CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Yamakasi

Produktionsland:
Frankrig

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Luc Besson, Philippe Lyon, Julien Seri

Producere:
Luc Besson

Fotograf:
Philippe Piffeteau

Klipper:
Yohann Costedoat
Yann Hervé

Komponist:
DJ Spank
Joey Starr

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(98 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
19-10-04:
Besson instruerer animations-film
13-01-04:
Besson bygger studie i Paris
01-03-02:
Fartglade Besson laver Formel 1 film
 
Anmeldelser:
27-09-05:
B-13
18-03-03:
The Nest
19-02-03:
Wasabi
27-08-02:
Ocean's Eleven
23-07-02:
Klatretøsen
24-04-02:
Kiss of the Dragon
12-03-01:
Taxi 2
16-08-00:
Jeanne D'Arc
16-05-00:
Leon
 
Artikler:
20-09-02:
Fransk Film: Popkunst og storindustri
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.35-1 Anamorphic Widescreen

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailer, biografier, "bag kameraet"
Yamakasi

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:87 minutter
Instruktør:Ariel Zeitoun
 
Anmeldelsesdato:10-02-2003
Medvirkende:Som:
Châu Belle DinhBaseball
Williams BelleL'Araignée
Malik DioufLa Belette
Yann HnautraZicmu
Guylain N'Guba-BoyekeRocket
Charles PerrièreSitting Bull

Klatretøsens franske fætter
 
Kupfilmen har fået en gevaldig renæssance efter Steven Soderberghs glamour-gloss-show, Ocean's Eleven, og nu får vi en fransk variant til landet: legesyg, glad for flotte billeder og sjove situationer og så naturligvis med en småbekymret sidebemærkning om den skræmmende mangelfulde integration af udlændinge i det franske samfund. Luc Besson er manden i baggrunden, som har leveret historien og produceret filmen, men instruktørstolen har han overladt til Ariel Zeitoun.

Spider-Men ved solopgang
Yamakasi er lidt af et fænomen i de nedslidte forstæder, hvor børnene i seriøs grad mangler et ordentligt forbillede at leve op til. Det er gruppe unge mænd med forskellig baggrund, som har taget livet i egne hænder i stedet for at vente på, at et sløvt, fransk socialsystem skal træde til. De har en trang til at bryde hverdagens trivielle rammer, men i stedet for at kamme over i bandekriminalitet, som det så ofte ses (og skildres så ganske fremragende i Mathieu KassovitzHadet fra 1995), så har de valgt at stå tidligt op og bestige højhuse i de parisiske forstæder. Suset ved at klatre op af de blanke facader uden hjælpemidler giver dem overskud til at klare de dødssyge jobs, som de tjener til dagen og vejen ved, og de føler ikke, at de generer nogen med deres klatreri.

Krise i klatreklubben
Men at blive et forbillede for de endnu yngre børn kan de ikke undgå, og selv om de reelt ikke gør skade på hverken bygninger eller mennesker, så får den koleriske politichef, der konstant er på jagt efter dem, en rimelig grund til at intensivere politiindsatsen, da en helt ung dreng under leg i skolen efterligner et Yamakasi-stunt og overbelaster sit svage hjerte. Drengen bliver indlagt på hospitalet, og det står hurtigt klart, at han har brug for en øjeblikkelig transplantation. Organet findes ikke i Frankrig, men hvis familien kan stille 500.000 francs til rådighed dagen efter, er der et donorhjerte klar i Schweiz. Pengene skal betales til det firma, som står for mellemhandlen med hjertet, men problemet er i første omgang anderledes jordnært, for hvordan skal en indvandrerfamilie finde et beløb af den størrelse.

Fra rig til fattig – til rig igen!
Det lykkes imidlertid, da Yamakasi-bandens medlemmer får dårlig samvittighed over deres delvise medvirken til ulykken og beslutter sig for at gøre en indsats. De finder hurtigt navnene på de overlæger, der sidder i bestyrelsen for mellemhandlerfirmaet, og beslutter sig for at ”hente” de 500.000 francs hos de hovedrige læger, som nok sagtens kan undvære lidt kontanter og let omsættelige smykker. Således følger vi bandens akrobatiske og ofte også ganske sjove indbrud, mens politiet kommer tættere og tættere på – inden det hele med en vis selvfølgelighed kulminerer omkring det ultimative indbrud, der skal finde sted på samme tid som det nu hårdt bevæbnede politis ultimative fremstød kun få timer før deadline.

Fra Robin Hood til klassekamp
Yamakasi er hele vejen igennem en visuelt lækker oplevelse, hvor der kæles for musikvideoæstetikken og samtidig også bruges tid på at tegne de personer, som omgiver banden. Bandemedlemmerne selv bliver anderledes hastigt skitseret – den dybeste karakteristik får vi faktisk i den indledende sekvens på politistationen, hvor politichefen gennemgår deres synderegistre – men de behøver heller ikke mere plads. De er blot akrobaterne i et filmisk cirkusnummer. Filmens morale er, at det offentlige styre bør lære at skelne mellem samfundsskadelig og samfundsafvigende opførsel og ad den vej acceptere, at disse unge gutter selv har fundet en vej til at skabe sig en identitet i et samfund, som helst vil bevare dem som identitetsløse. Deri ligger en væsentlig pointe som næppe kan gentages for ofte, men alligevel ender Yamakasi med at stikke i øjnene, fordi historien udvikler sig på en måde, så det til sidst er umuligt at mobilisere mere sympati for metoderne. Så længe historien holder sig på et uskyldigt Robin Hood-niveau, hvor man snupper lidt fra de rige – og i princippet også betaler det tilbage til dem igen gennem købet af hjertet til transplantationen i deres firma – så fungerer det i filmisk forstand glimrende som drivkraft, men da den sociale indignation tager over, og togterne i de fine forstandvillaer snarere antager karakter af ligegyldig destruktion og et naivt forsøg på udligning af klasseforskelle, så går sympatien fløjten.

Klatrefætteren
Det er synd for en film, som ellers et langt stykke af vejen ligner den danske Klatretøsens franske fætter. I Hans Fabian Wullenwebers overbevisende debut havde vi også en uudsættelig operation, som der skulle skaffes penge til ved snuhed og snilde. Det er der også masser af i Yamakasi, og det er i de øjeblikke, hvor den franske pendant til Egon Olsens udspekulerede kupplaner kombineres med en flok adrenalinelskende forstadsgutters akrobatiske løben og springen, at filmen lever – at den så ender med moralisere sig til døde over sociale uligheder er et trist træk, som placerer den et mere umage sted mellem uforpligtende taghopperi og velmenende samfundskritik end den egentlig fortjener.
 
DVD-vurdering
En overskuelig udgivelse, hvor en kort tur "bag kameraet" og en trailer udgør ekstramaterialet.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
dlgjdn
20-10-2007 15:06
den bedste film ever

René.H
14-2-2003 15:13
Wow!Det var en fed Film!
Viva Le France!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har instrueret den deprimerende svenske film Slangens Vej?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google