CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Monsoon Wedding

Produktionsland:
Indien

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Sabrina Dhawan

Producere:
Caroline Baron
Mira Nair

Fotograf:
Declan Quinn

Klipper:
Allyson C. Johnson

Komponist:
Mychael Danna

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(73 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
25-05-05:
Mira Nair filmatiserer Pulitzer-vinder
08-03-05:
Filmkys afføder dødstrusler
03-12-04:
Mira Nair og gangsta-doktoren
09-09-04:
Nair filmatiserer indisk roman
01-09-04:
Mira Nair på Harry Potter 5?
14-07-04:
Fået nok af Bollywood
25-02-03:
Devdas storvinder ved den indiske Oscar
16-01-03:
Brand ødelægger indiske film
03-10-02:
Mira Nair giver en hånd til Afrika
15-04-02:
Bollywood-marathon løb med publikumsprisen
30-01-02:
Berlinale jury udpeget
21-01-02:
11 film om den 11. september
22-11-01:
Ny jurypræsident i Berlin
08-09-01:
Venedigs guldløve til indisk film
31-08-01:
'Festen' fra Indien overrumpler Venedig
 
Anmeldelser:
31-05-10:
Amelia
11-07-05:
Bombay Dreams
13-07-04:
Hysterical Blindnesss
04-12-02:
Mission Kashmir
21-08-01:
Italiensk for begyndere
 
Artikler:
15-09-01:
Indisk film
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9

Lyd:
Dolby Surround 2.0

Ekstra materiale:
Intet
Monsoon Wedding

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Drama, Romantik
Varighed:119 minutter
Instruktør:Mira Nair
 
Anmeldelsesdato:24-09-2002
Medvirkende:Som:
Naseeruddin ShahLalit Verma
Lillete DubeyPimmi Verma
Shefali ShettyRia Verma
Vijay RaazP.K.Dubey
Tilotama ShomeAlice
Vasundhara DasAditi Verma
Se komplet creditliste her

I Indien spiser de blomster
 
Selvom Indien er verdens største filmland med over 800 produktioner om året, er det ikke meget, vi ser til de klassiske farveeksploderende danse- og musikfilm herhjemme. Men i det seneste år har den kvindelige, indiske instruktør Mira Nair for alvor været i vælten på den internationale filmscene. Hun blev allerede anerkendt i 1988 på Cannes med sit næsten ulideligt barske gadebørnsportræt Salaam Bombay, og sidste år skulle hun igen være i centrum på Venedigs Filmfestival, da hun tog pusten fra de fleste af os med den rørende og livsbekræftende kærlighedsskildring af den nordindiske munjab-kultur i Monsoon Wedding, og på dette års netop afsluttede Berlinale var hun formand for den internationale jury. Nair har fuldt fortjent den stigende internationale opmærksomhed – nu kan vi også i Danmark se hvorfor.

De indiske napolitanere
Den farvestrålende blandings-kultur i Delhi, punjab-kulturen, er en mosaik af sprog, tradition og dot-com kultur - vestlig og østlig levevis. Folk starter en sætning på engelsk (med den velkendte Apu-accent, som vi kender den fra The Simpsons) og taler færdig på hindi. Midt i en lidelsesfuld, traditionel bryllupssang ringer en mobiltelefon. Midt i arrangerede ægteskaber forsvinder pigerne om natten. Nogle i jeans, andre i spraglede folkedragter af silke. I tv-shows diskuterer studerende og ældre indisk kultur udfra en demonstration af en pornofilms-dubber. Man drikker amerikansk whisky og spiser ris i karry på McDonalds. Mira Nair har selv beskrevet munjab-kulturen som Indiens svar på Italiens napolitanere. ”Vi lever, drikker og fester højt”.

Op til brylluppet
På ægte dogmevis starter vi in-media-res – midt i starten af fortællingen om kærligheden, som den ser ud fra flere vinkler, aldre og kulturer. Familien Verma er ved at arrangere bryllup ved deres rummelige landsted. Den unge datter Aditi skal giftes bort til en indisk ingeniør, der er bosat i USA. Familiemedlemmer fra nær og fjern strømmer til myretuen, der er under en slags kaotisk kontrol af familieoverhovedet Lalit. Ikke mindst skal han holde bryllupsarrangøren og ’event-maker’ P.K. Dubey i ørene, så han i sine dagdrømme om sit eget bryllup ikke spiser alle morgenfrueblomsterne, der udgør en stor del af den traditionelle, overdådige bryllupsudsmykning. Mens Lallit og konen Pimmi er tvunget til at se deres eget ægteskab i øjnene, når den sidste elskede datter forsvinder fra huset, frygter Aditi brylluppet på en helt anden måde. Hun har nemlig en halvblussende affære med tv-værten Vikram.

Kærlighedens højborg
Mens familiemedlemmer med hver deres station i livet – ikke mindst den romantiske – ankommer til huset og finder mere eller mindre sammen på kryds og tværs, forelsker den kikset-tjekkede P.K. Dubey sig hovedløst i familiens tjenestepige Alice. Men en uheldig begivenhed fjerner hendes tiltro til ham, og familien får vigtigere ting at tænke på, da den ugifte datter og forfatterspire Ria insinuerer, at en af de amerikanske onkler er lidt for glad for de mindste piger i familien.

Magi-bolde i luften
Der er mange bolde i luften, når Nair slipper kræfterne løs i, hvad der både er en luftig hyldest til en eksotisk kultur, der alligevel på så mange måder ligner vores egen, og et tæt karakterportræt, hvor man ikke skal ridse meget i overfladelakken før ligene i lasten dukker frem. Monsoon Weddings største fortjeneste er netop dens evne til at balancere mellem euforisk livsglæde, den romantiske søgen og de levende menneskeportrætter. Her skal man ganske vist ikke glemme den debuterende manuskriptforfatter Sabrina Dhawans grundige arbejde, der så fint dominerer ensemblefilmens kunst, men også instruktøren Nair formår at styre uden om den romantiske komedies klicheer og gør filmen til en på en gang klog og livsglad hilsen fra et sprudlende Indien. Det løfter filmen ud fra mængden af den populære genre, der ikke mindst herhjemme fik sin genfødsel med Italiensk for begyndere.

Melting-pot af dogmer og genrer
Det er nemlig ingen hemmelighed, at Monsoon Wedding låner fra Lone Scherfigs seneste internationale succes. Især stemningen i mødet mellem de lidt skæve eksistenser genkalder minder fra det kolde nord og dets dogmeæstetik. Kameraet er håndholdt og uroligt uden at blive insisterende og går så nydeligt i spænd med den både lette og tunge tematik, hvor sidstnævnte endnu engang leder tankerne på dogmedansk, nemlig Thomas Vinterbergs Festen . For der gemmer sig mere end ’kærlighed ved første bryllup’ i filmen, der på mere end én måde er en sammensat oplevelse. Det er nemlig ikke blot foran kameraet, at kærligheden sættes under kalejdoskopisk lys – bagved er instruktøren også helt bevidst om sin blandingsform. Skuespillerne er hentet blandt landets filmstjerner, TV-serier, amatører og nybegyndere. Genren peppes op med lån fra dramaet og dogmerne, stilen låner sporadisk af Bollywoods sangsekvenser, lydsporet blander jazz, pop og traditionelle indiske kærlighedsviser, og alt sammen koges det i den sorte gryde – Mira Nair sagde selv i Venedig , at det ligger ligetil i kulturen: ”Vi stjæler, låner og bidrager med vores eget lige så ubekymret, som vi lever”

Valg under kærlig behandling
Monsoon Wedding er en inderlig og hjertevarm hilsen fra en livsbekræftende egn på den anden side af jorden, hvis liv alligevel ligner vores egne så meget, og det er sikkert derfor, man synes blot at ytre en negativ detalje om den, vil være som at sætte sin leverpostejs-fedtede fingre på indisk silke. Dem, der har svært med det, der ligner feel-good-film og happy endings, vil måske kalde det en let omgang overklasse-romantik, men de vil snyde sig selv for flere pointer fra den eksistentielle grå-zone, der som i dagligdagen er skjult ganske elegant under de mange farver. For selvom filmen ved første øjekast ligner en simpel rejse i en kulturkarrusel - der for alvor får en til at føle sig som en tørvetrillende nordling - eller en ligeså letspiselig kærlighedsblomst som brylluppets orange morgenfruer, er der mere at komme efter på skattens kistebund. Når afgørelsens time indtræffer, er det nemlig i lige så høj grad livets basale eksistentielle valg, som de romantiske, der kommer under kærlig behandling i Nairs vellykkede energibombe, man nærmest ikke kan anbefale for meget.
 
DVD-vurdering
Tja - køb filmen for filmen og ikke esktramaterialet. Der er nemlig overhovedet ingenting.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Justice
25-10-2011 12:53
Always the best content from these podrigious writers.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Den mest succesrige danseduo i filmhistorien er Fred Astaire og...
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google