CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Ash Wednesday

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Edward Burns

Producere:
Margot Bridger
Edward Burns

Fotograf:
Russell Lee Fine

Klipper:
David Greenwald

Komponist:
David Shire

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(6 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
20-04-05:
Burns i panik inden bryllup
28-04-03:
Identity på toppen
07-04-03:
Elijah Wood som pingvin
15-08-02:
Connery og Burns oversvømmet
07-03-02:
Burns instrueres af Hyams
 
Anmeldelser:
29-01-07:
Kolde fødder
03-08-06:
Hooligans
27-06-03:
Confidence
25-04-03:
25th Hour
04-02-03:
Chelsea Walls
18-09-02:
Sidewalks of New York
27-11-01:
Chain of Fools
02-10-01:
15 Minutes
 
Artikler:
12-05-03:
NAC: Rosario Dawson
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1 Anamorphic

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor med Edward Burns, trailers, korte biografier
Ash Wednesday

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Drama
Varighed:94 minutter
Instruktør:Edward Burns
 
Anmeldelsesdato:12-05-2003
Medvirkende:Som:
Edward BurnsFrancis Sullivan
Elijah WoodSean Sullivan
Rosario DawsonGrace Quinonez
Oliver PlattMoran
James HandyFather Mahoney
Malachy McCourtWhitey Smith
Se komplet creditliste her

En helvedes dag
 
Hell's Kitchen, New York City, 1980. 18-årige Sean Sullivan overhører tre mænd planlægge mordet på hans bror, men han sender dem til de evige græsmarker, inden det når så langt, og derefter går han til skriftemål. Senere bliver en del af ham fundet, og han bliver anset som død.

New York, New York
Edward Burns har med sin femte spillefilm som manuskriptforfatter og instruktør lavet et kriminaldrama. I hans tidligere film har han også brugt famileforhold og den katolske tro som redskaber til at fortælle en historie, men det er første gang den 34-årige filmskaber ikke har kreeret en vittig og opløftende historie. Det Woody Allen’ske forbillede er blevet skiftet ud med Martin Scorsese og hans Mean Streets.
Handlingen udspiller sig over en enkelt dag. Det er Ash Wednesday, den første dag i fasten, tre år efter Sean Sullivan (Elijah Wood) myrdede tre mænd, går der rygter i nabolaget om, at han er tilbage. Francis Sullivan (Edward Burns), Seans storebror, har de sidste tre år levet en retskaffen tilværelse, han ejer en bar og holder øje med Seans bedre halvdel, Grace, og deres søn, og selvom det er tydeligt, at storebror har haft fingrene for langt fremme med hensyn til brorens hustru, så har den tidligere forbryder holdt sig på den rette side af loven. Nu er hans liv dog i fare. Der er stadig folk, der vil have hævn for det tredobbelte drab tre år tidligere, så skulle rygtet om Seans 'genopstandelse' være sandt, så er det ikke kun Sean der 'igen' vil miste livet, Francis vil sandsynligvis også blive dræbt.

Brødrene
Da Ash Wednesday ikke er en kriminalfilm om sandfærdigheden i rygtet om brorens hjemkomst, men et drama om forholdet mellem de to brødre, så erfarer man hurtigt, at Sean i sandhed aldrig døde, han blev i stedet sendt væk af storebroren og den lokale præst Fader Mahoney (James Handy). Han er kun kommet tilbage for at hente Grace, men med en hel håndfuld mænd, der gerne så ham død, bliver det en kompliceret sag at få ham ud af byen igen.
Det er første gang, at Edward Burns arbejder sammen med Elijah Wood, men de to skuespillere agerer fint med hinanden. Som altid er det personforholdene, der bliver prioriteret i Burns’ film, og her er der mere end blot et søskendeforhold. To af mændene, Sean dræbte tre år tidligere, er i familie med Moran (Oliver Platt), der hellere end gerne vil rykke ind i Hell’s Kitchen, som manden der bestemmer, men Sullivan brødrene er beskyttet af den lokale gangsterboss Whitey Smith (Malachy McCourt), og New Yorks gamle, irske slumkvarter syder af spænding og desperation.

Et skridt i den modne retning
Ash Wednesday er endnu en personlig og karakterfuld film fra den begavede, men meget lidt eftergivende Edward Burns. Dramaet kunne meget vel have været af en mere ligefrem og tilgængelig konsistens, men sådan er filmskaberen Burns ikke skruet sammen. I stedet får vi et nedtonet drama, der nærmer sig kammerspillets rand. Historiens dynamik ligger ikke i en fremadskridende handling som i She's the One (96) eller No Looking Back (98) ej heller i Burns’ vanlige fine dialog, men derimod i det flotte stemningsbillede og alle de usagte følelser, der ligger imellem Sean og Francis. Og med kun en enkel genganger (dekorative og dygtige Rosario Dawson spiller Grace) fra hans tidligere film, har Edward Burns taget endnu et kunstnerisk skridt i sin karriere.
Det er utænkeligt, at han nogensinde – rent filmisk - selv kommer ud af byen, men der er langt fra de charmerende parforholdshistorier i hans tidligere film til synderne, fortrydelserne og de blodige hænder i dette drama, så den kun 34-årige new yorker er hermed godt på vej til at blive en moden filmskaber.
 
DVD-vurdering
Man bliver kun en smule klogere på filmen ved at bruge en ekstra gang på den i selskab med Edward Burns på kommentarsporet – til gengæld kan enhver, der lytter efter gå ud og lave en spillefilm selv, Burns er en fremragende læremester.

Ganske underholdende fortæller han mest om optagelsesforholdene – tilsyneladende har den talentfulde filmmand et hav af venner, som han bruger i filmen i store og små roller, og så får man desuden en vældig interessant historietime ovenikøbet. Burns er født og opvokset i New York, og det er tydeligt, at han kender sin fødeby. Så kommentarsporet skal mere bruges som film- eller New York-guide end som uddybende filmforklaring.

Uddybende er heller ikke det rigtige ord at bruge om de tre biografier, der er om filmens tre stjerner, Edward Burns, Elijah Wood og Oliver Platt. De er meget overfladiske, men hellere lidt end slet ingenting – alt i alt noget udmærket ekstramateriale.


Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Peter Kanin22/3
Hver dag22/3
You Were Never Really Here22/3
Pacific Rim Uprising22/3
Tomb Raider15/3
Loving Vincent15/3
Så længe jeg lever8/3
Death Wish: En mand ser rødt8/3
120 slag i minuttet8/3
I fars hænder1/3
Flere bio-anmeldelser
 
Blade Runner 20492/3
The Snowman16/2
Kingsman: The Golden Circle13/2
Mother!12/2
The Big Sick9/2
It2/2
American Made22/12
Dunkirk21/12
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film har følgende tag-line: "Violence is a way of life"?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google