Potter og hemmelighedernes kammer
Trailers til Narnia og Harry Potter 4
Instruktør til femte Harry Potter film fundet
Ny forfatter til Harry Potter

DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 2,35:1

Lyd:
Dolby Surround 5.1 EX

Ekstra materiale:
Disc 1: Trailere, Skuespilleroversigt, Se filmen med dansk tale.
Disc 2: Interaktiv guidet tour på Hogwarts, 'Bag-om'-filmen-program ca. 15 minutter, Sorteringshat, Interaktive locations, Diagonalstræde, Klasseværelser, Skjult rum, Biblioteket, Hogwarts.
DVD-rom: Saml på troldmands-byttekort, Bliv fordelt af Fordelingshatten, Download screensavere og erindringskugle, Modtag ugle-e-mails, Link til hjemmesiden.
Harry Potter og de vises sten

Anmeldt af:Nikolaj Asschenfeldt Vandrup
Genre:Adventure
Varighed:148 minutter
Instruktør:Chris Columbus
 
Anmeldelsesdato:14-05-2002
Medvirkende:Som:
Daniel RadcliffeHarry Potter
Rupert GrintRonald Weasley
Emma WatsonHermione Granger
Richard HarrisAlbus Dumbledore
Maggie SmithProf. Minerva McGonagall
Alan RickmanProf. Severus Snape
Se komplet creditliste her

En eventyrlig god film
 
Så er det endelig blevet tid til, at Harry Potter-universet slippes løs i filmens verden. Der har været mange store forventninger til denne første film i rækken, instrueret af Chris Columbus, der især er kendt for succes’er som Alene Hjemme-filmene og Mrs. Doubtfire, og det kan med det samme slås fast, at alle bekymringer gøres til skamme, og forventningerne til den første filmatisering bliver indfriet til fulde.

For de uindviede
For snart fem år siden skrev en britisk kvinde, Joanna K. Rowling, en historie om drengen Harry Potter, der viste sig at være troldmand. Og nu efter de 4 af 7 planlagte bøger er samme Rowling en af de bedst tjenende forfattere og Harry Potter på alles læber. Men hvem er denne person, vi først stifter bekendtskab med i Harry Potter og de vises sten?
Første gang vi møder Harry er han 10 år gammel og bor hos sin rædsomme onkel og tante og deres over-forkælede søn, men på sin 11-års fødselsdag begynder Harry pludselig at få breve, som onklen og tanten ikke vil lade ham åbne. Men forsøgene på at holde sandheden fra Harry er forgæves. Harry Potter er en troldmand og ikke en hvilken som helst troldmand.

Hogwarts og alle de andre steder
Da Harry var 1 år gammel dræbte Voldemort, den ondeste troldmand længe, Harrys forældre, men da moderen ofrede sig for Harry, kunne Voldemorts magi pludselig ikke røre ham. Harry blev den første, der overlevede Voldemorts angreb og dermed en helt i hele den troldmandsverden han nu introduceres til sammen med læseren eller seeren. Troldmandsverdenen eksisterer parallelt med vores verden, men er skjult for de såkaldte Mugglere (ikke-magikere) og der er skolegang, venskaber, nye fag, fjendskaber, sure og glade troldmænd, onde og gode troldmænd og et kæmpe univers at tage fat på. Alt sammen med base i Harrys skolegang på troldmandsskolen Hogwarts, hvor han starter på første-året i Harry Potter og de vises sten.

Det perfekte team
Allerede da rollelisten blev kendt, begyndte mange fans rundt om at fryde sig. Richard Harris, Maggie Smith, Alan Rickman, Julie Walters, John Hurt, John Cleese, Ian Hart, Robbie Coltrane m. fl. er en perlerække af navne til at spille de vigtige biroller. Men først til de vigtigste, som udover Harry selv er de to virkelig gode venner, han får på Hogwarts, Ron og Hermione. Rupert Grint og Emma Watson er præcis som de skal være, og især Emma Watson som den irriterende-korrekte Hermione passer lige til forestillingerne om en Hermione. I hovedrollen som Harry Potter er Daniel Radcliffe (David Copperfield) den helt rigtige Harry med den rette blanding af modighed, forbløffelse, begavelse og forundring.

Alle de andre roller
I denne historie er det især Robbie Coltrane (GoldenEye, Flash Gordon), der har fået en vigtig rolle som den kæmpestore Hagrid – skolens nøglebærer og den, der modtager Hogwarts førsteårselever. Hagrid har desuden en fantastisk evne til at snakke over sig lige meget, hvor lidt han siger, men Coltrane formår at give figuren det menneskelige aspekt, som han også besidder i bøgerne. Dog virker det i enkelte tilfælde som om Hagrid bliver for meget comic side-kick. Richard Harris er skolens overhoved, Albus Dumbledore, dækket bag et meter-langt hvidt skæg, der ikke levner tvivl om, at dette er en magiker. Harris leverer en udmærket præstation, men har ligesom John Cleese og især Julie Walters ikke meget plads på lærredet.
De to væsentligste andre biroller er Maggie Smith som stedets vicerektor, McGonagall, og herlige Alan Rickman (Die Hard, Robin Hood - den fredløse) som underviseren Severus Snape. Smith leverer den kolde, distancerede og alligevel menneskelige McGonagall, mens Rickman er det absolut oplagte valg til rollen som Snape, en slesk og mystisk underviser med meget lidt respekt for Harry, og Rickman leverer en fuldendt præstation som Snape.

Fra bog til film
Columbus leverer en visualisering af Potter-universet, ikke en fortolkning, og det er præcis det, de ægte fans ønsker sig. De yngste læsere af bøgerne vil måske føle, at Columbus, godt hjulpet af John Williams rammende musik, gør universet en smule mere dystert end nødvendigt, men med tanke på historiens udvikling i de kommende bøger er det et klogt valg at tage, så den tiltagende mørke undertone ikke vil virke alt for pludselig og påtaget. Fans med klæbehjerne skal dog være forberedt på, at skiftet fra bog til film naturligvis koster en scene eller to - og især under den dramatiske slutsekvens i Hogwarts korridorer gælder det om at fokusere på eventyret på lærredet og glemme alt om bogen.

Den lange spilletid
Spilletiden på 2½ time virker slet ikke så lang, som den ser ud på papiret. Så godt som hvert minut af filmen har sin fulde berettigelse. Selv scener som på kort sigt lader til at kunne undværes er i virkeligheden af stor betydning i forhold til kommende film i serien, og de må hellere komme med her, hvor de retteligt hører hjemme end at vi skal udsættes for et hav af flashbacks i de kommende film.

Et sikkert hit
Harry Potter og de vises sten er allerede blevet én af de bedst sælgende film nogensinde, og kontrakten på efterfølgerne er allerede skrevet med de tre børneskuespillere. Harry Potter er vor tids bud på en ny eventyrlig fortælling a la Star Wars. Der er et fremmed univers der skal udforskes, der er den evigt-gyldige kamp mellem godt og ondt, den lille dreng, der viser sig at være langt mere betydningsfuld end han selv anede, og ikke mindst en fortælleglæde både hos Rowling, men også i Columbus’ magiske filmatisering. Vi glæder os både til den femte bog, men i endnu højere grad til anden film i rækken om Harry Potter.

På venlig opfordring fra filmselskabet og forfatteren bringes:
© 2002 Warner Home Video. © 2001 Warner Bros. Harry Potter Publishing Rights

© J.K. Rowling. HARRY POTTER, characters, names and related indicia are
trademarks of and © Warner Bros. All rights reserved. Courtesy of Warner
Home video.
 
DVD-vurdering
Harry Potter-DVD’en er en udgivelse alle fans har ventet på lige siden biografpremieren, for filmens niveau var højt og tilfredsstillede fanskaren. Nu er spørgsmålet så, om DVD’en lever op til forhåbningerne.
Det er på mange måder en lidt anderledes DVD, med fordele og ulemper. Selve indpakningen er langt over normal standard, og i det hele taget er der tale om et produkt præget af gennemført kvalitet. På den almindelige DVD er der næsten kun plads til selve filmen, det eneste ekstramateriale er trailere og en overraskende uinformativ skuespilleroversigt.

Men skuffelsen fortager sig, når man sætter den anden DVD i. Harry Potter-fans findes i alle aldre, og den interaktive DVD henvender sig især til den lidt yngre målgruppe, men alle fans kan leve sig ind i at være tilstede på Hogwarts.
Gennem en række valg får man mulighed for at udforske Diagonalstræde, rende rundt på Hogwarts, 'deltage' i undervisning, og med lidt nysgerrighed muligheden for at skulle igennem korridoren på tredje sal, og det er ikke alt, der er lige nemt. Interaktiviteten blegner lidt sine steder. På den guidede tur på Hogwarts kan man selv styre hvilken side man vil dreje til, hvilket giver bedre muligheder for at se eventuelle detaljer inden man fortsætter, men her virker det interaktive koncept forstyrrende i forhold til en rundvisning uden interaktivitet. Men de yngre fans vil nok værdsætte muligheden for selv at bestemme tempoet.

De forskellige opgaver sørger dog for, at der er underholdning til et stykke tid, hvis ikke man har sin Potter-viden helt i orden, og det er absolut positivt, at man lefler lidt for fansene. Men det skal også siges, at har man først løst opgaverne (som med ægte fan-viden har en overskuelig sværhedsgrad) løser man dem næppe mange gange igen.
Til sidst skal det nævnes, at ekstramaterialet desværre kun er med engelsk tale, men velartikuleret og letforståeligt. Til gengæld er der til selve filmen mulighed for at få dansk (eller norsk) tale. Det fortjener virkelig ros, og versioneringen er rimeligt velfungerende.

DVD-ROM-delen er mere legesyg, hvor der er mulighed med en ordentlig mikrofon til computeren at tale til sin DVD og dermed styre rejserne rundt i Potter-universet. Meget er det computerbaserede ekstramateriale er dog lige tyndbenet nok, men på den anden side vil det være dumt at gøre den del for tung.

Samlet set er DVD’en en rigtig god førstegangsoplevelse, men effekten vil nok aftage lidt på længere sigt, og de yngre fans vil nok få mest glæde ud af den.. Men stor ros for den lækre produktion og for at give os muligheden for at se filmen på dansk.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (32 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
KP
6-10-2010 09:25
skide god film

anas
21-11-2009 16:18
den er fuking kædligt

gry
20-5-2009 18:07
jo totalt sammen med mary-kat og ashley bøgerne

bar' mig!
4-3-2009 16:17
harry potter bøgerne er de bedste bøger i verden ikk s*******

Louise Lykke
16-1-2009 22:01
verdens bedste film og bøger. Intet under at J.K.Rowling har tjent så mange penge på bøgerne


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Efter hans død dukkede der ikke mindre end 12 efterlignere op i Hong Kong-film – heriblandt Bruce Rhe, Bruce Leong, Bruce Le, Conan Lee, Dragon Lee, Rocky Lee, Bronson Lee, Tarzen Lee og Bluce Ree. Men hvad var legendens navn?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google