CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Beauty and the Beast

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1991

Manuskript:
Linda Woolverton

Producere:
Don Hahn

Fotograf:


Klipper:
John Carnochan

Komponist:
Alan Menken

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Walt Disney Studios Motion Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(597 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
11-01-02:
Disney-opfølgere på vej
 
Anmeldelser:
03-02-11:
To på flugt
26-01-05:
De frygtløse - The Muuhvie
25-08-04:
Bjørnebrødre
08-10-03:
Løvernes konge
19-03-03:
Lilo & Stitch
23-10-02:
Peter Pan - tilbage til Ønskeøen
13-03-02:
Atlantis - Det forsvundne rige
21-11-01:
Kejserens nye flip
24-10-01:
Snehvide og de syv små dværge
21-03-01:
Tigerdyrets familiefest
24-01-01:
Tornerose
08-11-00:
Fantasia 2000
08-11-00:
Den lille havfrue II - Havets hemmelighed
09-08-00:
Tarzan
 

Læs også...
I temaet Disneys skatte:
 
Løvernes konge
Lady og Vagabonden
Bambi
Løvernes konge
Pinocchio [1940]
Alice i Eventyrland
Herkules
Sværdet i stenen
Peter Pan
Kejserens nye flip
Snehvide og de syv små dværge
Tornerose
Fantasia 2000
Tarzan
Junglebogen [1967]

DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
To spil (Maurices opfinderværksted & Hæv fortryllelsen), Syng-med-tekster, to musikvideoer (Celine Dion & Peabo Bryson; Jump 5), samt to programmer om hhv. tilblivelsen af filmen og om historien bag historien, begge med kommentarer på dansk.
Skønheden og Udyret (91)

Anmeldt af:Pernille Flensted-Jensen
Genre:Animation, Musical
Varighed:87 minutter
Instruktør:Gary Trousdale
Kirk Wise
 
Anmeldelsesdato:13-11-2002
Medvirkende:Som:
Louise FriboBelle
Paige O'HaraBelle, Ori.
Robby BensonUdyret, Ori.
Richard WhiteGaston, Ori.
Preben ChristensenLumiere
Jerry OrbachLumiere, Ori.
Se komplet creditliste her

Traditionsrigt eventyr
 
Da Skønheden og Udyret havde premiere i 1991 blev den nærmest enstemmigt rost til skyerne af anmelderne. Den fejrede nye triumfer, da den i 1992 vandt en Oscar for bedste musik og bedste sang (‘The Beauty and the Beast’ sunget af Celine Dion) og som den første tegnefilm blev nomineret til Oscar for bedste film. Det var før der var en speciel kategori til animationsfilm. Prisen gik dog til Clint Eastwoods Unforgiven, men Skønheden og Udyret vandt til gengæld en Golden Globe og er siden blevet hyldet for både at være en rigtig Disney-film med de dertil hørende dyder og for at sætte nye standarder for tegnefilm. Nu foreligger den på video og DVD, med seks minutters ekstra film.

Folkeventyr
Historien er Disneys bearbejdelse af Jeanne Marie Leprince de Beaumonts værk fra 1757 – som selv bygger på motiver, der er velkendte i folkeventyr fra mange kulturer. Belle er en klog ung pige, som bor i en landsby sammen med sin opfinderfar Maurice, og som efterstræbes af den flotte, men lidet sympatiske Gaston. Da Belles far tages til fange i Udyrets dystre, gotiske slot, drager Belle afsted for at redde ham og tilbyder at tage hans plads som fange. Nu ved vi fra filmens indledende scene, at Udyret i virkeligheden er en smuk prins, der på grund af sin arrogance er blevet forvandlet til et udyr, og kun kan få sin oprindelige skikkelse igen, hvis han forelsker sig i en pige – og vice versa. Hans slot er fortryllet – og det er ikke kun ham, fortryllelsen har ramt: hans fordums tjenere er alle forvandlet til talende skabe, borde osv. Den trearmede lysestage Lumiére, uret Cogsworth og tepotten Mrs. Potts, hjulpet af sin tekoppesøn Chip, gør deres for at Belle skal føle sig velkommen på slottet, så varme følelser kan opstå mellem hende og deres herre, udyret, og han kan blive prins igen. Udyret har ikke stor tiltro til det – for hvordan skulle nogen kunne elske ham, når han ser sådan ud?

Kærligheden forandrer alt
Budskabet er klart og tydeligt: det er den indre skønhed, der tæller. Udyret har et grimt ydre, men en smuk sjæl; Gaston det omvendte, og Belle lader sig ikke forblænde af den ydre skønhed. Derudover er historien en metafor for kærlighedens forvandlende kraft: Udyret er grimt, fordi han ikke kender til kærlighed, men kærligheden til Belle forvandler ham til et smukt menneske i bogstavelig, men også overført forstand. Han bliver i stand til at være gavmild, venlig og omgængelig, hvor han før var gnaven og barsk.

Kedelige sange – og flotte billeder
Som altid i Disney-film er handlingen suppleret med sangnumre, og de er problematiske. Der er to typer: de morsomme indslag, hvor bestik og andet husgeråd danser rundt i formationer som i 1930’ernes Busby Berkeley-musicals. De er storslåede, meget vittige og naturligvis beslægtede med lignende scener i tidligere Disney-film. Hvem kan f.eks. glemme ‘Troldmandens lærling’ fra Fantasia, eller syningen af Askepots kjole i Askepot? Så er der de andre, hvor heltinden tankefuldt går rundt og synger til fuglene (perfekt parodieret i Shrek). Her vil tilskuerskaren dele sig i to lejre: de, der holder af disse storladne ballader – og de, der finder dem søvndyssende og langtrukne. Denne anmelder og det konsulterede børnepanel hører til i den sidste gruppe og mener, at sangene trækker handlingen i langdrag på en kedsommelig måde – og i øvrigt hjælper det ikke spor at sangteksterne er oversat til dansk; det gør dem blot mere pinagtige at lytte til. Til gengæld er filmen en fryd for øjet. Har man nogensinde set mere gotiske slotte, ulve med uhyggeligere røde øjne, mere overdådige balsale?

Pseudofeminisme
Det er alt sammen meget godt og vel skruet sammen – men det er også en utrolig traditionel film, skåret over nøjagtig samme læst som Askepot (1950) og de andre gamle Disney-klassikere. Man kunne godt have ønsket sig en smule fornyelse, så vi faktisk fornemmer, at vi er i 1991, ikke tilbage i 1950. Folkene bag filmen mener ganske vist selv, at Belle er en moderne heltinde: hun er excentrisk, fordi hun læser bøger (!) – og hun vil ikke gifte sig med den brovtende Gaston. Men vi er i Disneys verden, så giftes skal hun, og hun ender med at gøre det helt traditionelle parti: den sædvanlige prins. Hvis man havde turdet at tage skridtet fuldt ud, kunne man have ladet Belle forblive ugift, idet man må formode at den kærlighed, hun føler til Udyret, er platonisk. Hun og Udyret kunne altså blive hinandens bedste venner, hvorved man i øvrigt også ville undgå den perversitet, der ligger latent i det faktum, at Belle ellers forelsker sig i en, der mest af alt minder om en stor hund.

Danske stemmer
Den danske versionering er ret vellykket: Den meget brugte Nis Bank-Mikkelsen er glimrende som fortællerstemmen, og de øvrige stemmer undgår for en stor dels vedkommende det opskruede tempo og den kunstige intonation, som desværre alt for ofte høres (Lilo og Stitch er et eksempel). Preben Kristensen, John Hahn-Petersen og Kirsten Cenius er f.eks. alle gode som Lumiére, Cogsworth og Mrs. Potts. Men hvorfor skal heltinderne, i dette tilfælde skønheden Belle – som Louise Fribo lægger stemme til – altid tale med sådan en sukkersød stemme? Når man nu har taget et skridt hen imod en moderne heltinde, hvorfor så ikke lade hende tale som Sidse Babett Knudsen?
 
DVD-vurdering
Ekstramaterialet er ret omfattende og aldeles fremragende, omend det tenderer til lovtaler over Disney nogle steder. De to spil vil sikkert more mindre børn, og de to videoer kan man se på, hvis man har lyst til at høre Celine Dions Oscar-vindende sang ‘The Beauty and the Beast’, og hendes ret intetsigende kommentarer dertil. Heldigvis kan man også lade være.

Det mest interessante er de to programmer. I ‘tilblivelsen af Skønheden og Udyret’ præsenteres man for ideen bag filmen og arbejdet med at forvandle historien til en film, komplet med gamle klip af selveste Walt Disney, billeder af de forskellige udformninger af figurerne osv. De seks minutter, som DVD-udgaven er forsynet med, består dels af en sekvens, hvor Belle læser ‘Romeo og Julie’ op for Udyret, og et sangnummer, ‘Menneske igen’, sunget af Lumiére, Cogsworth og Mrs. Potts.

I programmet om tilblivelsen gennemgås årsagen til at denne sang oprindeligt blev sorteret fra, og hvordan den senere – aldeles lydefrit, i øvrigt – er blevet indpasset i filmen. I ‘Historien bag historien’ gennemgås forskellige aspekter, såsom fortællemæssige og tekniske, af hele syv andre Disneyfilm, forsynet med klip fra både arbejdsprocessen og de færdige film. De syv film er: Askepot, Løvernes Konge, Pocahontas, Junglebogen, Tornerose, Mulan og Klokkeren fra Notre Dame. Det er alt sammen meget professionelt, underholdende og tilmed forsynet med danske kommentarer.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (32 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Katrine
2-1-2018 01:18
Har altid godt kunne lide filmen Skønheden og Udyret, da jeg synes at den er rigtig godt lavet, sangene deri er vildt gode og de indtalte stemmer fungere rigtig godt. Efter min mening en af de bedste Disney film der er blevet lavet igennem tiderne - den er så hyggelig og meget spændende. Giver filmen 6 stjerner.

Rasmus
29-11-2009 22:27
Og en anmeldelse med ny-feministiske undertoner af en klassisk sagn-fortælling giver absolut ingen mening. Det er en ommer!

Rasmus
29-11-2009 22:27
4/6 til dette mesterværk er jo en skandale. Disneys bedste film 6/6 er akkurat nok!

Irrelevant
27-11-2009 02:22
Er der én der kan fortælle mig, hvordan det står til med de "nye stemmer"? Er hele filmen spillet over af andre folks stemmer, eller hva'? Jeg har ikke kunnet finde nogen som helst information om dette.

Allan K.M.
28-4-2009 09:47
>>>keebeee

Ja, "Skønheden og Udyret" kommer til efteråret 2010, men de to "Fantasia" kommer allerede til jul i år :-D


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken Danny Boyle-film har ikke enten Ewan McGregor eller Cillian Murphy i hovedrollen?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google