CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Back to the Future

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1985

Manuskript:
Robert Zemeckis, Bob Gale

Producere:
Neil Canton
Bob Gale

Fotograf:
Dean Cundey

Klipper:
Harry Keramidas
Arthur Schmidt

Komponist:
Chris Hayes
Alan Silvestri
Johnny Colla

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Universal

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(74 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
21-12-05:
Vender Fox tilbage til fremtiden for fjerde gang?
22-07-02:
Stuart Little & co. vinder med et knurhår
04-01-02:
Spielberg og Zemeckis bryder op
 
Anmeldelser:
06-12-05:
Polar-Ekspressen
02-12-03:
Willard
29-10-03:
Hvem snørede Roger Rabbit?
09-10-02:
Tilbage til fremtiden 3
09-10-02:
Tilbage til fremtiden 2
13-02-02:
De kaldte os helte
11-10-00:
Stuart Little
 

Læs også...
I temaet Med julen i bakspejlet:
 
Ringenes herre - Eventyret om ringen - Special Extended Edition
Gøgereden
Spider-Man
E.T.
Et smukt sind
Men in Black 2
Blade 2

DVD-specifikationer
Billedformat:
Bredformat

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Q&A-spor, trivia-spor, 2 featuretter, trailer, slettede scener, gag-reel, storyboards, make-up tests, fotogalleri
Tilbage til fremtiden

Anmeldt af:Felix Drott
Genre:Adventure, Komedie
Varighed:111 minutter
Instruktør:Robert Zemeckis
 
Anmeldelsesdato:09-10-2002
Medvirkende:Som:
Michael J. FoxMarty McFly
Christopher LloydEmmett 'Doc' Brown
Lea ThompsonLorraine Baines
Crispin GloverGeorge McFly
Thomas F. WilsonBiff Tannen
James TolkanMr. Strickland

A blast from the past
 
Året var 1985. Reagan sad i Det hvide hus, We Are The World og Live Aid støttede det hungersramte Etiopien, og Chevy Chase var stadig sjov. Det var ungdomskomediens jubelår: En vild pjækkedag og The Breakfast Club udgjorde John Hughes' ubestrideligt største bidrag til filmkunsten, og Madonna bragede igennem som skuespiller i Susan Seidelmans Desperately Seeking Susan. Men én film står over dem alle: Robert Zemeckis Tilbage til fremtiden.

Tilbage til 80’erne
Som enhver 80’er-teenageknægt drømmer Marty McFly (Michael J. Fox) om en sort Toyota firhjulstrækker og om at slå igennem med sit band, The Pinheads. Men han er fanget i middelmådigheden i en forstad til byen Hill Valley, hvor han bor sammen med sin nørdede far, alkoholiserede mor og to håbløse søskende. De eneste lyspunkter i hans tilværelse er kæresten Jennifer og hans ven, den gale opfinder Emmet 'Doc' Brown, der en nat inviterer Marty til at overvære det første forsøg med hans nye tidsmaskine. Men eksperimentet forstyrres, når de libyske terrorister, Doc har stjålet en kasse plutonium fra, dukker op, og Marty sendes ved et uheld tilbage i tiden, til Hill Valley anno 1955.

Tidsparadokset
Strandet i fortiden uden plutonium til tidsmaskinens atomreaktor, må Marty sammen med Doc i hans 50’er-inkarnation finde en anden måde at frembringe de 1,21 gigawatt, som er nødvendige for tidsrejsen. Men det skal vise sig, at være Martys mindste problem. For inden han har set sig om, er det lykkedes Marty at forhindre sine forældres første møde – i et exceptionelt stykke ødipal forvekslingskomedie forelsker Martys mor sig i sin fremtidige søn – og derved sætte sin egen eksistens på spil. Der er lagt op til et hæsblæsende eventyr, hvor Marty når at opfinde såvel skateboardet som rock'n'roll i forsøget på at føre sine forældre sammen, inden han kan vende tilbage.... til fremtiden.

The Power of Love
Lad mig bare indrømme det: Jeg har det på samme måde med Tilbage til fremtiden-trilogien, som andre har det med Star Wars-filmene. Jeg elsker serien uforbeholdent og vil forsvare den til sidste blodsdråbe. En del af charmen er naturligvis 80’er-stemningen, men i modsætning til andre film fra samme periode, som i dag nydes med ironisk distance til pastel-kitsch og brat pack-kult, har Tilbage til fremtiden ikke ladet sig mærke af tidens tand. Selv Huey Lewis and the News’ kække pophit 'The Power of Love' klinger så frisk som den dag, det blev indspillet.
Filmens humor har en barnlig uskyld i forhold til vulgariteterne i Fast Times at Ridgemont High (82) og National Lampoon's Animal House (78) men savner ikke satirisk bid. Robert Zemeckis og medforfatter Bob Gale demonstrerer en sjældent set fortælleglæde, og manuskriptet et pragteksempel i brugen af setups og payoff – næsten hver replik og visuel detalje i den første halve time lægger op til senere hændelser – og ethvert tandhjul sidder hvor det skal i Zemeckis mesterstykke af et dramaturgisk urværk.

Klassisk komedie
Instruktøren og genren taget i betragtning er det oplagt at sammenligne filmen med Forrest Gump, der også lader en karakter bevæge sig gennem kulturhistoriske kontraster, men i modsætning til Forrest Gump (94) er Tilbage til fremtiden aldeles usentimental og respektløs. Følelserne er publikums egne, ikke fremprovokeret gennem melodrama. Alan Silvestris score er storslået, men kammer aldrig over. Og skønt skuespillet er karikeret, virker det ikke unaturligt i filmens kontekst. Især Christopher Lloyd bør fremhæves for sit livs rolle som Doc, men også Crispin Glover, der spiller tre udgaver af Martys far, markerer sig som en groft undervurderet skuespiller.

Årtiets bedste
Filmen er blevet en klassiker og et forbillede for en bestemt type nostalgiske komedier, der kontrasterer drømmen om de idylliske 50’ere med en satirisk samtidsskildring. Tag blot et kig på Pleasantville (98) eller hvad med Blast from the Past (99), en omvendt Tilbage til fremtiden, der endda tyvstjæler dennes Calvin Klein-joke. Tilbage til fremtiden er – på delt førsteplads med En ny dag truer (93) – filmhistoriens bedste tidsrejsefilm. Men jeg vil ikke holde mig tilbage for også at udnævne den til, om ikke århundredets, så i det mindste årtiets bedste komedie, og den ultimative feel-good-movie.
 
DVD-vurdering
Umiddelbart fremstår skiven som et overflødighedshorn af ekstramateriale. Men den reelle værdi af de mange menupunkter er diskutabel.

Mest skuffende er det annoncerede 'All new feature commentary' ('Alle nye indslag kommentarer', som det er oversat i hæftet, der følger med trilogi-sættet!). I stedet for et kommentarspor, der følger filmen scene for scene, har man besluttet at lægge en slags live-interview, en såkaldt Q&A (questions and answers), med Robert Zemeckis og Bob Gale henover filmen. Det virker besynderligt, at optagelsen er lavet med henblik på DVD-en, men er uden relation til det, der sker på skærmen – interviewet slutter endda et kvarter tidligere end filmen, og intervieweren irriterer med sin ubestemmelige accent.
Et interessant alternativ til et kontekstuelt kommentarspor er de animerede undertekster, der fortæller anekdoter og anden 'trivia' om filmen og de medvirkende, og udpeger sjove detaljer, som man ellers kunne overse. Til tider er de informative og underholdende, til tider irriterende overtydelige (hvem havde f.eks. troet at Docs hund, Einstein, var opkaldt efter Albert Einstein?)

To korte bag-ved-kulisserne film på et kvarter hver, den ene fra 1985, den anden af nyere dato, er hovedsageligt stykket sammen af interviews med de involverede og klip fra filmen. Grundlæggende set fortæller de to film det samme – om noget mangler de nye optagelser de gamles entusiasme og muligheden for at møde en ung, skægløs Steven Spielberg – og føles lidt overflødige. Det samme gør de 'sjove fraklip', hvor noget går galt under optagelserne, for underholdningsværdien er yderst begrænset. Mere interessante er de egentlige fraklippede scener, men ingen af dem savnes i den færdige film. Sjovest er en forlænget udgave af Darth Vader-scenen. Desværre er de legendariske optagelser med Eric Stoltz som Marty, inden han blev erstattet af Michael J. Fox, åbenbart gået tabt. Kun nogle få stillbilleder dokumenterer den unge hr. Stoltz’ tilstedeværelse på settet.
Blandt de mere kuriøse indslag er makeup-tests med tre af skuespillerne, og sammenligninger af storyboard-tegninger med to sekvenser fra den endelige film. Den originale biograf-trailer, der faktisk er ganske sjov, samt et enormt produktionsarkiv af stillbilleder, såvel fotos som tegninger, afslutter det omfangsrige bonusmateriale.

Etteren har langt det bedste ekstramateriale af de tre film, og selv her føler man, at det er gået lidt for hurtigt. Hastværk er lastværk, hedder det, og i betragtning af, at vi har venter årevis på DVD-udgaven, er det lidt irriterende, at man ikke har skubbet udgivelsen yderligere et par måneder og vist filmene den respekt, de fortjener.
Det kan anbefales at man venter på region-1-udgaven af trilogien, der udkommer omkring jul. Her har man droppet dts-lydsporet til fordel for yderligere en halv times ekstramateriale samt rigtige kommentarspor med Zemeckis og Gale til hver af de tre film såvel som Q&A-lydspor til toeren og treeren.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken dansk instruktør har udtalt, at han skriver bedst, når han flyver?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google