CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Red Dragon

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Ted Tally

Producere:
Dino De Laurentiis
Martha Schumacher

Fotograf:
Dante Spinotti

Klipper:
Mark Helfrich

Komponist:
Danny Elfman

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Universal

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(94 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
07-06-05:
Ratner overtager X-Men 3
04-11-04:
Webber sætter tænderne i Hannibal
09-10-03:
Fiennes filmer med Ivory
03-09-03:
Guldløve til legendariske De Laurentiis
14-05-03:
Lecters barndom
14-02-03:
Engelske kritikere vælger Caine
21-12-02:
Britiske anmeldere nominerer film
14-10-02:
Den røde drage åd alle de nye
07-10-02:
Hannibal snupper desserten
22-11-01:
Red Dragons nye navne
17-08-01:
Norton i Hannibal prequel
16-08-01:
Hannibal Lecter den mest skurkagtige
08-08-01:
Hannibals næste offer
 
Anmeldelser:
18-07-11:
The Rite
03-07-07:
Hannibal Rising
22-03-04:
The Human Stain
20-08-03:
Cubic
27-05-03:
Death to Smoochy
03-09-02:
Hearts in Atlantis
23-04-02:
Rush Hour 2
05-03-02:
Manhunter
16-10-01:
Hannibal
02-10-01:
Ondskabens øjne
05-09-01:
Titus
25-07-01:
Onegin
25-06-01:
Sunshine ['99]
23-05-00:
Instinct
04-04-00:
American History X
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Anamorphic Widescreen 2.35:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, DTS 5.1

Ekstra materiale:
Interview med Anthony Hopkins om figuren Hannibal Lecter, Bag kameraet, filmskolefilm, slettede og ændrede scener med kommentarer, bag om et gerningssted, interview med FBI-profiler, makeup-arbejdet, testoptagelser af skuespillere, videodagbog fra optagelserne, storyboard-sammenligninger, visuelle effekter
Den røde drage

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Thriller
Varighed:121 minutter
Instruktør:Brett Ratner
 
Anmeldelsesdato:11-06-2003
Medvirkende:Som:
Edward NortonWill Graham
Anthony HopkinsDr. Hannibal Lecter
Ralph FiennesFrancis Dolarhyde
Emily WatsonReba McClane
Philip Seymour HoffmanFreddy Lounds
Harvey KeitelJack Crawford
Se komplet creditliste her

Hannibal på pengejagt
 
Da det store publikum i 1991 for første gang stiftede bekendtskab med seriemorderen Hannibal Lecter i Jonathan Demmes Ondskabens øjne, en filmatisering af forfatteren Thomas Harris’ roman af samme navn, vidste de sikkert ikke, at de havde haft chancen flere år tidligere med Michael Manns smukke og stemningsfulde Manhunter fra 1986 (en filmatisering af Harris’ første roman 'Red Dragon'), som nok lignede en krydsning mellem Miami Vice og en småsyret psykologisk profil på en seriemorder, men som også med de finere mekanismer i filmsproget forsøgte at trænge ind i sindet på filmens to væsentlige personer, skurken med tilnavnet Tandfeen og helten, FBI-agenten Will Graham.

Succes med bid i
Men efter Oscar- og publikumstriumfen med Ondskabens øjne havde den britiske skuespiller Anthony Hopkins sat sit solide aftryk på figuren Hannibal Lecter, og det måtte naturligvis udnyttes. Thomas Harris jappede hurtigt endnu en bog ud af ærmet, og den blev under Ridley Scotts kyndige ledelse til den noget mislykkede Hannibal. Problemet var, at Hannibal pludselig var blevet hovedpersonen, og det styrkede på ingen måde historien. Hele idéen bag den intelligente doktor med den skræmmende indsigt i folks psyke var jo, at han skulle sidde i en celle og være dukkeføreren, som kunne styre både skurke og helte alene ved sin fjerne tilstedeværelse.

Hollywoods besynderlige logik
Netop denne position i historien har Hannibal også i 'Red Dragon', som nu er blevet gen-filmatiseret med den i Hollywood-termer 'rigtige' skuespiller i rollen som Hannibal. Der er ellers intet at udsætte på Brian Cox’ præstation i Manhunter, men tilsyneladende er filmbosserne kun trygge, hvis det er Anthony Hopkins, som får lov at stråle i rollen – og det skal da også gives den stærke karakterskuespiller, at han er aldeles forrygende. Men ellers er Den røde drage et rendyrket spekulationsprodukt, endda af en type, vi ikke har set så meget til tidligere. Normalt bliver film genindspillet i Hollywood, så den menige amerikaner kan undgå undertekster (udenlandske film) eller få farver på lærredet (remakes af gamle sort/hvide klassikere), men genindspilninger af nyere amerikanske film bare fordi man har fundet en anden skuespiller, som der er flere penge i, er ikke hverdagskost. Ingen forventede at se de første Batman-film genindspillet, da man skiftede Michael Keaton ud med Val Kilmer (og derefter med George Clooney), ingen forventer at se de gamle Superman-film genindspillet med en ny mand i hovedrollen blot fordi serien fortsætter med en anden end Christopher Reeve – og ingen forventer vel, at George Lucas går i gang med at genindspille de oprindelige Star Wars-film, bare fordi der nu er kommet nye ansigter til. Men i en tid, hvor store filmproduktioner ikke længere foregår en film ad gangen, men derimod i markedsfornuftige serieproduktioner kan man ikke have en 'forkert' mand i en kendt rolle, og derfor dikterer den besynderlige logik, at man hellere må lave hele filmen om.

Tilbage til Hannbal
Alt andet lige så gælder det nu Brett Ratners udgave af 'Red Dragon', som har fået et nyt manuskript af selveste Ted Tally, der også stod for manuskriptet til Ondskabens øjne. Det ændrer dog ikke i de store træk ved historien, som følges ret slavisk. Tilføjelserne begrænser sig til en udbygning af Hannibal-figuren (som naturligvis får langt mere fokus nu) og en bedre skildring af filmens skurk, Tandfeen. I filmens prolog følger vi Hannibal Lecter, før han bliver arresteret første gang – et veloplagt medlem af Baltimores high society og naturligvis med en særlig smag for menneskekød. Det er FBI-agenten Will Graham (Edward Norton), som foretager anholdelsen, men den bliver så blodig, at Graham må gennem længere tids psykiatrisk behandling og efterfølgende trækker sig tilbage med sin familie til Florida for at leve i fred og ro. Desværre er han en af styrkens bedste mænd, når det gælder om at sætte sig ind i en seriemorders tankegang, så da en stribe familier bliver ofre for Tandfeen, må den ansvarlige agent, Jack Crawford (Harvey Keitel), ty til Grahams særlige talent, og modvilligt begiver den plagede agent sig tilbage til storbyen og jagten på den brutale morder, som har en tendens til at udskifte sine ofres øjne med smadret glas. Helt alene kan han dog ikke opklare mordene, og hvem er så mere nærliggende at søge hjælp hos end hans gamle nemesis, Dr. Lecter. Men når der handles mellem gentlemen, skal begge parter have noget ud af det, og som spørgsmålet er, om Graham er psykisk stabil nok til at indgå en pagt med Hannibal?

En skurk med nuancer
Filmen følger konsekvent og spændende opklaringsarbejdet, hvor Will Graham langsomt cirkler sig ind på Tandfeen. Vi kender hele tiden morderens identitet, og det mest vellykkede aspekt ved filmen er portrættet af Francis Dolarhyde (Tandfeens borgerlige navn), som får en del mere liv af Ralph Fiennes end Tom Noonan var i stand til at give ham i Manhunter. Godt nok er der rigelige doser af både Seven og Psycho i kulissen, når billederne panorerer over Tandfeens omfattende og tætskrevne dagbøger og lydsidens flash-backs bringer minderne om en mishandlet barndom under bedstemoderens dominerende styre frem, men filmen giver et godt billede af et lille menneske, som er blevet offer for sin egen mentale ustabilitet. I bund og grund en uskyldig dreng, som bærer rundt på et monster – her i form af titlens røde drage, som han har tatoveret på hele ryggen. Han forelsker sig i en kvinde på sit arbejde, og den pludselig intimitet medfører en indre konflikt mellem psykopatien og empatien – en konflikt som arbejder sig frem mod en kulmination, der ganske passende falder sammen med filmens noget højspændte finale.

Sikkert spil
Instruktøren Brett Ratner, som hidtil har vist sine komedie-muskler med de to Rush Hour-film og Nicolas Cage-filmen Family Man, er ikke nødvendigvis den rette mand til jobbet. Hans indsats er i hvert fald anonym og præget af en vis tilbageholdende fornuftighed. Der er valgt sikkert til alle roller, hvor selv de korte optrædener foretages af sikre folk som Philip Seymour Hoffman og Harvey Keitel, alle væsentlige plotpunkter præsenteres, så der intet er at tage fejl af, og i de scener, hvor Michael Manns version tillod sig at lade publikum komme på mentalt overarbejde, når Graham lader Dolarhydes perversioner trænge ind, får Edward Norton her lov til at føre en forklarende monolog med sig selv, så vi hele tiden er med. Her laves film for den størst mulige tilskuerskare – og der skulle nødig tabes nogen undervejs. Det er synd, fordi vi ved, at der kan laves en mere udfordrende film ud af den historie – og det bliver i sidste ende Den røde drages ultimative svaghed; at den ikke undgår en direkte sammenligning med sin kun 16 år gamle forgænger. Enkelte steder formår Ted Tallys manuskript at vinkle historien bedre, bl.a. fordi æstetikken slet ikke har samme fremtrædende betydning, som hos Michael Mann, men alt i alt virker Den røde drage lidt for sikkert og risikofrit udført.
 
DVD-vurdering
Med denne ganske overvældende udgivelse lever Universal Pictures op til deres tradition for at gøre noget ekstra ud af dvd-udgivelser med Hannibal Lecter i hovedrollen. Fordelt på to dvd’er får vi noget nær alt, hvad hjertet kan begære, bortset fra et kommentarspor.

Filmen ligger i flot billedkvalitet og med både Dolby 5.1- og DTS-lydspor på den ene dvd, mens ekstramaterialet fylder en hel skive i sig selv. Mest omfattende er videodagbogen fra optagelserne, hvor et lille dv-kamera har fulgt instruktøren Brett Ratner gennem de små 80 dages optagelser, gennem kriser og opture og alle de andre ting, der udgør livet for en instruktør på et stort og dyrt Hollywood-projekt. Ubetaleligt er øjeblikket, da producenten Dino De Laurentiis dukker op ved et hus, som Ratner har lyst til at bruge i filmen, og kæmper for at overtale ejerne til at lade filmholdet brænde deres hus ned til grunden. Det bedste er, at den aldrende producent rent faktisk er helt overbevist om, at han sagtens kan få dem overtalt.

Videodagbogen er hårdt klippet, og man savner måske en anelse mere personlig vinkel, men de 45 minutter kommer nu alligevel langt tættere på dagligdagen end de mange ”bag kameraet”-programmer, der traditionelt dominerer dvd-udgivelsernes ekstramateriale. Der er nu også et sådant, obligatorisk indslag på 10 minutter, hvor man gennem en kombination af klip fra filmen og pr-interviews får en grundlæggende viden om, hvad det hele går ud på.

Anthony Hopkins snakker roligt og afdæmpet om sit forhold til Hannibal Lecter og den historie, de to efterhånden deler i biografpublikummets bevidsthed, og så går der ellers effekt-arbejde i den. En ganske kort featurette skitserer de mest markante special effects i filmen, og andre programmer tager koncentreret fat i enkelte af dem. Optagelserne til scenen med den brændende rullestol bliver dissekeret, makeup-arbejdet får også et par kommentarer med på vejen, men mest interessant er faktisk indslaget om at skabe et realistisk gerningssted, hvor vi ser en konsulent fra en drabsafdeling give gode råd. En profiler fra FBI taler om det job, som Will Graham har i filmen, i en ganske kort sag, og endelig får vi lidt kommentarer fra fotografen Dante Spinotti om arbejdet med at lyssætte skuespillerne. Disse kommentarer ledsages af de testoptagelser, der blev foretaget forud for selve filmen, så man kunne vurdere forskelle i hårnuancer og andre småting, som er af afgørende betydning for cheffotografens arbejde.

En stak slettede og ændrede scener ledsages af et virkelig godt kommentarspor med instruktøren, forfatteren Ted Telly og filmens klipper. Her diskuteres livligt, hvorfor de enkelte scener røg ud af filmen, og den interne uenighed bliver frit luftet, mens man til tilskuer finder ud af, hvem der sidder med ansvaret i klippefasen på så stor en produktion. Mere om arbejdsprocessen findes i de omfattende sammenligninger af film og storyboard, hvor man har begge dele på skærmen samtidig.

Endelig rundes der af med intet mindre end en af Brett Ratners film fra filmskolen, en lille sort/hvid stumfilm, der viser en tidlig fascination af det makabre, samt lidt trailere til både Den røde drage og Universals næste store projekt, The Hulk. Men så afgjort en dvd-udgivelse, der hører til i enhver samling – også selvom filmen ikke er mere en moderat vellykket.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (16 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
michaelw
27-5-2006 12:21
synes filmen var noget usammenhængende og traverig så alt i alt står man med en lille skuffelse efter filmen.
tre stjerner

christina
23-11-2005 19:38
jeg synes at silence of the lambs er den bedste der er lavet

Fejl i anmeldelsen
28-6-2004 18:35
Anmelderen skriver at "Thomas Harris hurtigt jappede en ny bog ud af ærmet" - det må siges at være løgn! "Hannibal" - som i bogform er fantastisk - udkom 9 ÅR efter "Ondskabens øjne".
Alle de tre bøger af Thomas Harris er FANTASTISKE - simpelthen noget af det bedste der er skrevet inden for genren.

jk carlo
22-3-2004 02:29
faktisk et rigtig godt gys. spækket med gode skuespillere

Bobbi Capone
8-8-2003 20:02
Den elendighed Hannibal blev til var overhovedet ikke Ridley Scott's skyld... det var heller ikke David Mamet's skyld for den sag... selskabet pressede og gav en tidsfrist på filmen (og manuskriptet), og lige meget hvor dygtige både Mamet og Scott er, er det svært at filmatisere Hannibal, specielt når man ikke har tid til at finpudse sine værker. Det resulterede i at manuskriptet blev rodet og filmen fyldt med fejl og uinnovative ideer.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken rolle har Antonio Banderas lagt stemme til i Shrek-filmene?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google