Delete Duplicates in iTunes, How to get album artwork on iTunes? , How to clean up iTunes library , recover deleted notes on iPhone 5, How to recover deleted text messages on iphone 5 .
CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik p en region for at lse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
I Am Sam

Produktionsland:
USA

Produktionsr:
2001

Manuskript:
Kristine Johnson, Jessie Nelson

Producere:
Marshall Herskovitz
Jessie Nelson
Richard Solomon
Edward Zwick

Fotograf:
Elliot Davis

Klipper:
Richard Chew

Komponist:
John Powell

Censur:
Tilladt for alle

Distributr:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(70 stemmer)

Ls ogs...
Nyheder:
19-01-05:
Stjerner i nettet
01-04-03:
Kamp om Pfeiffers gunst
17-03-03:
Denzel hjælper Walken
05-11-02:
Penn & Allen for og imod ægteskab
17-07-02:
Del Toro & Penn med Love is a Bitch-instruktør
05-07-02:
The Cat in the Hat-børnene
23-10-01:
Sean Penn med på Vinterbergs fly
 
Anmeldelser:
09-11-05:
Attentat på Nixon
13-07-04:
Uptown Girls
08-06-04:
Mystic River
11-07-03:
White Oleander
28-05-03:
Trapped
22-04-03:
The Weight of Water
20-02-01:
Dur og mol
14-11-00:
The Story of Us
26-09-00:
Up at the Villa
02-05-00:
Hurlyburly
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic, 2.35-1

Lyd:
DTS 5.1, Dolby Digital 5.1, Dolby Surround 2.0

Ekstra materiale:
Dokumentarprogram med scenevalg, slettede og ændrede scener, kommentarspor med instruktøren Jesse Nelson, pressemateriale, trailer
I Am Sam

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama, Komedie
Varighed:132 minutter
Instruktr:Jessie Nelson
 
Anmeldelsesdato:05-11-2002
Medvirkende:Som:
Sean PennSam Dawson
Michelle PfeifferRita Harrison
Laura DernRandy Carpenter
Dakota FanningLucy Diamond Dawson
Dianne WiestAnnie
Richard SchiffTurner
Se komplet creditliste her

Man gjorde en far fortræd...
 
Fra tid til anden kommer disse velmenende dramaer, som med maksimalt tryk på de sentimentale kanoner bombarderer os med rigtige meninger og opstillede situationer, der kun tjener et formål – at presse tårekanalerne for de sidste dråber og få os til at nikke medfølende, når verdens uretfærdigheder rammer vores hovedpersoner.

Enlig far og evnesvag
Sam (Sean Penn) er en nem figur at placere i en sådan film. Sympatisk som dagen er lang men med en mental kapacitet, der svarer til en 7-årigs. Han har et job på den lokale Starbucks, hvor han rydder borde og servicerer kunderne, men Sam har et problem. En tilfældig pige en tilfældig nat gjorde ham til far, og da hun forsvandt få minutter efter fødslen, har Sam haft eneansvaret for datteren Lucys opvækst. Godt hjulpet af den ældre, enlige genbo (Dianne Wiest) er det projekt lykkedes med så stor succes, som det formentlig kun kan ske i en film, men da Lucy begynder i skolen, er det svært at holde hendes private situation hemmelig, og hurtigt har de offentlige myndigheder sørget for at fjerne hende fra den elskelige far. Hvor uretfærdigt!

Hjælp til selvhjælp
Sam opsøger en advokat fra den dyrere ende af spektret (Michelle Pfeiffer), fordi hun har en flot annonce på de gule sider, og efter at have afvist ham flere gange, bliver hun af sine kolleger presset til at tage sagen pro bono; gratis støtte til Sam og en chance for advokaten til at få luftet lidt ud i de fortrængte problemer i privatlivet, for er der noget bedre end en evnesvag til at se direkte igennem alle facaderne og sige tingene, som de virkelig er.

Sympati med de forkerte
Det helt afgørende problem i I am Sam er naturligvis, at konflikten, hvor rørende den end måtte tage sig ud, betragtes fra den forkerte synsvinkel. Rigtig hvis målet er at sælge Kleenex på Sams historie, men forkert, hvis man griber den mere rationelt an. Faktum er jo, at det bedste for Lucy ville være at finde en normal familie at bo hos – ikke fordi kærligheden fra hendes far ikke betyder noget, men fordi hun rent mentalt er vokset faderen over hovedet og er godt på vej til at blive den ansvarlige i den lille familie. Filmens helte – Sam og hans advokat – bliver i virkeligheden skurke, hvis vi betragter Lucy som andet end et objekt, der skal modtage Sams kærlighed, og dermed falder de afsluttende retssager, der fungerer som filmens klimaks, sammen, fordi vi holdes som gidsler mellem forstand og følelser. I situationen er det eneste fornuftige naturligvis at lade lille Lucy være sammen med sin far, men i en I am Sam 2 10 år senere ville idyllen være forvandlet til en tragisk fortælling om svigt – et faktum, som faktisk bliver nævnt i filmen, men udelukkende som et argument fra fjendens side.

Manipulation gennem tårer
Sean Penns indsats som Sam bør nævnes, fordi han med den skriver sig ind i rækken af store skuespillere, som har spillet evnesvag. Hans præstation er gennemført og leveres med en stor portion charme, men den er også enstrenget og svær at blive særligt begejstret over. Michelle Pfeiffer er sød på en næsten overjordisk måde, men nogen stor skuespiller bliver hun nok aldrig. Derimod er der flere krummer i den unge Dakota Fanning, som har mange fine øjeblikke som Lucy. Hun stjæler en stor del af vores opmærksomhed – og dermed bliver vores bekymring for hendes fremtid for stærk til filmens ambitioner. I instruktøren Jessie Nelsons øjne er hun ikke meget mere end Sams datter – og filmen ender med at fremstå hul og desperat i forsøget på at manipulere med vores sympati.
 
DVD-vurdering
Det er instruktøren Jesse Nelson, der dominerer på denne ganske glimrende og informative DVD-udgivelse. Hun har kommentarsporet for sig selv, hvor hun glimrende gør rede for, hvordan filmen i høj grad forsøger at skildre Sams verden fra hans eget synspunkt. Men det er klart, at hvis man, som undertegnede, ikke lod sig gribe af filmens meget firkantede syn på sin problematik, så findes der ingen forløsning på kommentarsporet - det er entydigt overbevist om filmens kvaliteter.

Dokumentarprogrammet er ganske nydeligt opdelt i kapitler, så man, ganske som med selve filmen, vælge, hvad man har lyst til at se. Hele programmet varer 40 minutter, og det kommer ganske naturligt godt rundt om de forskellige facetter af filmens produktion.

De slettede og ændrede scener kan være interessante at kigge på, mens man har filmen i frisk erindring, men med en spilletid på 2 timer og 15 minutter, så virker det kun rimeligt, at der er røget noget ud.

Endelig er der grundigt baggrundsinformation i pressematerialet, som er vedlagt i pæne og overskuelige tekstskærme. Her kan man læse om produktionen, om skuespillerne og om folkene bag kameraet. Det meste kan man også finde i det øvrige materiale, men overblikket over informationerne er bedre her.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlg:

Seneste kommentarer: (10 i alt - Ls alle)
 
ForfatterIndlg
Charlotte
14-5-2011 15:20
Er stærkt uenig i anmeldelserne. Det er en fantastisk film, med det endnu bedre skuespil.
Det er helt sikkert en film med meget meget stærke følelser, som selv en hjerteløs vil blive rørt over.
seks stjerner herfra!

Maria
25-2-2009 20:40
Kan noget betragtes fra den forkerte synsvinkel?
Jeg synes bestemt at denne film fortjener mere end 2 stjerner, både pga. det fantastiske skuespil, men også grundet filmens dybde og frustration, som hos beskueren kan mærkes helt ud i fingrespidserne!
Men det fantastiske i denne verden er vel, at ingen af os betrager verden ens!
6 stjerner herfra!

michael w
4-7-2005 10:49
jeg elsker den film seks stjerner herfra der er så utrolig meget dybde i den film og som der bliver sagt i filmen "love is all you need"
man må bare elske den.

Annemette (:
30-5-2005 18:34
Guud, altså .. Jeg smågræd allerede i starten hvor moderen stak af .. Det så synd .. Bare selve historien .. Jeg synes den var virkeligt god .. Og Dakota .. Mægtigt !

Steffen
25-5-2005 12:15
Nah, anmelderen har skam ganske ret, den her film er ligeså forskruet som alle de lignende film, men ikke desto mindre er den glimrende underholdning og Sean Penn er rent faktisk god... (Altså ikke bare som man jo standart siger nogen nogen spiller spadser, han er virkelig god)

Jeg ville give den 3, men de 2 kan egentlig godt forsvares...


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
My Life Directed by Nicolas Winding Refn17/7
Abernes Planet - Revolutionen17/7
Sommersøndag17/7
Bad Neighbors17/7
Transformers: Age of Extinction10/7
Minisekterne10/7
Ung og smuk10/7
Kraftidioten3/7
Sådan træner du din drage 23/7
Enough Said26/6
Flere bio-anmeldelser
 
Saving Mr. Banks21/7
Nebraska18/7
Monumenternes mænd15/7
300: Rise of an Empire14/7
Klokkeblomst og piratfeen4/7
Kartellet2/7
LEGO-filmen - et klodset eventyr1/7
Lone Survivor30/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvorfra stammer udgangsreplikken "I think this is the beginning of a beautiful friendship"?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2014 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google
シャネル バッグ; シャネル バッグ
How to Transfer Photos from PC to iPhone How to Recover Deleted Notes on iPhone retrieve deleted text messages from iphone How to Recover iPhone Data Without iTunes Backup? How to Extract files from iPhone Backup? transferring music from ipod to computer blu ray ripper transfer contacts from iphone to android