CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
John Q

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2001

Manuskript:
James Kearns

Producere:
Mark Burg
Oren Koules

Fotograf:
Rogier Stoffers

Klipper:
Dede Allen

Komponist:
Aaron Zigman

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(36 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
15-06-04:
Cusacks alien-søn
03-05-03:
Liotta manipuleres af LL Cool J
05-04-03:
Liotta & søn kappes om Paltrow
17-03-03:
Denzel hjælper Walken
18-02-02:
Denzels John Q til tops
 
Anmeldelser:
26-06-09:
Crossing Over
09-04-08:
We Own the Night
16-11-07:
We Own the Night
27-04-05:
The Manchurian Candidate
08-03-05:
Man on Fire
27-07-04:
Out of Time
21-01-04:
Identity
07-05-02:
Training Day
11-09-01:
Titans
21-02-01:
The Hurricane
02-08-00:
The Bone Collector
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic 1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, Dolby Surround 2.0

Ekstra materiale:
Trailer, slettede scener, featuretter, kommentarspor
John Q

Anmeldt af:Kim Dorff Hansen
Genre:Thriller, Drama
Varighed:116 minutter
Instruktør:Nick Cassavetes
 
Anmeldelsesdato:25-02-2003
Medvirkende:Som:
Denzel WashingtonJohn Q
Robert DuvallGrimes
Anne HecheRebecca Payne
Ray LiottaMonroe
Ethan SupleeMax
Shawn HatosyMitch
Se komplet creditliste her

Forsikringer og løftede pegefingre
 
Sidestillet med USA er det ironisk, at vi herhjemme brokker os over for lange ventelister på hospitalerne. Lidt ligesom når millionbetalte sportsstjerner brokker sig over, de ikke får nok i løn. I USA er der slet ikke noget sikkerhedsnet, hvis ulykken er ude – og selv et begreb som privat sygeforsikring er en relativ trøst, hvis man ikke har sørget for at tegne den dyre af slagsen. Millioner er uden nogen beskyttelse overhovedet, men hvad med den store gruppe af mennesker, der tror sig sikre baseret på en forsikring, der ikke dækker alverden?

Det værste, der kan ske
John Quincy Archibald bliver netop ramt af alverdens tragedier som lyn fra en klar himmel. Midt under en basketballkamp synker hans søn, Mike, sammen i et hjerteanfald, og John og hans kone Denise kan kun i chok se til, mens lægerne fortæller om drengens behov for en hjertetransplantation. Hvad der virker endnu mere nådesløst er, at nyheden om Johns mangelfulde forsikring og de vurderede udgifter på 250.000 dollars bliver leveret i sekunderne efter den rystende nyhed. ”Tag hjem og tilbring den sidste tid med jeres søn”, fortæller Rebecca Payne, hospitalsdirektøren inden hun forlader lokalet i sit skræddersyede jakkesæt uden så meget at blinke.
John er fattig. Boende til leje og med et halvtidsjob på hånden har han knapt nok råd til at klare afbetalingerne på familiens bil, så da han erfarer, at hans private sygeforsikring kun dækker 20.000 dollars af en evt. operation, hvilket end ikke er nok til at få Mikes navn på en donorliste, begynder man langsomt at se et foruroligende billede tegne sig: Et skarpt omrids af en mand, der er trængt op med en mur i et system, hvor fattige ikke har ret til den samme lægehjælp som de mere velstillede.

Over the top
Mere skal ikke afsløres her, for John Q formår trods sit melodramatiske oplæg at levere en pæn dosis overraskelser, der konstant balancerer på det usandsynlige. En forælders vilje til at gå gennem ild og vand for sit syge barn er filmens drivkraft, og instruktøren Nick Cassavetes (søn af instruktør John Cassavetes) giver ikke på noget tidspunkt slip på følelsesbombardementet. I stedet slipper han helt tøjlerne, når det gælder troværdigheden og indimellem mistænker man manuskriptforfatteren James Kearns for at have set lidt for meget Danielle Steel; baggrundsstøj i form af ligegyldige subplots og et plot, der mister jordforbindelsen og glemmer at respektere sit publikum.

De små øjeblikke
Til tider – og endda i lange passager – formår man dog at blive opslugt, ikke mindst takket være en Denzel Washington, der konstant formår at komme med små Oscar-kvalificerende øjeblikke. Veteraner som Robert Duvall, James Woods og Ray Liotta har ikke meget albuerum, men giver alligevel filmen lidt tyngde, når handlingen svæver rundt i det filmiske eventyrland.
John Q er en yderst interessant film, da dens tema sætter fokus på, om vi kan prissætte et menneskeliv, men i stedet for at tage fløjlshandskerne på, smider Cassavetes om sig med indoktrinerende scener, hvor filmen kunne have draget nytte af en lidt mere raffineret måde at levere sin morale på. Gentagende enetaler om sundhedssystemets mangler bliver altså enerverende at høre på i længden.
I øvrigt er John Q et af de få tilfælde, hvor soundtracket gør sig selv bemærket adskillige gange – vel og mærke på den dårlige måde. Her er skurrende disharmonier og malplacerede ballader placeret så lemfældigt, at det til tider formåede helt at vælte stemningen i enkelte scener. Desværre et godt eksempel på, hvor meget lydsiden egentlig betyder for filmoplevelsen.
 
DVD-vurdering
Ganske i filmens ånd fokuserer DVD-skivens ekstramateriale på det amerikanske sundhedssystem og dokumetarfeaturen 'Fighting for Care', der tegner et ganske grelt billede af den uholdbare situation i USA spændt over en halv times tid. 'Behind the Scenes' er til gengæld langt mere poleret i det, og virker mest af alt som den sædvanlige omgang reklamefyld, der er fuldstændig overflødig, når man har set filmen.
Puljen af slettede scener består af 19 minutter yderligere opridsning af filmens pointe, er passende nok blevet skåret væk fra den færdige film.
Kommentarsporet bidrager Nick Cassavettes, James Kearns samt filmfotograf Rogier Stoffers og produceren Mark Burg til, og her kan man får man for alvor begreb om, med hvor stort ildhu denne film er blevet til - Nick Cassavettes datter var således på donorlisten inden filmoptagelserne gik igang, hvilket var hovedårsagen til at han ønskede at lave John Q.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Adesva
10-9-2007 23:59
Hi all!
How are you?


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har instrueret En ny dag truer?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google