CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Slim Slam Slum

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Jorge Ballarin, Marcelino Ballarin baseret på tegneserie af Jorge Ballarin, Marcelino Ballarin

Producere:
Sohail Hassan
Thomas Stegler

Fotograf:
Kim Høgh Mikkelsen

Klipper:
Flemming Davidsen

Komponist:
Saqib Hassan
Kres [I]

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(204 stemmer)

Links
Slim Slam og Slums website

Læs også...
Nyheder:
10-01-03:
Årets Robert-nomineringer offentliggjort
11-01-01:
Dansk kulttegneserie filmatiseres
 
Anmeldelser:
04-06-03:
One Hell of a Christmas
02-04-03:
Ali G Indahouse
21-03-03:
De grønne slagtere
17-02-03:
Humørkort-stativ-sælgerens søn
02-07-02:
Polle Fiction
04-01-02:
Anja og Viktor
 

Læs også...
I temaet Året i glimt:
 
Premiereinterview: Lone Scherfig
Premiereinterview: Nils Malmros
Elsker dig for evigt
Premiereinterview: Morten Køhlert
Premiereinterview: Ole Bornedal, del 1
Kim Fupz Aakeson: En kreativ slagsbror, del 1
Små ulykker

Slim Slam Slum

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Komedie
Varighed:90 minutter
Instruktør:Jorge Ballarin
Marcelino Ballarin
 
Premieredato:30-08-2002
Medvirkende:Som:
Thure LindhardtSlim
Simon Jul JørgensenSlam
Tommy BredstedSlum
Gry BayDit
Tina KissowDat
Rebacca EgekvistDut
Se komplet creditliste her

Tre tegninger tager revanche
 
Breakdance, bøllehat, Playstation, hip hop, latinogroove, rumcigarer og tegneserier. Ja, ja læs bare videre: Det ER en anmeldelse af en dansk spillefilm! Filmen er den nyeste af slagsen og den første i umindelige tider, der har fødderne på gaden, fingeren på pulsen og yder en markant del af tidens danske ungdom nogen form for retfærdighed.

De tre tegninger bragt til live af Simon Jul Jørgensen, Thure Lindhardt og Tommy Bredsted.
Fra tegning til spillefilm
Man kunne måske frygte, at filmen, som er baseret på kulttegneserierne af samme navn, ville ende som et jævnt spin-off a la Polle Fiction. Heldigvis er det ikke tilfældet. Filmen fortsætter i ånden fra tegneserierne, og forholder sig i sit sprog i ligeså høj grad til virkeligheden som til forlægget.
Det starter så tidligt som klokken 8:14 et sted i Københavns berygtede Nordvestkvarter. Slim, Slam og Slum bliver vækket af en VVS-mand, der skal fikse deres overflydende lokum. Da VVS-manden bagefter tester, om der kan skylles rent igennem, føles det som lidt af en test for filmen i det hele taget. Allerede fra starten er vi up close som i tegneserieuniverset: Kendte situationer blæses op, de sjove detaljer rammes ind, og man fornemmer næsten taleboblen omkring nogle af replikkerne. Lokummet består testen, men i biografsalen skal der lige lidt tilvænning før det begynder at flyde.

En slags helte
Det er vistnok februar, i hvert fald er det for koldt til at tage på stranden, så de tre tegninger tager i svømmeren. Der møder de de tre eftertragtede, men kølige tøser Dit, Dat og Dut, som de naturligvis sværmer for som vokalerne i deres navne.
Slim, Slam og Slum er en slags helte, der på trods af facade og attituder også er enormt menneskelige. Da besøget af VVS-manden på det nærmeste ruinerer dem, og inkassoen efterfølgende afhenter deres forudsætning for at spille Playstation, beslutter de sig for at gøre noget ved deres trængte økonomiske situation. Som ofte i tegneseriernes fortættede fortællinger er det dog snarere eventyrlige tilfældigheder end hårdt arbejde, der sætter dagsordenen.

”Vi er up close som i tegneserieuniverset: Kendte situationer blæses op, de sjove detaljer rammes ind, og man fornemmer næsten taleboblen omkring nogle af replikkerne.”
Stået af rotteræset
Man får ikke meget at vide om deres fortid; alligevel står de tre gutter som repræsentanter for parcelhusgenerationen af unge, der aldrig har manglet noget, og netop derfor mangler noget – netop den generation, der kun er blevet skildret som plastik i for eksempel filmene om Anja og Viktor.
Miljøet er smart og omgivelserne en smule romantiske, men heldigvis bevarer filmen i bund og grund en sober tone, der nok ikke dykker langt under overfladen, men alligevel fastholder idealer om venskaber, ærlighed og retfærdighed.
Slim, Slam og Slum er stået af rotteræset og vil tjene deres penge på en meningsfuld måde. Det får de lov til, da de støder på den slicke Dahlgård, der er grundigt i gang med at score kassen i webindustrien. Sammen med vennen Verner, der er en nørd til både IT og musikprogrammering, kommer de således godt i gang med en tegneserie til nettet, der hurtigt opnår kultstatus.

Snublende sidehistorier
Sidehistorierne nærmest snubler over hinanden i løbet af filmen, og man skal ikke forvente sig meget mere end hurtig humor i skildringer af de utallige bipersoner. Det giver dog ganske god mening af skildre drengenes gode forhold til deres to naboer, Healer-Ulla og røverhistoriefortæller-sutten Bent, som de både hjælper og bliver hjulpet af i nødens stunder. Også Dit, Dat og Dut, der i starten er helt igennem karikerede efter drengenes hoveder, bliver til mennesker i løbet af filmen, og en form for trefoldig skildring af ungdommelig kærlighed omkring årtusindskiftet kommer på banen. Mere hip er dog historierne om den ’gangstrøse’ pladeproducer Søren Svinehund og Café Stødersten, hvor drengene tager endelig revanche efter at Dahlgård er stukket af til Thailand med alle pengene fra tegneserieeventyret.

Iver
Det er bestemt ikke alle plothuller, skæve scener og filmens til tider humpende flow, der kan undskyldes med den tilstræbte overførsel af tegneseriestilen. Man mærker, at der er stof nok til flere udgivelser, alligevel har man valgt at klemme det hele sammen i én. Man bliver kastet direkte ind i scenerne; der er fart på og langt fra alle detaljer, der bliver fulgt til dørs. Få gange savner man dog muligheden for selv at kunne bladre videre.
Glæden ved lave filmen er nået helt frem til lærredet. Det er befriende, men det giver også filmen et præg af at være lidt for ivrig og ukoncentreret.
I sidste ende fornemmer man dog, at netop iveren bag er en del af grunden til filmens succes. I hvert fald er det cirka umuligt, at forestille sig samme gejst og umiddelbarhed i en almindelig ’pæn’ dansk spillefilmsproduktion.

Nyskabelse nedefra
Det er befriende at mærke at nyskabelser inden for dansk film ikke altid behøver at komme oppefra, fra det tænkte og det kunstnerisk korrekte.
Med Slim Slam Slum har brødrene Jorge Ballarin og Marcelino Ballarin, der også stod bag forlæggene, skabt en ’nede på jorden’ og streetwise produktion, der taler om, til og med en generation af unge danskere, der oftest beskrives som forkælede, egocentriske og ofte småkriminelle dagdrivere, men som faktisk både har drømme, social bevidsthed og engagement, når arbejde kan forbindes med morskab – og hvorfor skulle det egentlig ikke kunne det?
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (10 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Østers
16-7-2011 18:12
Jeg tror at Alexander, hundedk og Vesters er enten Jorge Ballarin eller Marcellino Ballarin der skriver ind anonymt.


Alexander
8-8-2010 00:38
"Hvasså Dér Dahlgård?!"

Fuck SLIMSLAMSLUM er en High Voltage film!

mega impact! GIV OS EN 2'ER!!!

Henrik
15-8-2009 12:47
Jeg har set rigtig mange film, tro mig, men ingen så ringe som dette makværk. Sjusket skrevet, elendigt spillet, ubehjælpeligt filmet. Den får "Op på fars hat" og "Polle fiction" til at fremstå som filmkunst...

hundedk
7-6-2009 00:40
slim slam slum er nok verdens bedste film jeg har set den 1000 gange og den kan kunne blive bedre og bedre for hver gang man ser den :D

michaelw
17-8-2006 19:36
En film helt uden mening og sjæl en rigtig slum film som ikke kan anbefales.
en stjerne.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken Spike Lee-film har John Turturro ikke været med i?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google