CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Fourth Angel

Produktionsland:
Canada/England

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Allan Scott [II] efter romanen Angel af Robin Hunter [II]

Producere:
Allan Scott [II]

Fotograf:
Mike Molloy

Klipper:
Nick Rotundo

Komponist:
Paul Zaza

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(9 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
12-03-03:
Warning: Parental Advisory
28-10-02:
Under sandet [Ozon]
12-04-02:
Panic Room
05-04-02:
The Time Machine
06-02-02:
Dungeons & Dragons
28-08-01:
Battlefield Earth
05-09-00:
Ghost Dog
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.78:1 Anamorphic

Lyd:
Dolby Surround

Ekstra materiale:
Trailers, biografier, interviews.
Sort hævn

Anmeldt af:Karsten Christian-Laursen
Genre:Thriller/drama
Varighed:92 minutter
Instruktør:John Irvin [I]
 
Anmeldelsesdato:21-05-2002
Medvirkende:Som:
Jeremy IronsJack Elgin
Forest WhitakerAgent Jules Bernard
Charlotte RamplingKate Stockton
Jason PriestleyDavidson
Ian McNeiceMi5 Officer

Familiefar ser rødt – hævnen er sort
 
John Irvin er en solid, engelsk håndværker, når det kommer til en omgang thrill, moraliseren og let drama, fabrikeret som Hollywoods b-generator gør bedst. En tv-serie-mand og spillefilmsinstruktør, der måske er bedst kendt for sin version af Frederik Forsyths Dogs of War fra 1980. Siden da har han dog haft store navne som Patrick Swayze (Next of a Kin), Harvey Keitel (City of Industry), John Hurt (Champions), Mia Farrow (Widows Peak) i sine hovedroller i alt fra romantiske dramaer til actionmættede krimier. Nu er turen kommet til Jeremy Irons og Forest Whitaker, der udgør duoen i thrilleren Sort Hævn (på engelsk det lidt mere retfærdiggørende og bibelske: The Fourth Angel). Det er der kommet en alt andet end overraskende onsdagsunderholdning ud af.

Din familie dør
Som nummer jeg-ved-ikke-hvad i rækken lægger vi ud med familieidyl og gang i karrieren. Jack Elgin (Jeremy Irons) er økonom og redaktør på et større dagblad i London. Han sendes til Indien på en historie, men efter en mellemlanding på Cypern overtager terrorister flyet, og Jack må se sin kone og to døtre dræbt. Den yngste søn overlever og så behøver man vel ikke at sige mere. Lad mændene komme til…

Hævnen er bitter
Jack er ikke blot sønderknust, han er eksploderende rasende. Terroristerne er på mystisk vis sluppet på fri fod, og da han henvender sig på den amerikanske ambassade, får han et navn stukket i hånden af CIA-manden Davidson, spillet af selveste Jason Priestley alias brormand Brandon fra 90210. Det leder ham på sporet, men bedst som man tror – med mindre man har læst titlen før man har lejet, selvfølgelig – at det trækker ud i komplicerede puslespil og journalistisk detektivarbejde griber Jack den første det bedste våben og begynder at meje terroristerne ned fra en ende af. I den anden ende – på politistationen – er FBI-agent Jules Bernard (Forest Whitaker) ankommet fra USA og så kan jagten begynde - fra begge sider.

Whitaker redder dagen
Lad os bare få det på plads med det samme. Alt er omtrent, som du tror, det var. Eller måske troede du troede. Eller havde en ide om, at du vidste. Men lad roligt plottet ligge, for drivværket er naturligvis Mr. Whitaker og Irons og deres lille indbyrdes fangeleg. Som et krydderi får Jack lidt sagkyndig birolle-hjælp af en tidligere kilde, der tilfældigvis også er kvinde og på samme alder som han selv – i øvrigt spillet af Charlotte Rampling, en casting, der skyder gråspurve med kanoner. Sort Hævns største fortjeneste er uden tvivl netop dens skuespillere og særligt Whitaker, som man efter min mening slet ikke kan give for meget skærmtid. Med et korpus og jakkesæt, der næsten ledte tankerne på Marlon Brando i The Score, er manden urkomisk og vidunderligt livgivende i genren - særligt når han under et møde med top-bosserne lægger sig til at tale med konen på mobiltelefonen under bordet.

Frikadelle-thriller
Ellers er der ikke meget tilbage at sige om Sort Hævn. Den leverer sin velsammenskruede vare til genrefans, mens vi andre korser os over den polerede pseudomorale, den lommepsykologiske overfladebehandling og de faste utroværdige begivenheder, såsom hvordan en familiefar og redaktør får den ’raske indskydelse’ at gribe en M-16 og udrydde 5 toptrænede terrorister uden et øjenblink eller snitsår. Men lad nu det ligge – og det samme kunne man roligt sige om denne let glemte og fordøjelige frikadelle-thriller. For lige meget hvor mange kendte ansigter, man sætter på sin plakat, er det en genre, hvor plottet skal være hovedingrediens. Jeg tror ligefrem et så konservativt forslag som at gense Harrison Ford som Flygtningen i stedet ville være på sin plads til både instruktør og tilskuer. Se, dér var opskriften på lige dele drama, spænding og intensitet i en velsmagende ret, man gerne sluger igen.
 
DVD-vurdering
Biografierne er som de plejer: de burde ikke ligge på en DVD-menu.
Interviewene er med Jeremy Irons, Forest Whitaker, John Irvin og manuskriptforfatter/producer Allan Scott [II]. De er alle korte og for det meste bestående af ligegyldigheder og sædvanligt, redundant rygklapperi til kollegaerne.

Derudover har man været så fræk at dele samme interviews yderligere op og kaldt dem features under hver sin titel: ’The Story, Eye for an Eye og …And so it was’. Det giver jo mulighed for at pynte lidt ekstra i boksen på bagsiden af coveret, mens indholdet er klichéer grænsende til det uudholdelige. Grænseoverskridende bliver det også, da Allan Scott [II] får lov at sige: ”Filmen er ikke blot en thriller. Den rummer elementer af både action, thriller og drama – så måske har vi opfundet en ny genre…” - Nu er du advaret.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken skuespiller er ikke med i både Smoke og Blue in the Face?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google