CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
K-19: The Widowmaker

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Christopher Kyle, Louis Nowra

Producere:
Kathryn Bigelow
Edward S. Feldman
Sigurjon Sighvatsson
Chris Whitaker

Fotograf:
Jeff Cronenweth

Klipper:
Walter Murch

Komponist:
David Hirschfelder

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Walt Disney Studios Motion Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(48 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
20-12-04:
Ford i film om Irak-krigen
08-07-04:
Harrison Ford stjæler
10-09-03:
Gammeldags effekter i Indy 4
10-04-03:
Cruise & DiCaprio: samme idé
24-01-03:
Egoyan i spidsen for Berlinale-juryen
05-08-02:
Signs indtager toppen
29-07-02:
Ford & Hartnett
 
Anmeldelser:
07-08-12:
The Grey
01-02-12:
Cowboys & Aliens
26-10-10:
The A-Team
05-02-08:
Seraphim Falls
27-09-06:
Firewall
20-04-04:
Hollywood Cops
22-04-03:
The Weight of Water
05-03-02:
Flygtningen
16-07-01:
Striglen og strømeren
06-06-01:
Bag facaden
26-04-00:
Random Hearts
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Ukendt

Lyd:
Ukendt

Ekstra materiale:
Ukendt
K-19: The Widowmaker

Anmeldt af:Kim Dorff Hansen
Genre:Action, Thriller
Varighed:130 minutter
Instruktør:Kathryn Bigelow
 
Anmeldelsesdato:02-04-2003
Medvirkende:Som:
Harrison FordCpt. Alexi Vostrikov
Ingvar Eggert SigurðssonViktor Gorelov
Liam NeesonCapt. Polenin
Peter SarsgaardVadim Radtchenko

Intet godt under overfladen
 
Harrison Ford er Hollywoods mest indtjenende skuespiller nogensinde; et fakta, der ikke siger meget om mandens skuespillerkvaliteter, men hvorfor K-19: The Widowmaker er blevet som den er. Allerede fra de første trailere, hvor speakeren lige så vel kunne have sagt "Harrison Ford is Harrison Ford in ....", er det tydeligt, hvor meget fokus der er lagt på hans efterhånden alt for velkendte hudfolder.

'Sub'genre
Hollywod, denne gang manifesteret i Kathryn Bigelows (Point Break, 91; Strange Days, 95) skikkelse, har ikke mistet sin appetit på at lave katastrofefilm – især ikke, når katastrofen dels er baseret på virkelige hændelser, og derudover er uhyre aktuel efter nylige og meget lignende hændelser. Derfor kan historien om USSR’s første atomubåd og dennes katastrofale jomfrutur tilbage i 1961 sagtens fortælles, mens publikum sidder og mindes tragedien Kursk.
K-19: The Widowmaker var som ubåd et produkt af den kolde krig, og først og fremmest et hårdslående propogandastunt fra det daværende Sovjetunionen. Med deres atomubåd skulle de kunne vise omverdenen og især USA, at de kunne ramme enhver nation i hele verden med atomangreb. Harrison Ford spiller i denne genfortælling af de historiske hændelser Kaptajn Alexei Vostrikov, der får til opgave at bringe den ufærdige og uheldsplagede K-19 ud til Nordatlanten og videre over mod USAs kyst.

Jernmaske
Vostrikov er en faderlandets mand, der sætter ære og bedrift højere end sit mandskabs liv. Hans barske ydre står i skarp kontrast til den joviale Mikhail Polenin (Liam Neeson), der blev afsat i hvervet som kaptajn kort inden jomfruturens påbegyndelse, fordi han ikke ville sætte sit mandskabs ve og vel over styr.
Fortættet og klaustrofobisk bliver historien om de to mænds magtkamp 100 meter under havoverfladen fortalt gennem de mere end to timer, som K-19: The Widowmaker varer. Ubådsfilmen er som genre næsten tvunget ud i minimalismens kunstgreb, når det gælder om at formidle den fortættede spænding. Endnu har ingen film overgået Das Boot, men man fornemmer hurtigt at både Jagten på Røde Oktober og endda den nyere, mere actionprægede U-571 er langt bedre film end Bigelows katastrofedrama.

Det var kun en øvelse
Dette skyldes især filmens anstrengte forsøg på at skabe spænding gennem en række træningsøvelser, der ganske tydeligt er til for at træne mandskabet i en evt. faresituation, men kun formår at udmatte publikum i deres konstant opskruede tempo. Når endelig tragedien og dramaet for alvor indfinder sig, er gassen gået af K-19: The Widowmakers trykkammer, og de ellers så smukke skæbnebilleder har intet bid.
Værre er det dog, at Bigelow insisterer på, at Harrison Ford og Liam Neesons modspil har noget interessant at byde på. Ford er nærmest statisk i sin mimik, og forunderligt foranderlig i sin brug af måske filmhistoriens dårligste, russiske accent – og Neeson er næsten begyndt at blive lidt for kedsommelig at se på med hans evindelige appetit på godmodige roller. Slutresultatet er selvfølgelig, at de to modsætninger har mere tilfælles end de tror – men gud, hvor tager det dog lang tid, før man kommer så langt.
Dødsstødet er dog uden tvivl filmens svælgen i sin definition på 'helte' og hyldesten af disse gennem de sidste 30 minutter. Den kommer pludselig og uoplagt fra vores sammenbidte kaptajn og ødelægger dermed enhver mulighed for at skabe et rigtigt skurkeportræt. Fjenden i K-19: The Widowmaker er dermed en så uhåndgribelig størrelse som radioaktiv stråling, og måske mere eksakt spild af tid.
 
DVD-vurdering
Vurdering af ekstramaterialet har ikke været mulig, da distributøren pt. ikke har stillet anmelderkopi til rådighed.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
nike toddler shoes
17-4-2014 19:15
thank you for share!
nike toddler shoes http://niketoddlershoes.org

michaelw
2-3-2008 09:45
K-19 er en film, som har gode skuespillere på rollelisten og med navne som Harrison Ford og Liam Neeson kan man under normale omstændigheder forvente sig noget stort...

Men noget prangende værk er K-19 ikke.
Historien bliver trækket ud i langdrag, og op til et par gange er det svært at forstå figuerne og deres bevæggrunde de kommer til at fremstå en smule kunstigt.
Manuskriptet er også sine steder lidt for løst i dialog sekvenserne.
To stjerner.

Jack Ryan Jr.
7-4-2003 22:11
Det er længe siden jeg har kedet mig SÅ MEGET over en film.

Jeg kan kun bakke Kim Dorff Hansen 100 % ret i sin anmeldelse.

Jeg kan slet ikke forstå, at Harrison Ford, Liam Neeson, og ikke mindst Kathryn Bigelow spilder deres talent på denne gang markværk af en ubåds(spændings)film.

Det var kvalmende at se disse skuespillere tale om helte osv osv. De blev bare ved og ved og ved ... De kan være glade for, at vi ikke er i 50'ernes USA for så havde hele bundet røget i fængsel for kommunistprobaganda.

Bedre held næste gang !




 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det store stilehæfte - Krigsdagbogen16/4
Når vinden rejser sig16/4
Fjerkongens rige10/4
Divergent10/4
Mig ejer ingen10/4
Non-Stop10/4
Rio 210/4
Yves Saint Laurent3/4
Guld3/4
Noa3/4
Flere bio-anmeldelser
 
Insidious 211/4
Hobbitten: Dragen Smaugs Ødemark9/4
Carrie8/4
The Weight of Elephants7/4
Ender's Game4/4
Tarok1/4
Mud31/3
Lovelace28/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem kaldte Arnold Schwarzennger for "the most perfectly developed man in the history of the world"?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2014 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sà°¥ Google
シャネル バッグ シャネル バッグ