CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Y tu mamá también

Produktionsland:
Mexico/USA

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Alfonso Cuarón, Carlos Cuarón

Producere:
Alfonso Cuarón
Jorge Vergara

Fotograf:
Emmanuel Lubezki

Klipper:
Alfonso Cuarón
Alex Rodríguez

Komponist:
Natalie Imbruglia

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(201 stemmer)

Links
Filmens hjemmeside

L�s ogs�...
Nyheder:
25-01-05:
Harry Potter-instruktør med The History of Love
14-01-05:
Alfonso Cuaróns nye roadie
23-11-04:
Harry Potter-instruktør får særaftale med Warner
11-08-04:
Bolden ruller igen for fodboldtrilogi
24-03-04:
Winterbottom instruerer fodboldtrilogi
23-02-04:
Almodóvar åbner årets Cannes-festival
26-01-04:
Bernal som Elvis
03-10-03:
Mexicansk filmfest
23-09-03:
Beckham på banen med Bernal
16-09-03:
Bernal i FIFA-støttet fodboldtrilogi?
08-09-03:
Luna spottet af Spielberg
16-07-03:
Almodóvar sender Bernal i flamenco-skole
05-05-03:
Gyllenhaal bedrages af Reilly
14-04-03:
Pater Amaro vinder af mexicansk Oscar
23-03-03:
Independent Spirits Awards Heaven
12-02-03:
Mexicansk jagt på Hollywoods gulddreng
28-01-03:
BAFTA-nomineringerne
13-01-03:
Årets Bodil-nomineringer offentliggjort
21-12-02:
Britiske anmeldere nominerer film
21-10-02:
Padre Amaro går efter Oscar
14-10-02:
Diego Luna dirty dancer på Cuba
22-08-02:
Padre Amaro-succes i Mexico
13-08-02:
Ny kontroversiel Bernal-film
27-05-02:
Mexicansk instruktør på Harry Potter 3
16-05-02:
’Fra gaden’ til mexicansk Oscar
11-04-02:
Iben Hjejle som Julia blev ved drømmen
10-04-02:
Erotisk drama i retssag om censur
 
Anmeldelser:
12-11-09:
Mammut
07-05-09:
Mammut
27-08-04:
Motorcykel Dagbog
25-04-03:
Pater Amaros forbrydelse
16-04-03:
Dating Tricket
30-10-01:
Love is a Bitch
 
Artikler:
19-05-04:
Cannes '04: Brasiliensk roadmovie om Che Guevara
09-04-02:
Premiereinterview: Gael García Bernal - Del 1
 

L�s ogs�...
I temaet Oscar 2003:
 
Hero
Chicago
Oscar 2003: Showbiz og krigsprotester
Årets Oscar-vindere
Independent Spirits Awards Heaven
Gangs of New York
Streep langer ud efter Oscar
Oscar pre-show aflyst
Lilo & Stitch
Vejen til Perdition
Premiereportræt: Daniel Day-Lewis
Premiereportræt: Martin Scorsese
WGA: Bowling for The Hours
SAG-awards vinderne
2002s Saturn- nomineringer er ude
Catch Me If You Can
PGA går til... Chicago!
Chicago-instruktør slår Scorsese
The Hours
Polanskis voldtægtsoffer forsvarer hans film
About a Boy
Orkidé-tyven
Oscar-gætterier
Danske Oscar-drømme
Minority Report
Far From Heaven
Bowling for Columbine
8 Mile
Unfaithful
Rundt om Schmidt
Frida
Ringenes herre - De to tårne
Skatteplaneten
Star Wars Episode 2 - Klonernes angreb
My Big Fat Greek Wedding
Spider-Man
Ice Age
Manden uden fortid
Tal til hende
The Time Machine
Spirit

DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9

Lyd:
Dolby Digital

Ekstra materiale:
Making-of, slettede scener, kortfilmen Du skylder mig en, kommentarspor med skuespillere, trailer, tv-spots, soundtrack, biografier, plakater.
...Og din mor!

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Komedie/drama
Varighed:101 minutter
Instruktør:Alfonso Cuarón
 
Anmeldelsesdato:10-03-2003
Medvirkende:Som:
Gael García BernalJulio Zapata
Diego LunaTenoch Iturbide
Maribel VerdúLuisa Cortés
Ana López MercadoAna Morelos
Diana BrachoSilvia Allende de Iturbide
María AuraCecilia Huerta
Se komplet creditliste her

Tilbage til rødderne
 
Kommende instruktør af Harry Potter 3, Alfonso Cuarón, står bag denne sommerhede og sexede roadmovie om to mexicanske fløses udflugt med en spanierinde på bagsædet. Hvad der umiddelbart kunne tage sig ud som en fjollet og hormondrevet teenagefilm, ender som en sand tour-de-force-præstation af lun livsfilosofi og berusende, magisk fortælleglæde. I ...Og din mor! finder den mexicanske instruktør tilbage til rødderne i sit hjemland efter en lang udflugt i Hollywood (Great Expectations 1998, A little Princess 1995), og omgivelserne klæder ham bedre end nogensinde. Mexicansk film er igen med på den internationale scene med en rigtig publikumstræffer, der bærer sit coming-of-age-tema forfriskende. Som sex, is-kaffe og cigarillos midt i en hedebølge.

Drengerøvsduo
Gael García Bernal, der præsterede en særdeles lovende rolle i sidste års mexicanske og ligeledes kloge Love is a Bitch, indfrier forventningerne og udgør med virkelighedens barndomsven Diego Luna filmens mandlige duo. Eller drengerøvsduo, rettere sagt, for mere er karaktererne Julio (Bernal) og Tenoch (Luna) ikke. De har begge lige sagt farvel (på lagnerne, selvfølgelig) til deres kærester, der skal sammen på ferie til Italien. Der var sikkert en lige så god historie i den tur, men vi bliver i Mexico ved drengene, der planlægger at nyde sommeren med lang formiddagssnuen og korte forhold til nye piger om aftenen. Sådan går det ikke. Til en familiefest hos Tenochs velhavende forældre, møder de Tenochs spanske kusine Luisa (Maribel Verdú - Belle Epoque), som de i kådhed inviterer med til den imaginære strand La boca del Cielo – Himlens Mund.

Hemmelighederne
Efter at have glemt alt om deres lille løgn, ringer telefonen alligevel hos Tenoch. Luisa er efter et besøg hos lægen blevet ringet op af sin mand, der indrømmer sit utroskab, og nu vil hun væk. Julio får fat i sin fars gamle stationcar og sammen bevæger de tre sig mod kysten og en strand, der kun måske eksisterer. Men tre er som bekendt enten én for meget eller én for lidt. Luisa er sammen med Tenoch, og en usagt balance er brudt. I desperation fortæller Julio til Tenoch, at han engang brød deres ’Charolastra-manifesto’ (’stjernecowboy-manifest’) og var sammen med Tenochs kæreste. Venskabet kommer på sin mest alvorlige prøve og Luisa, der selv bærer på en ubærlig hemmelighed og er blevet en del af drengenes liv, må overtage styringen i håb om at forsone det uforsonlige.

Hjemkomsten
Cuarón vender med ...Og din mor! ikke bare tilbage til sit hjemland Mexico, men også ’back to basics’. Tilbage til ungdomstemaerne, og måske også endda tilbage til den kunstneriske frihed. En hjemkomst han ifølge Bernal, da CinemaZone.dk snakkede med ham tidligere på året, havde ventet længe på. Det forstås, når man lægger øjne og uundgåeligt indlevelse til hans nye film. Det kunne så nemt have været endnu en teenage-film i rækken. Om hormoner og sure forældre, om filipenser og stoffer, om kæresterier og den første gang. Men sådan er det ikke i hænderne på Cuarón, der gør den store forskel at tage sine karakterer og temaer alvorligt – og så er det på den ligefremme, humoristiske måde, der næsten synes at afsløre en smittende fortælleglæde ved at være på hjemmebane.

Bag om kulisserne
Det særligt finurlige ved Cuaróns lille perle er et ekstra lag, der med en afbrydende fortællestemme, lægger sig harmonisk over mange scener. Verden er nemlig større end Julio og Tenochs lukkede coming-of-age-univers, og det får man et næsten magisk-realistisk indblik i, når snakken går kådt om sex i bilen, og kameraet i stedet lader sig hvile ved et kors i vejkanten, og den tilnærmelsesvis Amelie..-agtige fortællestemme beretter om en mand, der nogle år forinden døde på samme sted i en tragisk trafikulykke. Når kameraet med sine lange gående one-takes bevæger sig om bag ’kulisserne’ til Tenochs familiefest og fanger herskabets bodyguards, der spiser rester ved bilerne på parkeringspladsen. Når man på en restaurant følger med tjeneren ud i familiekøkkenet, hvor bedstemor danser til radioen; når Tenoch tænker på, at de lige har passeret hans barnepiges landsby, som han aldrig har set eller kender noget til. På samme måde er balancen i samtalerne og ekskursionens stemning behændigt skruet sammen. Bag de kåde grin og den skruppelløse livsglæde som ungersvendene helst surfer ned af på livets landevej, lurer virkelighedens stenede sideveje, og til tider må de modvilligt køre bilen ud på dem – og punktere.

Og alting bliver aldrig helt det samme…
Man kunne godt rose Cuarón for sin elegante behandling af mange baggrundstemaer, såsom Mexicos markante klasseinddeling, forskellen mellem by og land, tilfældighedernes skæbne osv., men når Julio i slutscenen har bedt om regningen, og den dermed næsten fabel-lignende historie definitivt afsluttes; når lyset tændes igen, er det det hudløst inderlige og ligeså kærlige venskabsportræt fra den aldrig tilbagekommende ungdom, man husker bedst. En af den slags rammende skildringer, der for Mexicos ungdom kunne få samme hjerteplads, som vi i Danmark er vant til at give ’nationalskattens klassikere’ som Den kroniske uskyld og Tro, Håb og Kærlighed. Hvor befriende, at der stadig eksisterer historiefortællere som Cuarón, og hvor ærgerligt, han skal tilbage til Hollywood igen.
 
DVD-vurdering
Det er en fin DVD-udgivelse i …Og din mor!, hvor man først af alt mærker filmholdets høje moral og smittende legelyst. Stilen minder meget om den ligeledes indbydende hjemmeside www.ytumamatambien.com, hvor man siden filmens fødsel har kunnet finde finurligheder som slettede scener, lækker musik og flere billeder fra de glade stjernecowboys. Men DVD’en giver også en ekstra køretur i roadmoviens univers.

Den lille making-of feature er forsøgt lagt i same rammer som filmen. Fortællestemmen går igen over billederne og tilvejebringer en ironisk kommentar over skuespillere, instruktør, kamera- og lydmand osv. Det er til tider måske lovligt friskfyragtigt, men når man har accepteret den legende form, er det faktisk et lille hæderligt og anderledes indblik i, hvordan en filmproduktion også kan hænge sammen. Og så er det prisværdigt forfriskende at slippe for at overvære den slags bag-om-kameraet, der mest føles som endnu en trailer tilsat kvalmende rygklapperi.

En anden rosværdig bonus er en lille kortfilm - eller ’quickie’ som den er døbt - af manuskriptforfatter Carlos Cuarón, der også blev vist på Cannes. Du skylder mig en vil nok aldrig blive husket som noget mesterværk i den korte genre, men kan man lide …Og din mor!s kække humor, er den kun en fornøjelse mere.

Desværre præsenteres vi også for en masse unødvendigt fyld. Korte biografier af folkene foran og bag kameraet, som alle har det tilfælles, at de beviser DVD-mediet ikke er skabt til tekster; En Award-liste over filmens sejrende festivalgange; 4 sange; trailers og tv-spots (der dog skal siges at være særdeles anderledes og latterfremkaldende), samt filmplakater fra forskellige lande.

I den uheldige ende finder vi kommentarsporet, der er fyldt ud af hovedrolleindehaverne Gael García Bernal og Diego Luna, samt en eller to mere, som kan være ganske ubekymrede over, deres navne ikke er nævnt. Drengerøvene fråde-svovler sig grinende igennem billederne og lyder skræmmende tæt på filmens Julio og Tenoch – 5 år yngre. Sikkert sjovt for dem. Endelig er der af uforståelige årsager intet manuskript som lovet på coveret og endnu mere uforståelig er den såkaldte ”No one 17 and under admitted”-feature, der leder dig til de sidste 15 sekunder af filmen. Formentlig en såkaldt practical joke, som man skulle have været med på settet for at forstå. Og med denne fornemmelse af lidt rigeligt ’selvfedt’ skubber man sin skive ud af afspilleren igen. Lidt underholdt og let informeret.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indl�g:

Seneste kommentarer: (19 i alt - L�s alle)
 
ForfatterIndl�g
Lassen
12-10-2007 18:01
helt fantastisk film

Bøffen
28-8-2004 09:57
Bøffen er måske ikke så fascineret som Fleuren er! Men Bøffen er enig! Dette er en god film med budskaber, som mange af jer har misfortolket i det groveste af alle korn! Bøffen anbefaler et gensyn!


Bøffen

Fleur
27-8-2004 19:52
Y tu mamá también er den mest geniale og livsbekræftende udenlandske film jeg længe har set.

Coveret indikerer en nærmest at der her er tale om en teenagefilm med masser af sex og plat humor, men bag ved sexscener og platte kommentarer gemmer der sig de smukkeste og dejligste budskaber.
Jeg har hørt fra en del at de synes at filmen er plat og intetsigende, men i virkelighden tror jeg det er fordi de ikke forstår den. Det er en film, efter min mening, man skal se flere gange; koncentrere sig noget mere om fortælleren som guider os igennem filmen og åbner nye veje og perspektiver. Han er der af en grund og er ikke bare smidt ind i filmen for at forvirre. Hans opgave er netop at åbne filmen og få et større perspektiv på end blot lad drengerøvshumor og hormoner. Fortælleren fortæller om skæbner som er halvt glemte, halt intetsigende, men disse skæbner er en del af Mexicos historie og "liv". Som regel er de tragiske, men de viser at elendighed hærger livet, at lykken er lunefuld og at vi må leve livet mens vi har det.
Filmen giver først mening, når man hører om Luisas sygdom og død. Hvis hun ikke var syg, så ville filmen være en teenagefilm om drengerøve og billige knep for at get laid -fra begge køns sider, men eftersom at Luisa er dødelig syg og kæresten er utro, så hersker der ikke normer og pli i Luisas sind; hun lever sine sidste dage fuldt ud, gør sig fri af den kedelige hverdag og lever for en stund uden konsekvenser...

Y tu mamá también er genial og meget, meget smuk!

Bøffen
19-8-2004 10:49
Bøffen forstår sig ikke på hadet til denne film! Det ser ud til, at folk har misforstået dens hensigter! Både filmens og Bøffens! Det er en form for en drøm, og våde drømme har i vel alle haft!


Bøffen

Crazy Bones ¨¨
19-8-2004 09:57
Alfonso & Carlos Cuaron har lavet en Virkelig Nytænkende & virkelig Underholdende Film - Tro mig den er det hele værd Supe'r Nice !!

Og dem der ikke fatter brik af Filmen de må være enten underudviklede el. over 80 !!

Street Cred**


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
En mand der hedder Ove26/5
Warcraft26/5
Al Medina19/5
X-Men: Apocalypse19/5
Meeres Stille19/5
L'Attesa19/5
A Hologram for the King19/5
Slangens favntag19/5
The Diary of a Teenage Girl19/5
Heart of a Dog12/5
Flere bio-anmeldelser
 
Joy23/5
Youth20/5
The Hateful Eight10/5
Filmen om radiserne - med Nuser og Søren Brun9/5
Me and Earl and the Dying Girl6/5
The Wolfpack3/5
Jagten på Chaplin2/5
Point Break29/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket år blev Technicolor introduceret?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2016 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google